Του Στράτου Βαλτινού
Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν δημοσιεύονται με καταιγιστική πυκνότητα δημοσκοπήσεις, όπως στην Ελλάδα. Σχεδόν κάθε εβδομάδα τα ελληνικά ΜΜΕ και ο Τύπος δημοσιεύουν πλήθος γκάλοπ, ώστε προκαλούνται ερωτήματα , για το τι εξυπηρετούν. Ούτε υπάρχουν, σε διεθνές επίπεδο έρευνες, που να δίνουν “σενάρια εκτίμησης ψήφου”. Πρόκειται για προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης και μόνο.
Η κοινή γνώμη, αντί να καθοδηγείται από το περιεχόμενο της πολιτικής αντιπαράθεσης πάνω στα πραγματικά προβλήματα της χώρας, παρατηρεί μια διαρκή προσπάθεια “αιχμαλωσίας” των διαθέσεων και όχι καταγραφής των προτιμήσεων των πολιτών. Σαν να θέλουν να καλύψουν το κενό αφηγήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί σε τελική ανάγνωση, ο “πολιορκημένος” πολίτης, ένα πρέπει να συγκρατήσει: ότι μόνο η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας και όλα τα άλλα δεινοπαθούν πίσω της και ότι αυτή η εικόνα είναι μη αναστρέψιμη. Όμως όλα αυτά μπορεί να έπειθαν παλαιότερα, τώρα όμως δεν πείθουν, γιατί η ΝΔ παρακμάζει παρά το γεγονός ότι δεν έχει αντιπολίτευση...
Μόνο την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου δημοσιεύθηκαν πέντε δημοσκοπήσεις. Τα ποσοστά που δίνουν έχουν σχετική αξία, γιατί τα πολιτικά μηνύματα που εκπέμπουν είναι τα εξής:
1. Η ΝΔ παρά την δυσφορία της κοινωνίας, διατηρεί ασφαλές προβάδισμα και κινείται περίπου στα όρια του 28% των ευρωεκλογών. Σαν να σταμάτησε ο χρόνος και τα προβλήματα καθηλώθηκαν μετά τις ευρωεκλογές.
2. Το ΠΑΣΟΚ παρά την άνοδό του δεν είναι σε θέση να πάρει την πρωτοκαθεδρία.
3. Η Αριστερά είναι κατακερματισμένη, άρα δεν πρόκειται να ανασυνταχθεί και να κερδίσει και πάλι την προτίμηση της κοινωνίας.
4. Η ακροδεξιά και λαικίστικα κόμματα μπορεί συνολικά να συγκεντρώνουν κοντά στο 20%, όμως δεν είναι συμπαγή και σίγουρα μπορεί να αποσυσπειρωθούν αν ο Μητσοτάκης κάνει τις αναγκαίες κινήσεις.
5. Βασικό θέμα , που σταδιακά θα γίνει κυρίαρχο ζήτημα συζήτησης είναι ότι ναι μεν η ΝΔ δεν θα είναι αυτοδύναμη, αλλά το μείζον στο εξής θα είναι οι συνεργασίες. Η Αριστερά έχει προβλήματα και διαιρέσεις που δύσκολα θα οδηγήσουν σε Μέτωπο, αλλά η ΝΔ δεν έχει τέτοια προβλήματα, ούτε διλήμματα με ποιον θα κυβερνήσει. Οπότε ο Έλληνας πολίτης καθοδηγείται λίγο πολύ προς ποια κατεύθυνση θα πάει η χώρα. Όχι όμως ως προς το περιεχόμενο διακυβέρνησης, αλλά σε σχέση με πρόσωπα και κόμματα που θα κυβερνήσουν χωρίς πρόγραμμα, χωρίς κανείς να ξέρει το γιατί και το πως. Μόνο στο χώρο της Αριστεράς τίθενται ζητήματα προγράμματος και ιδεολογικών αρχών. Η απειλή της ΝΔ ότι ενδεχόμενη ήττα της θα οδηγήσει σε κρίση σταθερότητας.
Αλλά ποτέ δεν υπήρξε αστάθεια στη χώρα μετά την μεταπολίτευση, γιατί πάντα η χώρα είχε κυβέρνηση. Αστάθεια έχουν τα κόμματα που χάνουν, οι ηγέτες τους, όχι όμως η χώρα
Παρατηρώντας την δημοσκοπική εικόνα , δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι τα άλλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Ελληνική Λύση , Νέα Αριστερά κλπ, θα κινηθούν μεταξύ αδυναμίας να κυβερνήσουν και της ανάγκης επιβίωσης, αν δεν αλλάξει το πολιτικό τοπίο, είτε μέσω διεργασιών στην Κεντροαριστερά, είτε μέσω μεγάλη κρίσης στη ΝΔ.
Είναι γεγονός ότι η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα. Αλλά από το σημείο αυτό, μέχρι να επινοούνται σενάρια για συνεργασίες μεταξύ κομμάτων και προσώπων και ενώ δεν υπάρχει καν προοπτική εκλογών, δείχνει νευρικότητα. Το ίδιο ισχύσει για τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, που εμφανίζονται, διαψεύδονται και μετά επανέρχονται. Με βάση τις δημοσκοπήσεις μόνο η ΝΔ μέσω συνεργασιών μπορεί να ελπίζει ότι θα ξανακυβερνήσει και κανένα άλλο κόμμα.
Και όμως. Αυτή η εκστρατεία δημιουργίας κλίματος αμφιβολίας και αδυναμίας όλων των άλλων κομμάτων, είτε να σχηματίσουν Μέτωπο, είτε να ανατρέψουν τα προγνωστικά, τουλάχιστον ως προς τα ποσοστά τους, άρχισε λίγο μετά τις ευρωεκλογές και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι η ΝΔ έχει μια ασταθή πρωτοκαθεδρία, που μπορεί να διατηρηθεί , μπορεί όμως και να ανατραπεί. Το τι συμβαίνει στα έγκατα της κοινωνίας κανείς δεν το έχει προβλέψει γι αυτό και οι δημοσκοπήσεις ποτέ δεν πέτυχαν ούτε την πρόθεση ψήφου, ούτε τα φαιδρά σενάρια εκτίμησης ψήφου.
Αντίθετα τα μόνα υπαρκτά σενάρια που διακινούν κάποιοι στο παρασκήνιο και αυτά δεν προέρχονται από την Αριστερά, είναι η εξώθηση του Μητσοτάκη σε παραίτηση, είτε για να σχηματιστεί συμμαχική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ή με κόμμα από τα δεξιά του, είτε και πριν τις εκλογές, αν π.χ. προκύψει μεγάλο σκάνδαλο. Αυτό άλλωστε ήταν και το νόημα της δήλωσης του πρωθυπουργού ότι είναι εκείνος που θα ηγηθεί της ΝΔ στις εκλογές του 2027. Αν ένοιωθε τόσο σίγουρος δεν θα το ανέφερε καν. Μήπως ξέρει κάτι παραπάνω και από τα … γκάλοπ;