Του Στράτου Βαλτινού
Με μια εμφανώς μελετημένη κίνηση που απευθύνονταν κυρίως στον Σαμαρά, αλλά και σε όσους εγκαταλείπουν τη ΝΔ με κατεύθυνση τα ακροδεξιά κόμματα, επιδιώκοντας να τους συσπειρώσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια ακόμη θεατρική παράσταση, στη βουλή αυτή τη φορά, επιδεικνύοντας πρωτοφανή περιφρόνηση στην θεσμική λειτουργία της. Ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε το Ειδικό Δικαστήριο καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου, ούτε την δύναμη των κομμάτων. Οπότε η επιδεικτική αποχώρησή του την στιγμή που ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Παππάς ήταν μια πρωτοφανής εκτροπή, στις οποίες έχει εθιστεί ο πρωθυπουργός.Η κυβερνητική προπαγάνδα, ότι με την κίνηση αυτή, "επέλεξε" το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι γελοία. Ούτε το παλάτι δεν "επέλεγε" έτσι...
Για εκτροπή έχει κατηγορηθεί ως πολιτικά και νομικά υπεύθυνος της ΕΥΠ που έκανε υποκλοπές, στη βουλή έμεινε άλαλος όταν η αντιπολίτευση απαιτούσε απαντήσεις για παρακολουθήσεις υπουργών και ανώτατων στρατιωτικών. Έχει επίσης κατηγορηθεί για υπονόμευση του κράτους δικαίου και για περιφρόνηση των κοινοβουλευτικών κανόνων , για συγκάλυψη σκανδάλων και για πολλά ακόμη. Αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να συνειδητοποιήσει ο πρωθυπουργός τις επιπτώσεις της κίνησής του, τότε τα χειρότερα έρχονται. Άρα το θέμα δεν είναι ο Παππάς και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το δικό του μέλλον..
Η πίεση που νοιώθει ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα είναι εμφανής. Αφορά τόσο τις κοινωνικές αντιδράσεις στα μείζονα ζητήματα, όπως η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί , αλλά και το γεγονός ότι η καταιγιστική προπαγάνδα δεν πείθει πλέον, όσο και την πίεση που του ασκείται από τους Καραμανλή και Σαμαρά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μετά την αποτυχία του πρώτου αντιπερισπασμού για τους “πατριώτες της φακής” ήρθαν τα υπονοούμενα κατά του Σαμαρά , επειδή αντάλλαξε χειραψία με τον Νίκο Παππά σε δημόσια εκδήλωση. Μιλώντας στη βουλή ο Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα χαριεντιστεί με τον Παππά που καταδικάστηκε από το Ειδικό Δικαστήριο για έναν νόμο για τα ΜΜΕ που σημειωτέον εφαρμόζεται κατά λέξη σήμερα. Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης με αισχρό τρόπο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κρίση που διέρχεται. Ζήτησε απρεπώς να εκλέξει πρώτα πρόεδρο και μετά θα τον ακούσει. Όλα αυτά αφορούν ηγέτες χαμηλής στάθμης και όχι έναν πρωθυπουργό.
Αλλά και πάλι στάθηκε άτυχος ο Μητσοτάκης. Γιατί ο Σαμαράς που “έπιασε” τα υπονοούμενα, απάντησε μέσω κύκλων του και ήταν δηκτικός.
Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ., «είναι προφανές ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση… Άλλωστε η δήλωση του κ. Σαμαρά για τη σκευωρία Novartis, ότι θα πάει όλους τους υπεύθυνους "μέχρι τέλος", ισχύει στο ακέραιο». Πρόσθεσαν ότι «ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα "ήρεμα νερά" με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Όπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα! Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια "σύμφωνα φιλίας" και υποκλίσεις.»
Μετά και την αντίδραση αυτή, το κλίμα στη ΝΔ γίνεται όλο και πιο βαρύ. Είναι γνωστό ήδη ότι παρασκηνιακά, το Μέγαρο Μαξίμου, προειδοποίησε βουλευτές να μην τολμήσουν να καταθέσουν ερώτηση στη βουλή για τα ελληνοτουρκικά.
Ο λόγος είναι απλός. Οι θεατρικές κινήσεις στη βουλή κατά του Παππά και του ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκινούν πλέον, ούτε τους οπαδούς της ΝΔ τους οποίους προσπαθεί απεγνωσμένα ο πρωθυπουργός να συσπειρώσει. Η αντιπολίτευση θα μπορούσε να τον κατηγορήσει για “πρωθυπουργό της φακής”, αλλά δεν αξίζει τον κόπο.
Αντίθετα, τα ελληνοτουρκικά, είναι κορυφαίο ζήτημα στην πολιτική ατζέντα και κάθε λέξη , κάθε κίνηση και κάθε απόφαση καταγράφεται στα τετράδια της ιστορίας. Με λίγα λόγια, μπορεί ο Μητσοτάκης να έχει το περιθώριο και την άνεση να προσβάλλει , έστω και για λόγους εντυπώσεων την αντιπολίτευση, αλλά δεν έχει κανένα περιθώριο να κάνει θέατρο στα ελληνοτουρκικά. Αυτά φοβάται, αυτά τον κυκλώνουν.
Είναι προφανές ότι στο εξής ο Μητσοτάκης θα γίνεται όλο και ευερέθιστος, όλο και πιο αδύναμος, όσο τα μέτωπα που ο ίδιος έχει ανοίξει με τις επιλογές του, αντί να κλείνουν , ανοίγουν περισσότερο. Οι αντιπερισπασμοί, η ρητορική της φακής και οι παραστάσεις στη βουλή, δεν αλλάζουν τα δεδομένα. Είναι επίσης φανερό ότι η αδυναμία του να ελέγξει τις εσωκομματικές αντιδράσεις του προκαλούν περισσότερο άγχος. Δικό του πρόβλημα και όχι της αντιπολίτευσης...