Γράφει ο ανορθόγραφος *

Σε τηλεοπτική εκπομπή αρμόδιος υπουργός διερωτήθηκε γιατί ο κάτοικος της Κυψέλης να πληρώνει για έργα καθαρισμού στο περιαστικό δάσος. Βέβαια δεν αναφέρθηκε στον κάτοικο Κολωνακίου ο οποίος κατά τεκμήριο έχει υψηλότερα εισοδήματα. Σύμφωνα με την αντίληψή του η προστασία των δασών είναι ιδιωτική υπόθεση, όπως και η ασφάλεια με ιδιωτικά security.


Με αυτή την οπτική γιατί να πληρώνουν οι κάτοικοι των νησιών του Νοτίου Αιγαίου για την προστασία δασών στη Βόρεια Ελλάδα και πάει λέγοντας. Η νεοφιλελεύθερη οπτική στα δημόσια αγαθά υποδηλώνει τη μεταφορά της κρατικής στην ατομική ευθύνη.
Για τον υπουργό το περιβάλλον και το κλίμα δεν είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, λογική συνεπαγωγή είναι η συντήρηση των δασών και η πυροπροστασία να αποτελεί αντικείμενο της ιδιωτικής δραστηριότητας, η οποία θα χρηματοδοτείται εν μέρει από τους ωφελούμενους κατοίκους των περιοχών.


Η αναδάσωση των καμένων περιοχών σύμφωνα με τον υπουργό στοιχίζει 1.200 ευρώ ανά στρέμμα, το 2023 είχαμε 1,7 εκατομμύρια στρέμματα και το 2024 έως σήμερα πάνω από 700.000, ενώ μόνο στην πρόσφατη φωτιά στην Αττική κάηκαν πάνω από 100.000. Αν επικρατήσει η λογική του υπουργού θα απαιτηθούν 1,2 δισ. ευρώ για άμεση αναδάσωση και έργα διαχείρισης των δασών.
Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι λεφτά δεν υπάρχουν και επαφίεται σε επενδύσεις ιδιωτών στη διαχείριση των δασών, πιστός στην άποψη η κρίση γεννάει ευκαιρίες. Επί της αρχής, έχει δίκιο ότι η οικονομική δραστηριότητα πρέπει να αναπτυχθεί στο δάσος, ώστε να προστατευθεί το δάσος.


Καθώς η υλοτομία, τα μελίσσια, το ρετσίνι υπάρχουν ως δραστηριότητες, η πρόθεση του υπουργού είναι να επεξεργαστεί «επενδυτικές λύσεις» ώστε οι ιδιώτες να έχουν κερδοφορία. Προφανώς δεν αφορά τους υπάρχοντες διότι στην περίπτωση της Εύβοιας δεν διαπιστώθηκε διευκόλυνση σε δραστηριότητες στο δάσος.
Ένα ευφάνταστο επιχείρημα είναι ότι ο ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τουριστική ανάπτυξη του δάσους, ώστε μέσω των εσόδων να χρηματοδοτηθούν σχέδια «προστασίας των δασών». Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από αναξιοποίητα ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ το εθνικό σκέλος θα καλυφθεί από τέλη κατοίκων των περιοχών, ώστε να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Παραλλαγή του περιβόητου Πράσινου Ταμείου. Και κάηκαν και θα πληρώσουν.

* Αναδημοσίευση από την Μακεδονία της Κυριακής

Υδρόγειος

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία