Οι επόμενες εβδομάδες θα φέρουν στην επιφάνεια τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά μαλακού σιταριού, με την Ευρώπη να παλεύει με χαμηλές σοδειές και τη Ρωσία να διαβρώνει το μερίδιο εξαγωγών της ΕΕ, δήλωσαν ειδικοί στο Euractiv.



Στις 20 Αυγούστου, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι θα δώσει τη μεγαλύτερη παραγγελία σιταριού στην ιστορία της, 3,8 εκατομμύρια τόνους, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους προμηθευτές έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως ανέφερε το Reuters.
Αυτό είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα του πώς οι παραδοσιακές εξαγωγικές αγορές για το μαλακό σιτάρι της ΕΕ συρρικνώνονται σε σύγκριση με άλλους προμηθευτές, ιδίως τη Ρωσία, δήλωσε στο Euractiv ο οικονομολόγος και επικεφαλής του τμήματος μελετών και προβλέψεων της Chambres d’Agriculture France, Thierry Pouch.
Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς στον κόσμο βρίσκονται στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA), με τη Γαλλία να είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στην ΕΕ, με μερίδιο 25%.
Την ώρα που πολλοί εισαγωγείς ξεκινούν διαπραγματεύσεις με τις χώρες εξαγωγής, οι «επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες», πρόσθεσε ο Pouch, και «η ΕΕ πρέπει να περιορίσει γρήγορα την επιθετικότητα της Ρωσίας και να εξασφαλίσει τις διεξόδους της».


Ο Pouch υπογράμμισε, ότι αφού η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων της ΕΕ σε αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ για την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014, η Ρωσία έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο το 2015. Μέσω μιας «διαδικασίας ρωσοποίησης της γεωργικής αγοράς», ιδίως της αγοράς σιτηρών. Ο πόλεμος ευρύτερος πόλεμος της Ουκρανίας ενίσχυσε αυτή την τάση, πρόσθεσε ο ειδικός.
Από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η γεωργία και τα τρόφιμα γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της πολεμικής στρατηγικής της Μόσχας, η οποία κερδίζει μερίδια αγοράς σε χώρες που παραδοσιακά ήταν πελάτες των Ευρωπαίων προμηθευτών.
Είναι πλέον ο κύριος προμηθευτής της Αλγερίας, μακροχρόνιου πελάτη της Γαλλίας, σε μια τάση που ενισχύεται από τη διπλωματική σύγκρουση μεταξύ Παρισιού και Αλγερίου, για τη Δυτική Σαχάρα.
Η Αίγυπτος, επισημαίνει ο Pouch, αγόραζε ακόμη το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων της από τη Γαλλία πριν από 10 χρόνια, αλλά τώρα η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι κύριοι προμηθευτές.
Η ίδια τάση παρατηρείται και σε άλλες παραδοσιακές αγορές της ΕΕ, όπως η Τυνησία και το Μαρόκο.
«Οι χώρες αυτές προσπαθούν να διασφαλίσουν την παραγωγή τους και θα στραφούν σε χώρες που μπορούν να τους εγγυηθούν όγκο και τιμές, σύμφωνα με την οικονομική τους ικανότητα και το επίπεδο του χρέους τους, κάτι που μπορεί να τους προσφέρει η Ρωσία», εξήγησε ο Pouch.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η «ρωσοποίηση της παγκόσμιας αγοράς θα ενταθεί στο μέλλον», είπε.

