Ρεπορτάζ
Του Σωτήρη Σιδέρη

Αφού ταλαιπώρησε επί τρίμηνο σχεδόν τα ΜΜΕ, την κοινοβουλευτική του ομάδα και το υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επενδύσει το μέλλον της οικονομίας στον Θεόδωρο Σκυλακάκη, πρόσωπο εμπιστοσύνης της οικογένειας Μητσοτάκη. Ήταν ένας ανασχηματισμός περιορισμένης πολιτικής ευθύνης.

πλήρες κείμενο


Του Σωτήρη Σιδέρη

Υπόκωφες δονήσεις , μικρές προς το παρόν , αρχίζουν  όμως να γίνονται αισθητές στον ΣΥΡΙΖΑ.  Πέρασε ήδη ένας χρόνος από τις εκλογές και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει πιο κουρασμένο από ποτέ. Η παράταξη των ιδεών, των κινημάτων , των οργανωμένων δυνάμεων και της δράσης είναι καθηλωμένο. Χωρίς ιδεολογική καθοδήγηση, χωρίς διακηρύξεις για ανατροπές, χωρίς πρόγραμμα και θέσεις , χωρίς νέα συνθήματα κανένα κόμμα στον κόσμο, πόσο μάλλον ένα προοδευτικό, δεν μπορεί να διεκδικήσει εξουσία. Η διεύρυνση μοιάζει με χρεοκοπημένη επένδυση.  Όσοι , σε στελεχικό επίπεδο, εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έφεραν ούτε ιδέες, ούτε καν μια πολιτική αύρα.

πλήρες κείμενο

του Σπύρου  Σουρμελίδη 

 

Η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίγηρα, οδήγησε σχεδόν όλους να μιλήσουν για την πολυπλόκαμη πολιτική της Τουρκίας η οποία επιθυμεί να αυξήσει την επιρροή της και στην Αφρική. Και μάλιστα  και σε μια περιοχή στην λεγόμενη ζώνη του Σαχέλ (Υποσαχάρια Αφρική) όπου είναι  αυξημένη η επιρροή των Γάλλων.  Συνδυάστηκε επίσης η επίσκεψη Τσαβούσογλου στον Νίγηρα (χώρα που συνορεύει με την Λιβύη) με την παρουσία των τούρκων στην Λιβύη. Ο κ. Τσαβούσογλου στην συνάντηση του με τον Πρόεδρο της χώρας Μαχαμαντού Ισουφού,  συζήτησε τις  προοπτικές συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας, που αντιπροσωπεύει η δράση ισλαμιστών στην ζώνη του Σαχέλ, θέμα με το οποίο ασχολούνται η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Προσφάτως η Τουρκία διέθεσε 5 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη της πολυεθνικής δυνάμεως ασφαλείας 5 χωρών της ζώνης του Σαχέλ. Συζητήθηκε φυσικά και η κατάσταση στην Λιβύη, Εξετάστηκαν όμως και οικονομικά θέματα που ενδιαφέρουν την Τουρκία όπως οι μεταφορές, οι  κατασκευές, τα μεταλλεύματα και η  γεωργία, αλλά και η ενέργεια. Και εδώ αρχίζει το πραγματικό ενδιαφέρον της Τουρκίας. 

πλήρες κείμενοΚάποιοι στη Νάξο , αξιωματούχοι μάλιστα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δήμου συγκεκριμένα,  αφού  μελέτησαν, συζήτησαν και ένοιωσαν σίγουροι ότι βρίσκονται στην σωστή πλευρά της ιστορίας, αποφάσισαν ότι λίγο πολύ είναι διχαστικό για την κοινωνία, ιδίως για τη νεολαία να υπάρξει μια προσθήκη , το όνομα του Μανώλη Γλέζου, στο Γενικό Λύκειο Νάξου, γενέτειρα του σπουδαίου αγωνιστή που ξεχώρισε για τον πατριωτισμό του. Το ζήτημα δεν θα ήταν σημαντικό αν ο Δήμος όπως  λέει θέλει να τιμήσει  με άλλον τρόπο τον Γλέζο απορρίπτοντας την πρόταση. Το ανησυχητικό είναι το επιχείρημα του διχασμού που επικαλέστηκε, για έναν άνθρωπο που υπήρξε σύμβολο ενότητας και που ποτέ δεν δίχασε. Ήταν μια απόφαση ωδή στο διχασμό εν ονόματι της δικής τους ενότητας. Μα αν ο Γλέζος διχάζει στο Λύκειο, πως θα ενώνει αν δοθεί το όνομά του σε ένα άλλο κτίριο ή δρόμο. Μόνοι τους λοιπόν , αυτοί και η εμφυλιοπολεμική σάρκα τους το ξέρουν….

πλήρες κείμενοΤου Σωτήρη Σιδέρη 

Περιχαρής η κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό φυσικά χειροκρότησε την , προφανώς ομόφωνη απόφασή τους, να πετσοκόψουν τα αναδρομικά των συντάξεων  σε ποσοστό 60%, παραβιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Χειροκρότησε γιατί κάνει αυτό που πιστεύει και γιατί έπρεπε  να πάρει χρήματα που θα τα χαρίσει σε άλλους  ,  καθώς  το ένα είναι συνάρτηση του άλλου. Κόβει από τους συνταξιούχους, γιατί την ίδια ακριβώς στιγμή το δικαστήριο απάλλασσε δεκάδες τραπεζικά στελέχη για θαλασσοδάνεια  δισεκατομμυρίων , γιατί αυτό αποφάσισε η κυβέρνηση αλλάζοντας τον ποινικό κώδικα, παρέχοντας ασυλία σε όλους αυτούς που οδήγησαν και τις τράπεζες στην χρεοκοπία.

πλήρες κείμενο

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

Εντός/Εκτός

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.