Του Στράτου Βαλτινού
Μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη από τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης στριφογυρίζει γύρω από τα ίδια σχέδια, χρησιμοποιεί ελάχιστες λέξεις για να τα εξηγήσει, συνεχίζει να αυτοπροβάλλεται ως λαικός ηγέτης, αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει να πείσει ούτε τον εαυτό του, ότι μπορεί να ιδρύσει ένα νέο κόμμα που να το εμφανίσει ως κοινωνική ανάγκη. Μετά την καθαίρεσή του, ο Κασσελάκης δεν κατάφερε να συγκροτήσει μια κεντρική ιδέα για τους στόχους του. Ούτε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το κατάφερε. Κόμματα του αέρα δεν υπήρξαν και μάλλον δεν θα υπάρξουν ποτέ..
Τώρα που μια παγκόσμια κρίση εξελίσσεται , τώρα που η Ευρώπη παραπαίει και επαναδιατυπώνει τα δόγματά της, όπως και οι ΗΠΑ, τώρα που η Ελλάδα έχει πλήθος μικρών κομμάτων , αλλά έχει φανερό πρόβλημα αποτελεσματικής διακυβέρνησης, ο Κασσελάκης ποιές δυνάμεις θα εκφράσει; ένα κόμμα -ιδεολογικός αχταρμάς, μπορεί να χαρακτηριστεί κίνημα;; μήπως πάει για ένα κόμμα σφραγίδα που θα σκάσει σαν φούσκα , μόλις ανακοινωθεί; το πιθανότερο
Hταν αναμενόμενο οτι η υπόσχεση του Μπάιντεν στον Τράμπ για ηρεμη μετάβαση της κυβέρνησης, περιείχε κια την παιρετέρω ενίσχυση της Ουκρανίας. Ο απερχόμενος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε άδεια στην Ουκρανία να βομβαρδίσει το έδαφος της Ρωσίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, στην περιοχή του Κούρσκ όπου έχουν εισβάλλει οι Ουκρανοί. Η Μόσχα εχει διαμηνύσει οτι αυτό σηματοδοτεί απευθείας ανάμειξη των ΗΠΑ στον πόλεμο κατα με την Ρωσία. Είναι ορατή η πρόθεση του Μπάιντεν να δημιουργήσει τετελεσμένα πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, ώστε να μην μπορεί να κάνει κινήσεις ο Τράμπ. Ομως ο κίνδυνος είναι μεγάλος να πάμε σε μια σύγκρουση "Κόλαση" με αναξέλεγτκτες συνέπειες.
Του Σωτήρη Σιδέρη
Ο Σαμαράς κατηγορείται χρόνια τώρα, ότι είναι καιροσκόπος και πατριδοκάπηλος. Όπως και ο Μητσοτάκης άλλωστε. . Αλλά πάει πολύ να επικαλείται ο Σαμαράς, την παραίτηση του πρέσβη Κούνδουρου από το ΥΠΕΞ, ως απόδειξη πατριωτικής στάσης, λόγω διαφωνιών στην ακολουθούμενη πολιτική έναντι της Τουρκίας ή επειδή δεν μετείχε στην συζήτηση των δύο αντιπροσωπειών. Ο πρώτος διδάξας είναι ο ίδιος ο Σαμαράς, όταν το καθόλου μακρινό 2014, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, άφησε εκτός συνομιλιών τον πρέσβη της Ελλάδας Παναγιώτη Ζωγράφο, ο οποίος και παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Εννοείται ότι υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού και του ΥΠΕΞ , αλλά και ο Σαμαράς, δεν έχει πείσει κανέναν για τις θέσεις, τις ιδέες και τις προτάσεις του στην εξωτερική πολιτική . Ταυτόχρονα , η κρίση εμπιστοσύνης στο υπουργείο Εξωτερικών, που έχει διορισμένη πολιτική ηγεσία, καθώς ούτε ο Γεραπετρίτης, ούτε η υφυπουργός Παπαδοπούλου είναι εκλεγμένοι , με ή χωρίς την παραίτηση Κούνδουρου προβληματίζει πλήθος διπλωματών και διπλωματικών αναλυτών, που εκτιμούν ότι το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό απ ότι φαίνεται.
Του Σωτήρη Σιδέρη
Η εξωτερική πολιτική και δευτερευόντως τα άλλα θέματα, είναι η αιτία ή το άλλοθι της κρίσης που πλέον διαβρώνει την κυριαρχία Μητσοτάκη και απειλεί τώρα και την συνοχή της κυβέρνησης. Ο οποίος απάντησε με επίδειξη πυγμής στην κριτική Σαμαρά, διαγράφοντάς τον, αλλά είναι εμφανής πλέον η ανασφάλειά του . Οι Κώστας Καραμανλής Αντώνης Σαμαράς και οι συνεχείς παρεμβάσεις ομάδας βουλευτών με ενέργειες στη βουλή, έχουν κλονίσει την κυριαρχία του πρωθυπουργού. Η επιχείρηση αποδόμησης του Σαμαρά με τη δήλωση για τους “πατριώτες της φακής” απέτυχε. Ο πρώην πρωθυπουργός επέστρεψε δριμύτερος και διαγράφηκε το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, με αφορμή συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”. Η ιστορία των σχέσεων της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Σαμαρά , που είχε διαγραφεί και το 1993, αναλύεται ως ένας διαρκής κύκλος κρίσεων, νικών και ηττών της μιας ή της άλλης πλευράς.
Ο Σαμαράς δεν έχει τίποτα να χάσει με την διαγραφή του, ενώ ο πρωθυπουργός νοιώθει πλέον την απειλή. Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε ότι "κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία.."Ένας βουλευτής λιγότερος και σύντομα θα φανεί και πόσοι ακόμη. Η ΝΔ χάνει σε ποσοστά συνεχώς, η εμπιστοσύνη κλονίζεται. Ο πρωθυπουργός θα παίξει το παιχνίδι της αποσταθεροποίησης. Η ακροδεξιά καραδοκεί και η Αριστερά ευνοείται από κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είναι η αρχή μιας τρομερής αλλαγής ή αποσταθεροποιείται το πολιτικό σύστημα συνολικά;
Η παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ, πρέσβη Ρούσσου Κούνδουρου, αναδεικνύει τα όσα συμβαίνουν στην κυβέρνηση σχετικά με τα ελληνοτουρκικά. Και σε ότι αφορά την ουσία και σε ότι αφορά την διαδικασία. Καλό θα είναι όμως να μην βιαζόμαστε για συνολικότερα συμπεράσματα, γιατί οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά εξαρτώνται πρωτίστως απο τις σχέσεις του Ερντογάν με τον...Νετανιάχου και τον Τραμπ. Ο Γ. Γεραπετρίτης πάντως φρόντισε να πετάξει έξω απο τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις τον υπ αριθμό 3 παράγοντα του υπουργείου Εξωτερικών, τον πρωτο τη ταξει διπλωματικό παράγοντα, λόγω των ενστάσεων που έχει κατα καιρούς υποβάλλει.