Αν και γνώριζε το σχέδιο ανατροπής του Άσαντ, το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε από την σαρωτική υπεροχή της Τουρκίας στην Συρία, και τώρα το Τελ Αβίβ, προσπαθεί να αμβλύνει τις συνέπειες για το ίδιο και με αεροπορικές επιθέσεις επανατοποθετείται στην Συρία. Η Τουρκία, δεν συνέβαλε μόνο στην ανατροπή του Άσαντ και την εγκαθίδρυση μιας καθαρά ισλαμικής ηγεσίας με αυταρχική κουλτούρα , αλλά κυριαρχεί και στο διπλωματικό πεδίο, καθώς τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ συνομιλούν με την Άγκυρα για το μέλλον της Συρίας.
Το Ισραήλ, σίγουρα έχει ρόλο καθώς ελέγχει το σύνολο των υψωμάτων του Γκολάν, τον εναέριο χώρο και περιοχές της Συρίας, αλλά είναι προφανές ότι η Τουρκία πήγε εκεί για να μείνει και εργάζεται γι αυτό. Έτσι, το Τελ Αβίβ, ένιωσε να απειλείται καθώς η Άγκυρα άρχισε τις εργασίες για τη δημιουργία μιας μεγάλης βάσης, ώστε να ελέγχει τον εναέριο χώρο, γι αυτό και πραγματοποίησε επιδρομές καταστρέφοντας τη βάση. Το ρίσκο προφανώς είναι μεγάλο, αλλά στο εξής η ένταση θα είναι μόνιμη και επικίνδυνη. Οι σκληρές εκατέρωθεν δηλώσεις είναι ενδεικτικές του κλίματος. Η Συρία είναι πλέον μια μαριονέτα που μετατρέπεται σε δεύτερη Λιβύη, αλλά οι γεωπολιτικές επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες .
Του Στράτου Βαλτινού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επινοεί αδιέξοδα και ταυτόχρονα έχει την διέξοδο έτοιμη να την προσφέρει δήθεν, γενναιόδωρα στον ελληνικό λαό. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός βιάζεται να αγοράσει η Ελλάδα όπλα από το Ισραήλ και όχι να συμπληρώσει τα Patriot που ήδη διαθέτει η χώρα μας, με το σκεπτικό ότι, όπως είπε στη βουλή, οι ΗΠΑ θέλουν μια πενταετία να μας τα δώσουν, ενώ το Ισραήλ τα έχει σχεδόν έτοιμα. Άρα ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει τι θα αγοράσει, πριν μιλήσει στη βουλή , Είδε και τον Νετανιάχου και το πάρτι αδιαφάνειας τυλίγεται στο χρυσόχαρτο των άμεσων αναγκών.
Τι θα συμβεί τα επόμενα δυο τρία χρόνια και πρέπει να πάρει απευθείας ανάθεση ο Νετανιάχου; θα εισβάλλει η Ρωσία; θα επιτεθεί η Τουρκία; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει εμπόριο πατριωτισμού αξίας 25 δις, που σίγουρα υπερβαίνουν τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Ωστόσο, τα γεγονότα που καταγράφηκαν κατά την εξαετή θητεία του, όχι μόνο αποδεικνύουν την άτακτη φυγή του από τις πάγιες εθνικές γραμμές, όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα, αντίθετα υποθηκεύει το μέλλον και της επόμενης γενιάς, όπως η χρεοκοπία Καραμανλή κατέστρεψε τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.
Τέλος δεν έχουν εδώ και έξι χρόνια τα “πακέτα” για διάφορες επικοινωνιακές καμπάνιες της κυβέρνησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Data Journalists, το υπουργείο Ανάπτυξης θα διαθέσει 8,2 εκατομμύρια ευρώ στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και περιφερειακούς, με τη μορφή διαφήμισης, για την προστασία του καταναλωτή και την καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού. ήδη από το Μάρτιο έχουν εκταμιευθεί 3,7 εκατομμύρια προς τα κανάλια.
