του Σωτήρη Σιδέρη

Με βάση την διαπίστωση ότι ο αυταρχισμός και τα αντιδραστικά στερεότυπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπονομεύουν το μέλλον, ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε μια δήλωση-παρεμβαση στο omegapress.gr καταθέτει ένα πολιτικό σχέδιο για την αλλαγή σελίδας της χώρας. Ο Νίκος Φίλης επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «που αποτελεί  που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι ηγεμονιστικά αλλά με αντίληψη συμπόρευσης, αποδεικνύοντας ότι η «στιγμή» των δημοσκοπήσεων δεν συνιστά ένα αδιατάρακτο παρόν», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα του εργάζεται πάνω σε μια στρατηγική συμμαχιών.  Ο κ. Φίλης αναλύει διεξοδικά την σημερινή κρίση, εντοπίζει τα αίτιά της, προτείνει λύσεις , ουσιαστικά έναν εθνικό οδικό χάρτη, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη «  να επιστρέψει το δημόσιο ως οργανωτής των συστημάτων υγείας, ως Αρχή που θέτει ρυθμίσεις στη βάση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και ως παραγωγός κοινωνικού πλούτου».  Στο ίδιο πλαίσιο , καταθέτει την πρόταση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και του ΕΣΠΑ που βρίσκεται στον αντίποδα του σχεδίου Πισσαρίδη. Τονίζει ότι η Ελλάδα, «έχει ανάγκη από ένα μεγάλο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που μαζί με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και του ΕΣΠΑ, δηλαδή, δηλαδή ποσά πάνω από 70 δισ. ευρώ, θα αποτελέσουν τις κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης. Κι εκεί επάνω μπορούν να προστεθούν, με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας, ιδιωτικές επενδύσεις». 

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Φίλη 

Η πανδημία, παρά τη θετική εξέλιξη με τα εμβόλια, δεν θα αποδειχθεί μια παρένθεση ολίγων μηνών. Τα αίτιά της, που ανάγονται στη βάναυση παραβίαση της άγριας φύσης από τον άνθρωπο, και γενικότερα στην περιβαλλοντική κρίση, θα παραμείνουν, με αποτέλεσμα οι πανδημίες να συνεχίσουν να εμφανίζονται κυκλικά, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Οι οικονομικές και κοινωνικές αλλά και οι ψυχολογικές επιπτώσεις θα σφραγίσουν τις εξελίξεις σε ολόκληρο τον κόσμο. 

 Η πανδημία έδειξε τα όρια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επί 40 χρόνια κάλπαζε σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας, τελικά, τεράστιες κοινωνικές ανισότητες παρά την εκτόξευση του παγκόσμιου πλούτου,  Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής, δηλαδή η μεγέθυνση των ανισοτήτων, εμποδίζει την παγκόσμια οικονομία να βγει από τη νέα και απρόβλεπτη κρίση. Η ενίσχυση της ζήτησης και των εισοδημάτων, το νέο κοινωνικό κράτος, η αντιμετώπιση των φαινομένων της φτώχειας και των διακρίσεων, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι αντιστάσεις στις επιβουλές του κράτους της επιτήρησης με τη συρρίκνωση των δημοκρατικών ελευθεριών, αποτελούν παράγοντες που μπορούν να αποτρέψουν τη μετατροπή της πανδημίας σε ενδημική κοινωνική νόσο.

Σ’ αυτό το σταυροδρόμι για το μέλλον του κόσμου, της Ευρώπης και της πατρίδας μας, αναζητούνται πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που θα διεκδικήσουν μια διαφορετική πορεία των εξελίξεων προς όφελος των πολλών. Για να αμφισβητηθεί η νεοφιλελεύθερη κυριαρχία, που επιχειρεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και εγκολπώνεται ακροδεξιά-ρατσιστικά στερεότυπα, δημιουργώντας το αμάλγαμα της Alternative Right. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Από την κρίση δεν πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις του παγκόσμιου κεφαλαίου, που επιδιώκουν να επιβάλλουν τον ψηφιακό καπιταλισμό της τηλεργασίας χωρίς ρυθμίσεις, της υποβαθμισμένης εργασίας και τελικά της ανεργίας. Που επιχειρούν  να υποτάξουν τις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις (τεχνητή νοημοσύνη κλπ.) στα ιδιοτελή συμφέροντά τους. Που δε δίνουν δεκάρα για την ανάγκη προστασίας του κλίματος και του πλανήτη, καθώς έχουν αγκιστρωθεί στην ιδεολογία της πλεονεξίας και του αχαλίνωτου κέρδους.