Πτώση των ευρωπαϊκών εξαγωγών και αύξηση της ζήτησης


Το σενάριο αυτό περιπλέκεται από το ενδεχόμενο να σημειωθούν οι χαμηλότερες ιστορικά εξαγωγές μαλακού σίτου της ΕΕ, οι οποίες πρόκειται να μειωθούν από 35 εκατομμύρια τόνους κατά μέσο όρο σε 26 εκατομμύρια τόνους, ένα έλλειμμα 9 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.
Η Γαλλία, ιδίως, είχε μια κακή συγκομιδή, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις επιδόσεις της Ανατολικής Ευρώπης.
Η εσωτερική ζήτηση στην ΕΕ «θα είναι χαμηλότερη από πέρυσι», δήλωσε ο Philippe Heusele, πρόεδρος στη γαλλική διεπαγγελματική ένωση Intercéréal. «Επομένως, η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει εξαγωγικό ρόλο σε τρίτες χώρες», προειδοποίησε.
Πολύ περισσότερο που η επαναλαμβανόμενη ξηρασία στη Βόρεια Αφρική αυξάνει την εξάρτηση από τις εισαγωγές. Φέτος, τα τρία κράτη του Μαγκρέμπ της περιοχής (Μαρόκο, Αλγερία και Τυνησία) αγόρασαν 19,5 εκατομμύρια τόνους σιταριού από το εξωτερικό, έναντι 17,1 εκατομμυρίων τόνων πέρυσι.
Μετά τη Νιγηρία και την Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα αναστέλλει τις εξαγωγές της σε δημητριακά λόγω της ξηρασίας που επηρεάζει τις σοδειές, ανακοινώνοντας ότι συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για την εισαγωγή δημητριακών.

Ρωσική ηγεμονία


Σε αυτή την αντιπαράθεση για την επιρροή στις παγκόσμιες αγορές σιταριού, η Ρωσία βρίσκεται ήδη ένα βήμα μπροστά.
Παρόλο που η χώρα αντιμετωπίζει μικρή πτώση των εξαγωγών σε σχέση με πέρυσι -προβλέπονται 43 εκατομμύρια τόνοι για εξαγωγή, έναντι 56 εκατομμυρίων τόνων το 2023- η χώρα πέτυχε την τρίτη καλύτερη συγκομιδή των τελευταίων 5 ετών, σύμφωνα με την Pouch, με 82 εκατομμύρια τόνους που παρήχθησαν.
Αυτό συνδυάζεται με ένα αρκετά χαμηλό ρούβλι, το οποίο ευνοεί τις εξαγωγές.
Επομένως, η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση, «για να μειώσει ακόμη περισσότερο τις τιμές», σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, για να κερδίσει νέες αγορές.
Πόσο μάλλον που υπάρχει πίεση στις τιμές παγκοσμίως, διότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, οι συγκομιδές σιταριού σε άλλα μέρη του κόσμου ήταν «πολύ καλύτερες από τις αναμενόμενες».
Για τους Ευρωπαίους παραγωγούς, η πτώση των ποσοτήτων και των τιμών είναι ένα «διπλό χτύπημα», δήλωσε ο Pouch.
Η ΕΕ χρειάζεται «πιο επιθετική γεωργική διπλωματία», υποστήριξε.
«Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης των ευρωπαϊκών εμπορικών ροών, διότι από αυτό εξαρτάται η αξιοπιστία της ΕΕ έναντι της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Heusele.
Πηγή: euractiv

Απόψεις

Σύμφωνα μα το άρθρο 20 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ «Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος *Σε τηλεοπτική εκπομπή αρμόδιος υπουργός διερωτήθηκε γιατί ο κάτοικος της Κυψέλης να πληρώνει για έργα καθαρισμού στο περιαστικό δάσος. Βέβαια δεν αναφέρθηκε στον κάτοικο Κολωνακίου ο οποίος κατά... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Στέφανος Κασσελάκης, πρόεδρος του Αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, στη Μύκονο. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει διακριτικότητα και ξεκούραση δεν πάει στη Μύκονο από 1-15 Αυγούστου. Αντίθετα, όποιος θέλει να... πλήρες κείμενο
Τάκης Κατσαρός* Το μόνο που αποκαλύπτουν όσοι οψίμως στον ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτουν τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο Κασσελάκης, είναι η ανευθυνότητα, η ανικανότητα και το μέγεθος του οπορτουνισμού τους.  πλήρες κείμενο
Μανόλης Γ. Δρεττάκης* Οσοι πολίτες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με απογοήτευση και θλίψη τα όσο διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις ευρωεκλογές και στα δύο κόμματα μετά από αυτές. Ορισμένα, μάλιστα, από αυτά... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΕίναι ένα τρομερό γεγονός στην μακραίωνη ιστορία των Εβραίων. Ένα έθνος που έχει κυνηγηθεί, έχει βασανιστεί, έχει υποφέρει τα πάνδεινα για χιλιάδες χρόνια, κατηγορείται τώρα για γενοκτονία και ο Εισαγγελέας... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία