Μετά την κρίση στη Γερμανία και την τοποθέτηση νέου πρωθυπουργού από τον Μακρόν, που απλά , προσπαθεί να τιθασεύσει την μεγάλη κρίση, ήρθε η σειρά του Σολτς. Ο οποίος δεν έλαβε όπως αναμενόταν ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία της γερμανικής βουλής και έτσι, ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες κάλπες. Η ΕΕ παραπαίει μεταξύ Βερολίνου, Παρισιού και Τραμπ, η εσωστρέφεια είναι εμφανής, η ανησυχία για το μέλλον κλονίζει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών. Και ακόμη δεν έχει αναλάβει επίσημα ο Τραμπ…
Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, με 207 ψήφους υπέρ, 394 κατά και 116 αποχές, ο καγκελάριος Σολτς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη (απόλυτη) πλειοψηφία των ψήφων, δηλαδή 367 ψήφους κι έτσι απώλεσε την εμπιστοσύνη της βουλής. Τον λόγο έχει τώρα ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος είναι συνταγματικά αρμόδιος να προχωρήσει στη διάλυση της βουλής, ανοίγοντας τον δρόμο για τις πρόωρες εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου.
Ο Γερμανός καγκελάριος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Mπρίτα Ερνστ, σε μια από τις σπάνιες κοινές εμφανίσεις τους εμφανίστηκε στην Ολομέλεια με μια σύντομη και λιτή ομιλία. Ζήτησε όχι απλώς την εμπιστοσύνη των Γερμανών βουλευτών αλλά των πολιτών, στους οποίους τελικά αποσκοπεί η σημερινή διαδικασία.
Στο επίκεντρο της ομιλίας του βρέθηκε η οικονομική κατάσταση της Γερμανίας, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα, και στα χρόνια της σύντομης διακυβέρνησής του βρέθηκε αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση, τον αθέμιτο διεθνή ανταγωνισμό και εσχάτως τις τάσεις απομονωτισμού. Τόνισε επίσης ότι η Γερμανία και η Ευρώπη διανύουν μια εποχή κατά την μια «εξαιρετικά καλά εξοπλισμένη πυρηνική δύναμη διεξάγει πόλεμο στην Ευρώπη».
Μια σαφής αναφορά στη Μόσχα και την ανάγκη συνέχισης της χρηματοδότης της γερμανικής άμυνας και ασφάλειας τα επόμενα χρόνια. Ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, στέλνοντας το μήνυμα ότι «όποιος έχει ενσωματωθεί καλά στη Γερμανία, πρέπει να συνεχίσει να ανήκει στη Γερμανία».
Σκληρή κριτική στον Όλαφ Σολτς και την συγκυβέρνησή του, που απέτυχε, εξαπέλυσε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς, με αέρα νίκης, δεδομένου ότι το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις. «Θα έπρεπε να είχατε ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής νωρίτερα» ανέφερε από το βήμα της βουλής απευθυνόμενος στον Όλαφ Σολτς. «Αφήνετε τη χώρα σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις που έχει περάσει στη μεταπολεμική ιστορία της» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την συνολική εικόνα του Όλαφ Σολτς και της κυβέρνησής του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Από την πλευρά του ο νυν αντικαγκελάριος και υποψήφιος καγκελάριος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε ότι και μετά τις εκλογές η Γερμανία θα χρειαστεί αρκετό χρόνο μέχρι τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας. «Η Γερμανία πρέπει να είναι ικανή να λάβει αποφάσεις» ανέφερε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, κάνοντας αναφορά στη Γαλλία, την Αυστρία και το Βέλγιο, που αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά εσωτερικά προβλήματα. Όσο για το οικονομικό πρόγραμμα της Χριστιανικής Ένωσης, αναφέρει ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί στην πράξη.
Η επικεφαλής της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, Αλίς Βάιντελ, έχοντας το πλεονέκτητα της δεύτερης κοινοβουλευτικής δύναμης, βάσει όλων των δημοσκοπήσεων εδώ και πάνω από έναν χρόνο εξαπέλυσε πυρά κατά πάντων. Μάλιστα στρέφοντας το βλέμμα στον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς, ανέφερε ότι «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη Γερμανία, οδηγώντας την στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» με ενδεχόμενη αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία.
**Με πληροφορίες από DW