Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά απο την Κοινοβουλευτική Ομάδα και απο το κόμμα της ΝΔ , σηματοδοτεί μια συνολική αντιπαράθεση στην δεξιά παράταξη αλλά και μεταξύ κυβέρνησης και κάποιων επιχειρηματιών. Ούτε ο Α. Σαμαράς, ούτε ο Κ. Καραμανλής έχουν βγει στο μειντανι τα τελευταία δύο χρόνια, μόνο απο μια προσωπική αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η υπόνοια ή η ελπίδα κάποιων, ότι ο Κ. Μητσοτάκης διανύει την τελευταία του θητεία, γέννησε σενάρια και σχέδια για την επόμενη μέρα συνολικά στην πολιτική σκηνή. Την ώρα, που δεν κρύβεται η αντιπαράθεση του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη με μερίδα συγκεκριμένων (αλλά πολύ ισχυρών) επιχειρηματιών. Ενω ταυτόχρονα η αριστερά παρουσιάζει εικόνα πολυδιάσπασης και το ΠΑΣΟΚ (κεντροαριστερά) πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να είναι αντιπολίτευση.
Η συνέντευξη του Α. Σαμαρά στο "Βήμα της Κυριακής" ηταν η αφορμή για την απόφαση διαγραφής του Α. Σαμαρά το Σαββατο το βράδυ (πριν καν κυκλοφορήσουν τα κυριακάτικα). Τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός τα είχε ξαναπεί. Το νέο στοιχείο είναι η πρόταση ότι πρέπει να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής. Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς ταξίδευε για τις ΗΠΑ απο όπου δήλωσε ότι η απόφαση της διαγραφής του ήταν προαποφασισμένη. Οι δικοί του άνθρωποι, στο περιθώριο έλεγεαν οτι ο Κ. Μητσοτάκης μαλλον ενοχλήθηκε απο το γεγονός ότι η συνέντευξη δόθηκε στο συγκρότημα του Βαγγέλη Μαρινάκη. Με τον οποίο υπάρχει σύγκρουση και στο παρελθόν και όχι μόνο μία φορά. Τυπικά οι διαδικασίες ολικής διαγραφής Σαμαρα΄απο τη ΝΔ ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.
Την Τρίτη (19.11.24) ασκήθηκε ποινική δίωξη στον ιδιοκτήτη πρόεδρο του Ολυμπιακού Β. Μαρινάκη, και στους αντιπροέδρους Γιάννη Μώραλη και Κώστα Καραπαπά για τη δολοφονία του αστυνομικού Λυγγερίδη από ναυτική φωτοβολίδα σε επεισόδια στου Ρέντη, τον Δεκέμβριο του 2023. Διώκονται επίσης ο Μιχάλης Κουντούρης, Β΄Αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού και ο Δημήτρης Αγραφιώτης, Γ΄Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού κατηγορείται για χρηματοδότηση εγκληματικής οργάνωσης και υποκίνηση αθλητικής βίας. Η δίωξη ασκήθηκε στο πλαίσιο της ανάκρισης για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού, την οποία διενεργεί ο ανακριτής κ. Τζιούβας και αφορά συνολικά πέντε άτομα. Την άσκηση ποινικής δίωξης ζήτησε ο ίδιος ο ανακριτής, ο οποίος διερευνά την «αφανή» ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης. Θυμίζουμε ότι ηγετικά μέλη της «ΘΥΡΑΣ 7» του Ολυμπιακού ήδη έχουν κριθεί ως κατηγορούμενοι. Όπως είναι γνωστό, στο διαβιβαστικό της δικογραφίας, βάσει του οποίου είχαν συλληφθεί 167 κατηγορούμενοι για εμπλοκή στην υπόθεση Λυγγερίδη και είχαν προφυλακιστεί 25, γινόταν αναφορά σε ηγετικά μέλη της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
Η όλη υπόθεση και η νομική εμπλοκή του Β. Μαρινάκη, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει προβλήματα στον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, αλλά και ιδιοκτήτη της αγγλικής " Νότιγχαμ Φόρεστ".
διαγραφή Σαμαρά ανεδειξε την πραγματική κατάσταση στην παράταξη Μητσοτάκη. Υπάρχει ιδεολογική πανσπερμία, υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες, προσωπικές ατζέντες αλλά και φόβος μπροστά στην δυσαρέσκεια της μεγάλης πλειοψηφίας των ελλήνων λόγω ακρίβειας. Η διάλυση και υποβάθμιση της αντιπολίτευσης, δεν συσπειρώνει την κυβέρνηση, αντιθέτως ανέδειξε τις αντιφάσεις της. Την ώρα μάλιστα που οι υποσχέσεις της δεν υλοποιούνται ούτε στην οικονομία, ούτε και στα ιδεολογικά ή τα λεγόμενα ταυτοτικά θέματα. Ενω η καταπάτηση των κανόνων του κράτους δικαίου (υποκλοπές, Τέμπη κα) δημιουργεί ισχυρή αμφισβήτηση των αληθινών προθέσεων του κυβερνήτη Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είναι αξιοπρόσεκτο ότι εκτός απο πολλά κοινωνικά στρώματα που ευλόγως διαμαρτύρονται, διαμαρτύρονται και μεγάλοι επιχειρηματίες ή λόγω κάποιος φορολογίας ή λόγω κάποιων επιλογών της κυβέρνησης που βγάζουν μάτι. Διότι οι απευθείας αναθέσεις είναι ο κανόνας. Εχουν λοιπόν δημιουργηθεί αυξημένες εντάσεις αλλα και ελπίδες για αποχώρηση (αναγκαστική ή μη) του Μητσοτάκη. Ο ίδιος με τις τελευταίες αποφάσεις του δείχνει να ρίχνεται κανονικά στη μάχη. Στη μάχη όμως έχουν πέσει και πρωην πρωθυπουργοί, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Ο Κ. Καραμανλής, ο Α. Σαμαράς, ο Α. Τσίπρας, ενώ ακούγεται και ο Γ. Παπανδρέου ότι στηρίζει κάποιες επιλογές για την Κεντροαριστερά. Εσχάτως είδαμε και την Αννα Διαμαντοπούλου να επιστρέφει στο προσκήνιο.
Ολα μαζί δείχνουν οτι η μάχη για την εξουσία είναι αδυσώπητη. Δυστυχώς οι αποφάσεις των πολιτών δεν φαίνεται να είναι ακόμα καθοριστικές.