του Σωτήρη Σιδέρη

Με βάση την διαπίστωση ότι ο αυταρχισμός και τα αντιδραστικά στερεότυπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπονομεύουν το μέλλον, ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε μια δήλωση-παρεμβαση στο omegapress.gr καταθέτει ένα πολιτικό σχέδιο για την αλλαγή σελίδας της χώρας. Ο Νίκος Φίλης επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «που αποτελεί  που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι ηγεμονιστικά αλλά με αντίληψη συμπόρευσης, αποδεικνύοντας ότι η «στιγμή» των δημοσκοπήσεων δεν συνιστά ένα αδιατάρακτο παρόν», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα του εργάζεται πάνω σε μια στρατηγική συμμαχιών.  Ο κ. Φίλης αναλύει διεξοδικά την σημερινή κρίση, εντοπίζει τα αίτιά της, προτείνει λύσεις , ουσιαστικά έναν εθνικό οδικό χάρτη, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη «  να επιστρέψει το δημόσιο ως οργανωτής των συστημάτων υγείας, ως Αρχή που θέτει ρυθμίσεις στη βάση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και ως παραγωγός κοινωνικού πλούτου».  Στο ίδιο πλαίσιο , καταθέτει την πρόταση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και του ΕΣΠΑ που βρίσκεται στον αντίποδα του σχεδίου Πισσαρίδη. Τονίζει ότι η Ελλάδα, «έχει ανάγκη από ένα μεγάλο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που μαζί με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και του ΕΣΠΑ, δηλαδή, δηλαδή ποσά πάνω από 70 δισ. ευρώ, θα αποτελέσουν τις κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης. Κι εκεί επάνω μπορούν να προστεθούν, με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας, ιδιωτικές επενδύσεις». 

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Φίλη 

Η πανδημία, παρά τη θετική εξέλιξη με τα εμβόλια, δεν θα αποδειχθεί μια παρένθεση ολίγων μηνών. Τα αίτιά της, που ανάγονται στη βάναυση παραβίαση της άγριας φύσης από τον άνθρωπο, και γενικότερα στην περιβαλλοντική κρίση, θα παραμείνουν, με αποτέλεσμα οι πανδημίες να συνεχίσουν να εμφανίζονται κυκλικά, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Οι οικονομικές και κοινωνικές αλλά και οι ψυχολογικές επιπτώσεις θα σφραγίσουν τις εξελίξεις σε ολόκληρο τον κόσμο. 

 Η πανδημία έδειξε τα όρια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επί 40 χρόνια κάλπαζε σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας, τελικά, τεράστιες κοινωνικές ανισότητες παρά την εκτόξευση του παγκόσμιου πλούτου,  Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής, δηλαδή η μεγέθυνση των ανισοτήτων, εμποδίζει την παγκόσμια οικονομία να βγει από τη νέα και απρόβλεπτη κρίση. Η ενίσχυση της ζήτησης και των εισοδημάτων, το νέο κοινωνικό κράτος, η αντιμετώπιση των φαινομένων της φτώχειας και των διακρίσεων, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι αντιστάσεις στις επιβουλές του κράτους της επιτήρησης με τη συρρίκνωση των δημοκρατικών ελευθεριών, αποτελούν παράγοντες που μπορούν να αποτρέψουν τη μετατροπή της πανδημίας σε ενδημική κοινωνική νόσο.

Σ’ αυτό το σταυροδρόμι για το μέλλον του κόσμου, της Ευρώπης και της πατρίδας μας, αναζητούνται πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που θα διεκδικήσουν μια διαφορετική πορεία των εξελίξεων προς όφελος των πολλών. Για να αμφισβητηθεί η νεοφιλελεύθερη κυριαρχία, που επιχειρεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και εγκολπώνεται ακροδεξιά-ρατσιστικά στερεότυπα, δημιουργώντας το αμάλγαμα της Alternative Right. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Από την κρίση δεν πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις του παγκόσμιου κεφαλαίου, που επιδιώκουν να επιβάλλουν τον ψηφιακό καπιταλισμό της τηλεργασίας χωρίς ρυθμίσεις, της υποβαθμισμένης εργασίας και τελικά της ανεργίας. Που επιχειρούν  να υποτάξουν τις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις (τεχνητή νοημοσύνη κλπ.) στα ιδιοτελή συμφέροντά τους. Που δε δίνουν δεκάρα για την ανάγκη προστασίας του κλίματος και του πλανήτη, καθώς έχουν αγκιστρωθεί στην ιδεολογία της πλεονεξίας και του αχαλίνωτου κέρδους.

Μέσα στην πανδημία όμως, φάνηκαν τα αδιέξοδα και οι τραγωδίες της αντίληψης, σύμφωνα με την οποία τα πάντα ορίζονται από την «αυτορρυθμιζόμενη αγορά». Ότι τα κοινωνικά δικαιώματα και πρώτα-πρώτα η υγεία και η παιδεία, είναι εμπορεύματα, δηλαδή υπάγονται πλήρως στον ανταγωνισμό και στα μεγάλα συμφέροντα. Η κρίση των συστημάτων υγείας, που οφείλεται στην παρατεταμένη λιτότητα, επισημαίνει την ανάγκη να επιστρέψει το δημόσιο ως οργανωτής των συστημάτων υγείας, ως Αρχή που θέτει ρυθμίσεις στη βάση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και ως παραγωγός κοινωνικού πλούτου. 

Σε μια περίοδο που το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στον πλανήτη εκτοξεύτηκε στα 275 τρισ. δολάρια, επιστρέφει στο δημόσιο διάλογο η συζήτηση για τη ρύθμιση ή και το σβήσιμο χρεών.  Άλλωστε, η Ε.Ε. εξαναγκασμένη από την πανδημία, προχώρησε σε κινήσεις έμμεσης αμοιβαιοποίησης του δημόσιου χρέους. Κυβερνήσεις, όπως η Ιταλική, θέτουν θέμα να παγώσει το τμήμα του δημοσίου χρέους που προκλήθηκε από την πανδημία. Ο Ντράγκι είχε μιλήσει για την ανάγκη διαγραφής μέρους των ιδιωτικών χρεών. 

 

Ποια ανάπτυξη;

 

Η Ελλάδα μετά την περιπέτεια των μνημονίων ζει μια νέα πρωτόγνωρη κρίση. Έχει ανάγκη από πρωτοβουλίες ρύθμισης του δημόσιου χρέους που εκτοξεύτηκε στο 207% του ΑΕΠ, κάτι που πρέπει να τεθεί μαζί με άλλες χώρες ως ευρωπαϊκή διεκδίκηση. Έχει ανάγκη από ένα μεγάλο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που μαζί με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και του ΕΣΠΑ, δηλαδή, δηλαδή ποσά πάνω από 70 δισ. ευρώ, θα αποτελέσουν τις κινητήριες δυνάμεις της αναπτυξης. Κι εκεί επάνω μπορούν να προστεθούν, με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας, ιδιωτικές επενδύσεις. 

Το ερώτημα «ποια ανάπτυξη;» τίθεται επιτακτικά, καθώς δεν θα επιστρέψουμε ως κοινωνία και ως οικονομία εκεί που βρισκόμασταν πριν την πανδημία και πριν τα μνημόνια. Οι προτεραιότητες πρέπει να λάβουν υπόψη τη νέα διεθνή κινητικότητα. Πράσινη ανάπτυξη και αλλαγή του ενεργειακού προτύπου, απομάκρυνση δηλαδή από τις φαραωνικές εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και υιοθέτηση ενός διαφορετικού ενεργειακού σχεδιασμού: που θα αξιοποιεί τις ενεργειακές κοινότητες σε αντίθεση με την επέλαση μεγάλων επενδύσεων που καταστρέφουν το περιβάλλον και το τοπίο. Ψηφιακό κράτος, που θα φέρει το κράτος πιο κοντά στον πολίτη και μακριά από πρακτικές που το καθιστούσαν θεραπαινίδα του μεγάλου κεφαλαίου και των πελατειακών δικτύων. Προτεραιότητα στο κοινωνικό κράτος, δημόσια υγεία με έμφαση στο πρωτοβάθμιο πεδίο. Δημόσια παιδεία ισότητας και ποιότητας, μακριά από τα αγοραία πρότυπα που οδηγούν στον εξανδραποδισμό της νεολαίας. Κοινωνική ασφάλιση και φροντίδα. Όλα αυτά σημαίνουν ένα φορολογικό σύστημα στη βάση της κοινωνικής αναδιανομής υπέρ των αδυνάτων και των λιγότερο ισχυρών. Μια αναλογική φορολογία από την οποία δεν θα εξαιρούνται οι μεγάλες παγκόσμιες πλατφόρμες, όπως η Google,η Apple, η Αmazon, η Facebook κλπ.

Μια τέτοια προοπτική προϋποθέτει την ανάπτυξη κοινωνικών κινημάτων και την επιστροφή της Αριστεράς σε αυτά. Ώστε, μαζί με ένα εύρος αντινεοφιλελεύθερων - αντιεθνικιστικών πολιτικών δυνάμεων να συγκροτηθεί το μπλοκ της εναλλακτικής - προοδευτικής διακυβέρνησης. Για να φύγει η Δεξιά, πριν τα ρημάξει όλα! 