Βέβαια, η αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι πολιτική υπόθεση και απαιτεί παρεμβάσεις , αντιμετώπιση των καρτέλ, εφαρμογή των νόμων, πάταξη της αισχροκέρδειας κλπ και μετά θα μπορούσε να γίνει η καμπάνια. Αλλά εδώ πρόκειται καθαρά για πελατειακού τύπου εξυπηρέτηση στη λογική “κράτα με να σε κρατώ, να ανεβούμε στο βουνό”. Ο Μητσοτάκης έχει ανάγκη όσο ποτέ την στήριξε των ΜΜΕ και φροντίζει ανάλογα.
Του Στράτου Βαλτινού
Εικόνα σαφούς πολιτικής διαταραχής εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη βουλή, θέτοντας πλήθος εκβιαστικών διλημμάτων στην κοινωνία, με προφανή στόχο να μην υπάρξουν αντιδράσεις, κυρίως από την Αριστερά, στην εξοπλιστική φρενίτιδα που έχει ήδη δρομολογήσει και ενώ το δημόσιο χρέος απογειώνεται. Χωρίς να κάνει αναφορά στην Τουρκία, πράγμα και περίεργο, ο πρωθυπουργός, με μια απίστευτης ρηχότητας πολιτική σκέψη, αναμάσησε τα γνωστά ψυχροπολεμικά συνθήματα των Ευρωπαίων, δεν μίλησε καν για διπλωματία και τον ρόλο της και επιχείρησε να προκαλέσει σοκ και δέος στην κοινωνία. Άλλο η ενίσχυση της άμυνας της χώρας, άλλο πράγμα οι σκανδαλώδεις εξοπλισμοί. Μπορεί μια χώρα, όσα όπλα και αν έχει να είναι ασφαλής όταν η κοινωνία αποσταθεροποιείται;
“Το παλαιότερο δίλημμα λοιπόν, το οποίο το ακούγαμε συχνά κυρίως από την Αριστερά κανόνια ή βούτυρο, αποδεικνύεται ένα δίλημμα το οποίο είναι σαθρό, αλλά και επικίνδυνο…” είπε ο πρωθυπουργός για να υπονοήσει ότι αν η Αριστερά αντιδράσει, θα είναι κάτι σαν εθνική εξαίρεση. Αλλά σαθρά και επικίνδυνα είναι τα διλήμματα που επινόησε ο Μητσοτάκης για να υπερασπιστεί τους ισχυρισμούς του. Γιατί άμυνα και ασφάλεια δεν είναι μόνο τα όπλα, αλλά η στρατηγική της χώρας, η κοινωνική συνοχή, η εξωτερική της πολιτική και η ιεράρχηση των απειλών. Ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε τα 25 δις που θα ξοδέψει ο λαός επειδή απειλείται από τη Ρωσία, μιας και δεν είπε κουβέντα για την Τουρκία;
Κορυφαίοι διανοούμενοι και πανεπιστημιακοί εγκαταλείπουν τις ΗΠΑ, σχεδόν τρομοκρατημένοι από τη διολίσθηση της χώρας τους προς το φασισμό, κάτι που μας θυμίζει τη χιτλερική Γερμανία όταν , πριν τον πόλεμο, καταδίωκε τους πνευματικούς ανθρώπους και έκαιγε τα βιβλία που δεν του ήταν αρεστά. Οι καταγγελίες για καταστρατήγηση των ελευθεριών αυξάνονται σε κλίμα εκφοβισμού. Στην Ελλάδα που επίσης διολισθαίνει στον καθεστωτισμό, ακόμη και με την ωμή καταστρατήγηση του συντάγματος και των κανόνων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, επικρατεί σιωπή στον πνευματικό κόσμο.
Στον κόσμο της τηλεοπτικής δημοκρατίας και του δημοσιογραφικού παρασιτισμού, αν δεν υπάρχουν μαχαιρώματα, καβγάδες, τροχαία και διαρρήξεις, δεν υπάρχουν δελτία ειδήσεων. Κάπως έτσι, τα καθεστώτα, επιχειρούν τον εθισμό της κοινωνίας στο φόβο και την απειλή, για να μας θυμίσει τον εκπληκτικό στίχο του Λευτέρη Παπαδόπουλου“μη μιλάς , μη γελάς, κινδυνεύει η Ελλάς…”.