Μέσα στην πανδημία όμως, φάνηκαν τα αδιέξοδα και οι τραγωδίες της αντίληψης, σύμφωνα με την οποία τα πάντα ορίζονται από την «αυτορρυθμιζόμενη αγορά». Ότι τα κοινωνικά δικαιώματα και πρώτα-πρώτα η υγεία και η παιδεία, είναι εμπορεύματα, δηλαδή υπάγονται πλήρως στον ανταγωνισμό και στα μεγάλα συμφέροντα. Η κρίση των συστημάτων υγείας, που οφείλεται στην παρατεταμένη λιτότητα, επισημαίνει την ανάγκη να επιστρέψει το δημόσιο ως οργανωτής των συστημάτων υγείας, ως Αρχή που θέτει ρυθμίσεις στη βάση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και ως παραγωγός κοινωνικού πλούτου. 

Σε μια περίοδο που το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στον πλανήτη εκτοξεύτηκε στα 275 τρισ. δολάρια, επιστρέφει στο δημόσιο διάλογο η συζήτηση για τη ρύθμιση ή και το σβήσιμο χρεών.  Άλλωστε, η Ε.Ε. εξαναγκασμένη από την πανδημία, προχώρησε σε κινήσεις έμμεσης αμοιβαιοποίησης του δημόσιου χρέους. Κυβερνήσεις, όπως η Ιταλική, θέτουν θέμα να παγώσει το τμήμα του δημοσίου χρέους που προκλήθηκε από την πανδημία. Ο Ντράγκι είχε μιλήσει για την ανάγκη διαγραφής μέρους των ιδιωτικών χρεών. 

 

Ποια ανάπτυξη;

 

Η Ελλάδα μετά την περιπέτεια των μνημονίων ζει μια νέα πρωτόγνωρη κρίση. Έχει ανάγκη από πρωτοβουλίες ρύθμισης του δημόσιου χρέους που εκτοξεύτηκε στο 207% του ΑΕΠ, κάτι που πρέπει να τεθεί μαζί με άλλες χώρες ως ευρωπαϊκή διεκδίκηση. Έχει ανάγκη από ένα μεγάλο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που μαζί με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και του ΕΣΠΑ, δηλαδή, δηλαδή ποσά πάνω από 70 δισ. ευρώ, θα αποτελέσουν τις κινητήριες δυνάμεις της αναπτυξης. Κι εκεί επάνω μπορούν να προστεθούν, με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας, ιδιωτικές επενδύσεις. 

Το ερώτημα «ποια ανάπτυξη;» τίθεται επιτακτικά, καθώς δεν θα επιστρέψουμε ως κοινωνία και ως οικονομία εκεί που βρισκόμασταν πριν την πανδημία και πριν τα μνημόνια. Οι προτεραιότητες πρέπει να λάβουν υπόψη τη νέα διεθνή κινητικότητα. Πράσινη ανάπτυξη και αλλαγή του ενεργειακού προτύπου, απομάκρυνση δηλαδή από τις φαραωνικές εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και υιοθέτηση ενός διαφορετικού ενεργειακού σχεδιασμού: που θα αξιοποιεί τις ενεργειακές κοινότητες σε αντίθεση με την επέλαση μεγάλων επενδύσεων που καταστρέφουν το περιβάλλον και το τοπίο. Ψηφιακό κράτος, που θα φέρει το κράτος πιο κοντά στον πολίτη και μακριά από πρακτικές που το καθιστούσαν θεραπαινίδα του μεγάλου κεφαλαίου και των πελατειακών δικτύων. Προτεραιότητα στο κοινωνικό κράτος, δημόσια υγεία με έμφαση στο πρωτοβάθμιο πεδίο. Δημόσια παιδεία ισότητας και ποιότητας, μακριά από τα αγοραία πρότυπα που οδηγούν στον εξανδραποδισμό της νεολαίας. Κοινωνική ασφάλιση και φροντίδα. Όλα αυτά σημαίνουν ένα φορολογικό σύστημα στη βάση της κοινωνικής αναδιανομής υπέρ των αδυνάτων και των λιγότερο ισχυρών. Μια αναλογική φορολογία από την οποία δεν θα εξαιρούνται οι μεγάλες παγκόσμιες πλατφόρμες, όπως η Google,η Apple, η Αmazon, η Facebook κλπ.

Μια τέτοια προοπτική προϋποθέτει την ανάπτυξη κοινωνικών κινημάτων και την επιστροφή της Αριστεράς σε αυτά. Ώστε, μαζί με ένα εύρος αντινεοφιλελεύθερων - αντιεθνικιστικών πολιτικών δυνάμεων να συγκροτηθεί το μπλοκ της εναλλακτικής - προοδευτικής διακυβέρνησης. Για να φύγει η Δεξιά, πριν τα ρημάξει όλα! 