Αυτή η προοπτική, που επείγει καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, θα είναι αποτελεσματική, εφόσον εγγράφεται σε μια στρατηγική επαναθεμελίωσης της Ε.Ε. και υπηρετείται με δημόσιο διάλογο από τώρα. 

Αποκτά, μάλιστα, αυτή η προοπτική έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, επειδή   συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, γεγονός γενέθλιο για το ελληνικό κράτος, αλλά επίσης γεγονός με διεθνή αξία και αναφορά. Η σημασία αυτής της επετείου οφείλουμε να αναδειχθεί όχι ως ένα ιστορικό βάρος που οδηγεί σε εθνικιστική αναδίπλωση, αλλά ως αφορμή για μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση που θα μας επιτρέψει να λύσουμε χρονίζοντα προβλήματα με την Τουρκία, στη βάση πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου, επ’ ωφελεία της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και των συμβαλλομένων μερών, όπως επιτεύχθηκε με τη συμφωνία των Πρεσπών. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι ηγεμονιστικά αλλά με αντίληψη συμπόρευσης, αποδεικνύοντας ότι η «στιγμή» των δημοσκοπήσεων δεν συνιστά ένα αδιατάρακτο παρόν. Καθώς οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι, συνειδητοποιούν ότι τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, ο αυταρχισμός και τα αντιδραστικά στερεότυπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υπονομεύουν το μέλλον,  το δικό τους και ολόκληρης της κοινωνίας, θα λειτουργήσουν ως κοινωνικό προσάναμμα οργής και ελπίδας. 

Σε αυτόν τον αγώνα, η συμβολή ανεξάρτητων Μέσων Ενημέρωσης θα αποδειχτεί καθοριστική, κάτι που ανησυχεί την κυβέρνηση και γι’ αυτό επιχειρεί τον εκφοβισμό ή τον εκμαυλισμό τους.

 

Απόψεις

Του Γιάννη Μπράχου•Η Τουρκία το 2019 ήταν ο έκτος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως προσελκύοντας 52 εκ. τουριστών και έσοδα 35 δισ.$, ενώ το 2020 τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν κατά 74%. Το 2021 αναμένεται να είναι... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Διαμαρτυρίες ξεσήκωσε η απόφαση να αναγορευθεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επίτιμη διδάκτορας από το Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου. Μάλλον με απώλεια ψυχραιμίας μοιάζει η ανακοίνωση του φοιτητικού... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Συχνά τα ελληνικά ΜΜΕ συμπεριφέρονται συμπλεγματικά απέναντι σε οτιδήποτε λέει και κάνει η Τουρκία χωρίς λόγο. Κραυγές μέχρι τον ουρανό και οι λέξεις, «πρόκληση», «ένταση», κλπ λειώνουν την λογική... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πέρα από την οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα είναι φυγομαχία και απρέπεια, ο πρωθυπουργός να αρνείται να προσέρχεται στη βουλή για να απαντά στις ερωτήσεις που του θέτουν οι αρχηγοί των κομμάτων. πλήρες κείμενο
Josep Borrell*Την περασμένη Τρίτη, μαζί με τον Επίτροπο Várhelyi, φιλοξένησα ένα ανεπίσημο δείπνο με προσκεκλημένους τους ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει την απογοήτευση από την πλευρά... πλήρες κείμενο
Asli Aydintasbas*Περίληψη: Παρά τον αδυσώπητο εθνικισμό των φιλοκυβερνητικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση μεταξύ του λαού ότι ο Ερντογάν πιέζει πολύ σκληρά στην εξωτερική πολιτική. Η Τουρκία φαίνεται... πλήρες κείμενο

Υδρόγειος

 • Τζόρτζια Μελόνι: στα χνάρια του Μουσολίνι…

   Η Ιταλία προκαλεί προβληματισμό καθώς όλο και πιο πολύ κινείται προς τον φασισμό. Η Αριστερά είναι κατακερματισμένη, σχεδόν σε αποσύνθεση . Η δεξιά υποχωρεί καθώς η ακροδεξιά στα όρια της φασιστικής ιδεολογίας,  με τον ανένδοτο αγώνα της σαρώνει...

 • Τίτλοι ταπεινωτικού τέλους

  Ταπεινωμένες για μια ακόμη φορά οι ΗΠΑ αποχωρούν από το Αφγανιστάν με σκυμμένο το κεφάλι. Και όχι μόνο. Οι Ταλιμπάν τους οποίους ήθελαν να συντρίψουν, όχι μόνο δεν ηττήθηκαν, αλλά προελαύνουν σε όλη τη χώρα και είναι θέμα χρόνου η κυριαρχία τους.

 • Κίνα: από τη μεγάλη πορεία του Μάο στο διάστημα

  Η Κίνα αλλάζει τις παγκόσμιες ισορροπίες .Τα περισσότερα ινστιτούτα, πανεπιστήμια , κόμματα και ΜΜΕ , έχουν πλέον μόνιμα στραμμένο το βλέμμα και το ενδιαφέρον τους στο Πεκίνο. Με μια ομιλία που ξεχείλιζε από αυτοπεποίθηση ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ...

 • Η ανακάλυψη της Αμερικής και οι ...πολιτισμένοι

  Εκατοντάδες ανώνυμοι τάφοι ανακαλύφθηκαν στον δυτικό Καναδά κοντά σε χώρο όπου  παλαιότερα υπήρχε ένα καθολικό οικοτροφείο για παιδιά ιθαγενών. Και αυτό λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου με τα λείψανα 215 παιδιών, ορισμένα...

 • Ιράν: η θεοκρατία συνεχίζεται…

   Ο ασφυκτικός  έλεγχος της κοινωνίας μέσα από μια άκαμπτη θεοκρατική διοίκηση , αστυνομοκρατία , εκφοβισμό και πειθαρχικό έλεγχο εντείνεται στο Ιράν μετά τις τελευταίες εκλογές. Νέος πρόεδρος εξελέγη ο Εμπραχίμ Ραϊσί,  με ποσοστό λίγο πάνω από το 62%....

 • Στίγκλιτς:« Η Γερμανία κρατά όμηρο τον κόσμο..» Έχει κάνει και χειρότερα..

  Λάβρος κατά του Βερολίνου είναι ο  διάσημος οικονομολόγος, Γιόζεφ Στίγκλιτς . Το καλεί να άρει έστω προσωρινά την πατέντα των εμβολίων κορονοϊού που αναπτύχθηκαν στη Γερμανία, διότι «με την άκαμπτη στάση της κρατά όμηρο ολόκληρο τον κόσμο».

 • Η δέσμευση του ΝΑΤΟ που εξυπηρετεί την Ελλάδα

  Προκειμένου να δεσμεύσει στην πράξη τους συμμάχους του ο Μπάϊντεν,  στην κοινή δράση κατα Κίνας-Ρωσίας κα, πρότεινε να αλλάξει το καταστατικό του ΝΑΤΟ, ωστε όταν απειλούνται θεμελιώδεις αξίες της Συμμαχίας ή και όταν ακόμα απειλείται ένα...

 • Προηγμένοι εξοπλισμοί, πανικός στις ΗΠΑ

  Όλο και κλιμακώνεται η ανησυχία στις ΗΠΑ , για να μην πούμε ο πανικός,  από τα άγνωστα και μη αντιμετωπίσιμα ιπτάμενα αντικείμενα που πλέον θεωρούνται απειλή για την ασφάλειά τους.

 • Κοσμογονικές αλλαγές στην ενέργεια, επιδρούν στο νέο εθνικό και γεωπολιτικό τοπίο

  Koσμογονικές αλλαγές συντελούνται στην πολιτική ενέργειας μετά την απόφαση του Τζο Μπάϊντεν να ανακαλέσει όλες τις άδειες για γεωτρήσεις  πετρελαίου και φυσικού αερίου, που εκδόθηκαν   επί των σκοτεινών ημερών Τραμπ  και περιελάμβαναν και  το καταφύγιο άγριας ζωής...

 • Κάποιοι εργάζονται για το τέλος του Ερντογάν

   Φαίνεται πως κάποιοι σκάβουν τον λάκο του Ερντογάν.  Μετά τις αποκαλύψεις του μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ,  για τις στενές  σχέσεις του τουρκικού κράτους με  τη μαφία που αγγίζουν και τον Τούρκο πρόεδρο, ήρθαν νέες αποκαλύψεις την Κυριακή 30 Μαίου, που...

 • Κούρτς: Το θαύμα που έγινε...τσαρλατάνος

  “Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις …..”. Η παροιμία φαίνεται οτι πάει γάντι στον αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κούρτς, ο οποίος κατηγορείται για τρίτη φορά ότι είναι εμπλεκόμενος σε σκάνδαλο. Ο Σ. Κούρτς έγινε υπουργός Εξωτερικών σε ηλικία 27...

 • Ο μεγάλος αγώνας του λαού της Χιλής

  Αργά, βασανιστικά , αλλά σταθερά, η Χιλή προσπαθεί να κατακτήσει τη Δημοκρατία από την κληρονομιά του Πινοσέτ, καθώς ξεκίνησε η διαδικασία για το νέο σύνταγμα.