ΡεπορτάζΤου Σωτήρη Σιδέρη

Τα ειδησιογραφικά πρακτορεία δεν το σημείωσαν, αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι πολύ σπάνια η ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή από κάποια πρωτεύουσα. Η απόφαση του Παρισιού να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στην Άγκυρα,  καταδεικνύει την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία που προσλαμβάνει  πλέον και προσωπικά χαρακτηριστικά, όπως συμβαίνει και μεταξύ Ερντογάν –Νετανιάχου. Η προσβολή του Τούρκου προέδρου προς τον Μακρόν, όχι χρειάζεται ψυχοθεραπεία, δεν διαφέρει από πολιτική άποψη από την προσβολή του Ερντογάν προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ , ο οποίος ενώ ανακοίνωσε την ακύρωση των ασκήσεων Ελλάδας και Τουρκίας για το τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου, ο Ερντογάν τον εξέθεσε ανακοινώνοντας τουρκική άσκηση. Ο μεν Στόλτενμπεργκ όμως δεν έχει ούτε εξουσία , ούτε την προσωπικότητα να αντιδράσει περαιτέρω, η Γαλλία όμως έχει και είναι βέβαιο ότι στα Ηλύσια Πεδία, σίγουρα μελετούν την επόμενη αντίδραση.

πλήρες κείμενο


  Του Σωτήρη Σιδέρη


Δεν είναι απλά ατόπημα, είναι έγκλημα, να καλεί ο πρωθυπουργός την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στο Μέγαρο Μαξίμου σε  μυστική μάλιστα σύσκεψη , χωρίς την παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας.  Είναι για την ακρίβεια ένα πρωθυπουργικό πραξικόπημα  που δείχνει  και απρεπή συμπεριφορά. Το μήνυμα προς την Τουρκία είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει υπουργό Άμυνας.  Η σύσκεψη έγινε την περασμένη Δευτέρα , αλλά έγινε γνωστή μόλις την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου από ένα δημοσίευμα  στην ιστοσελίδα tovima.gr και σχετικές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη στον Αlpha. Αν ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανοποιημένος από τον υπουργό του τον αντικαθιστά. Δεν τον ταπεινώνει, ούτε έστω και έμμεσα του επιρρίπτει ευθύνες για την διαχείριση της κρίσης, η οποία όμως είναι δική του ευθύνη.  Η Ελλάδα αδυνατεί να βρει απαντήσεις στην πολύπλευρη επίθεση που δέχεται από την Τουρκία και αντί ο πρωθυπουργός να μεταβεί στο ειδικό περιβάλλον του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να συζητήσει, να ενημερωθεί και να πάρει αποφάσεις , κάνει ακριβώς το αντίθετο προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Υπουργείου , σε τόσο κρίσιμες ώρες.

πλήρες κείμενο

Στη φυλακή οδηγείται ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος αλλά και η ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Ηλίας  Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης  Λαγός, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και φυσικά ο δολοφόνος του Π. Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς. Η απόφαση  του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων , με πρόεδρο την Μαρία Λεπενιώτη, π[ήρε μια ιστορική απόφαση την δεύτερη τόσο σημαντική μετά την καταδίκη των πρωταιτίων της χούντας.
Η εγκληματική δράση της «Χρυσής Αυγής» που κατάφερε να μπει στη Βουλή δυο φορές το 2012 (με 7%) και δυο φορές το 2015, παίρνει τέλος. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ο άνθρωπος που δημιούργησε τη   «Χρυσή Αυγή» από το 1980, τιμωρείται πρωτίστως για την δολοφονική δράση της οργάνωσης του, κατ επέκταση όμως για όλο αυτό το μίσος που «μοίρασε» επι 40 χρόνια. Μένει όμως να δούμε αν το μίσος και οι ακραίες φασιστικές απόψεις έχουν ξεριζωθεί.

πλήρες κείμενο

Αλέξης Τσίπρας: Η σημερινή απόφαση για την εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής είναι ένα ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η 12η Οκτώβρη του 1944, ήταν η μέρα που τα ναζιστικά στρατεύματα αποχωρούσαν από την Αθήνα και ένας ολόκληρος λαός γιόρταζε την ελευθερία του.
Η 22α Οκτώβρη του 2020 είναι μια μέρα που τα ναζιστικά τάγματα εφόδου οδηγούνται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής και ένας ολόκληρος λαός είναι σήμερα ξανά περήφανος.
Σήμερα είναι μια νίκη της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Η Ελληνική Δικαιοσύνη, με τρόπο απόλυτο και αδιαμφισβήτητο, βάζει τέλος στη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης που αιματοκύλησε, τρομοκράτησε, δολοφόνησε στο όνομα της πιο απάνθρωπης ιδεολογίας που γνώρισε η ανθρωπότητα.
Στεκόμαστε σήμερα με σεβασμό.

πλήρες κείμενο


        Αλλεπάλληλα κρούσματα ιδεοληπτικής συμπεριφοράς και προσβλητικής για τους πολίτες  στάση καταγράφεται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα με βασικό πρωταγωνιστή τον Άδωνη Γεωργιάδη. Φυσικά δεν είναι ο μόνος στην κυβέρνηση. Είναι όμως η πιο κραυγαλέα περίπτωση.Τρία γεγονότα μόλις σε λίγα 24ωρα είναι αρκετά ακόμη και για τον Άδωνη Γεωργιάδη.

πλήρες κείμενο

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

Εντός/Εκτός

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.