Αυτή η προοπτική, που επείγει καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, θα είναι αποτελεσματική, εφόσον εγγράφεται σε μια στρατηγική επαναθεμελίωσης της Ε.Ε. και υπηρετείται με δημόσιο διάλογο από τώρα. 

Αποκτά, μάλιστα, αυτή η προοπτική έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, επειδή   συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, γεγονός γενέθλιο για το ελληνικό κράτος, αλλά επίσης γεγονός με διεθνή αξία και αναφορά. Η σημασία αυτής της επετείου οφείλουμε να αναδειχθεί όχι ως ένα ιστορικό βάρος που οδηγεί σε εθνικιστική αναδίπλωση, αλλά ως αφορμή για μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση που θα μας επιτρέψει να λύσουμε χρονίζοντα προβλήματα με την Τουρκία, στη βάση πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου, επ’ ωφελεία της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και των συμβαλλομένων μερών, όπως επιτεύχθηκε με τη συμφωνία των Πρεσπών. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι ηγεμονιστικά αλλά με αντίληψη συμπόρευσης, αποδεικνύοντας ότι η «στιγμή» των δημοσκοπήσεων δεν συνιστά ένα αδιατάρακτο παρόν. Καθώς οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι, συνειδητοποιούν ότι τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, ο αυταρχισμός και τα αντιδραστικά στερεότυπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υπονομεύουν το μέλλον,  το δικό τους και ολόκληρης της κοινωνίας, θα λειτουργήσουν ως κοινωνικό προσάναμμα οργής και ελπίδας. 

Σε αυτόν τον αγώνα, η συμβολή ανεξάρτητων Μέσων Ενημέρωσης θα αποδειχτεί καθοριστική, κάτι που ανησυχεί την κυβέρνηση και γι’ αυτό επιχειρεί τον εκφοβισμό ή τον εκμαυλισμό τους.

 

Απόψεις

Δεν υπάρχουν λόγια πια, για να περιγράψει κανείς, τις απίθανες καταστάσεις, που διαδραματίζονται στον ΕΦΚΑ, μετά την εφαρμογή του θεσμού των «fast track συντάξεων και των συντάξεων εμπιστοσύνης», του ν.4921/2022. Την ώρα, που ο Υπουργός... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ πολιτική δοκιμάζει φιλίες ανθρώπων, οι κρίσεις και οι πόλεμοι δοκιμάζουν φιλίες και ιστορικές σχέσεις κρατών. Πολλά ανατρέπονται, μετά διορθώνονται, άλλοτε όχι. Η μεταπολιτευτική δεξιά ήταν πάντα... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Όπως αναμένονταν και το είχαμε προβλέψει στο Omegapress.gr , ο Ερντογάν εμφανίστηκε αρνητικός στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όχι φυσικά γιατί έχει πρόβλημα, αλλά γιατί θα εκβιάσει μέχρις... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΌχι μόνο δεν άδειασε το Άδωνη Γεωργιάδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την πρόσληψη της κόρης της συζύγου του στη lamda development του Λάτση, αντίθετα σιώπησε ενοχικά. πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΔεν τους αρκεί ότι τα κανάλια τους βρίσκονται στον πάτο της αξιοπιστίας . Έχουν βαλθεί να αποδείξουν ότι δεν έχουν πάτο.. Το όργιο παρακμιακής τηλεόρασης που ...ποτίζει με τόνους Κεταμίνης το τηλεοπτικό... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο η οικογένεια Μητσοτάκη δεν έχει αποδεχθεί ακόμη ότι οι πρωταίτιοι της Χούντας καταδικάστηκαν για εθνική προδοσία για να έχει σήμερα εταιρική σχέση με την ακροδεξιά. Άλλωστε η συμμετοχή των Βορίδη,... πλήρες κείμενο

Υδρόγειος

 • Η προπαγάνδα τελειώνει, η Ρωσία δεν ηττήθηκε. Και τώρα;

  Τώρα όλη η Δύση μιλά για διαπραγματεύσεις, αφού πρώτα εξάντλησε  όλες τις προπαγανδιστικές επινοήσεις της για ήττα της Ρωσίας , για ανατροπή του Πούτιν κλπ.  Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, αφού είδαν ότι οι κοινωνίες τους στρέφονται εναντίον τους λόγω...

 • Ταϊβάν όπως Ουκρανία

  Του ξέφυγε ή όχι, το ζήτημα είναι πως ο Μπάϊντεν δήλωσε στο Τόκυο ότι  οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν στρατιωτικά την Ταϊβάν, αν εισβάλλει η Κίνα,προκαλώντας οργή στο Πεκίνο, το οποίο ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο  «να μην υποτιμά την...

 • Το αντιΜακρόν Μέτωπο αλλάζει τη Γαλλία και ίσως την ΕΕ.

  Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκαλεί το προοδευτικό μέτωπο στη Γαλλία με επικεφαλής τον Μελανσόν, καθώς ενδεχόμενη επικράτησή του στις εκλογές του Ιουνίου θα επηρεάσει όχι μόνο τη Γαλλία, αλλά τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη.

 • Τα πειραγμένα μυαλά του Βατικανού

  Πολλά και πολύ πειραγμένα μυαλά ζουν και βασιλεύουν στο Βατικανό. Διαβάζουμε  ότι  πρόκειται να διεξαχθεί  διεθνής συνάντηση εξορκιστών από τις 16 μέχρι τις 21 Μαΐου. Σύμφωνα με την  εφημερίδα La Repubblica, την οργάνωση έχει αναλάβει το Καθολικό...

 • Μύλος στο Παρίσι για τον ΣΥΡΙΖΑ Γαλλίας

  Σε κατάσταση πανικού , αλλά και ενόψει κρίσιμων επιλογών βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, καθώς η Αριστερά υπό τον Μελανσόν φαίνεται να ανεβάζει ταχύτητες και ζητά ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων.

 • Ασάνζ, ΗΠΑ και εγκλήματα πολέμου

  Εκδίδοντας τον Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, δεν τιμωρείται απλά ένας άνθρωπος για αποκάλυψη εγγράφων. Τιμωρείται όποιος τολμήσει να καταγγείλει τις ΗΠΑ για εγκλήματα πολέμου, γιατί αυτό είναι το ζήτημα. Φυσικά δεν ισχύει το ίδιο για τη Δύση,  για τα...

 • Τι τρέχει με τον Μπάϊντεν;

  Όλο και πληθαίνουν τα στιγμιότυπα με τον Πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν...να χάνει την επαφή με την πραγματικότητα . Τελευταίο στιγμιότυπο η χειραψία στο κενό που προκάλεσε σχόλια.

 • Ο Μακρόν και το μάθημα της Γαλλίας

  Εικόνα κατακερματισμού έδωσε  πρώτος γύρος των εκλογών στην Γαλλία. Ο πρώτος Μακρόν, θα αντιμετωπίσει την  δεύτερη Λεπέν που πέρασε οριακά την Αριστερά.  Λίγο πριν τα τελικά αποτελέσματα, ο Μακρόν πήρε το 27.6%, η Λεπέν το 23,4% και ο υποψήφιος της...

 • Ανατροπή και θρίλερ στις γαλλικές εκλογές

  Όλες οι δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της Κυριακής 10 Απριλίου στη Γαλλία δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε θρίλερ. Ο αμφιλεγόμενος Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρί Λεπέν, δίνουν μάχη για την πρώτη θέση με τον σημερινό πρόεδρο να κερδίζει οριακά...

 • Μεγάλη νίκη του εθνοκεντρικού Ορμπαν στην Ουγγαρία

  Η μεγάλη εκλογική νίκη του Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία, είναι μια νίκη των πολιτικών με εθνικό πρόσιμο , όσων υποστηρίζουν  την επιστροφή στα κλειστά κράτη. Ο Βίκτορ Ορμπαν στήριξε την προεκλογική του ρητορική στην ουδετερότητα σε ότι αφορά τον...

 • Η καθυστερημένη επίθεση στην …Μέρκελ

  Στην καθυστερημένη  αποδόμηση του έργου της Ανγκελα Μέρκελ αποβλέπουν όσοι υποψιάζονται  ότι η Ανγκελα Μέρκελ συνεχίζει να επιδρά στην γερμανική πολιτική. Ειδικά σε ότι αφορά  τις σχέσεις του Βερολίνου  με την Ρωσία. Σχέσεις  που έφτασαν στο απόγειο  τους σε...

 • Βόρεια Μακεδονία: Μείωση του πληθυσμού κατά 10%

  Η Απογραφή στην Βόρεια Μακεδονία άργησε 20 χρόνια, με την τελευταία να έχει γίνει το 2002 και την απογραφή του 2011 να είχε ακυρωθεί.  Τα αποτελέσματα της  απογραφής  του Σεπτεμβρίου του 2021 ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες (30.3). Το βασικότερο ...