Ο Νετανιάχου μεθυσμένος από την ισοπέδωση της Γάζας με τους χιλιάδες νεκρούς, τον θρίαμβο των εκρήξεων των βομβητών και τη δολοφονία του Νασράλα και άλλων αξιωματούχων της Χεζμπολάχ,  που δεν άκουγε καν τις προειδοποιήσεις να μην προχωρήσει σε εισβολή στο Λίβανο. Τώρα όμως μέρα με την ημέρα, μετρά κατεστραμμένες στρατιωτικές και ναυτικές βάσεις, ισοπεδωμένα κτίρια, δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από επιθέσεις της σιιτικής οργάνωσης, είτε με drone, είτε με πυραύλους , ενώ στο έδαφος οι δυνάμεις εισβολής έχουν καθηλωθεί σε μάχες σώμα με σώμα , όπως παραδέχθηκε το Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ υπερέχει συντριπτικά, αλλά η Χεζμπολάχ πολεμά, έχει κάνει σουρωτήρι την , μέχρι τώρα , πιο τέλεια αντιπυραυλική άμυνα στον κόσμο. Το Ισραήλ βρίσκεται σε νευρική κρίση.

Ένδειξη των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ισραήλ είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μπαίνουν όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο και  στέλνουν εσπευσμένα στρατό και το πλέον προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα στον κόσμο , το THAAD. Είναι μια απόδειξη πως και το Ιράν πραγματοποίησε ισχυρά χτυπήματα και η Χεζμπολάχ. Αν ίσχυε η προπαγάνδα της Δύσης, δεν θα υπήρχε λόγος για τέτοια αντίδραση.

 


 Όπως έγινε γνωστό από την Ουάσιγκτον  την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν στρατιώτες στο Ισραήλ, αλλά και το πλέον προηγμένο αντιπυραυλικό τους σύστημα, μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της Χεζμπολάχ που διαπέρασε πολλές φορές, τον περίφημο “ατσάλινο θόλο” του Ισραήλ προκαλώντας καταστροφές σε κτίρια , βάσεις και τον θάνατο δεκάδων στρατιωτών. Το Τελ Αβίβ δεν δίνει ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων, αλλά έστω και έτσι παραδέχεται πλέον δημόσια ότι έχει θύματα.


  Σύμφωνα με το  Reuters είναι «εξαιρετικά ασυνήθιστη ανάπτυξη»,  η αποστολή στρατιωτών και νέων όπλων στο Ισραήλ και ενώ αναμένεται η απάντηση του Τελ Αβίβ στο Ιράν.
Πολλοί φοβούνται ότι η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα προκαλέσει ίσως και νέα απάντηση, ίσως συνδυασμένη από την Τεχεράνη και την Χεζμπολάχ και ο πόλεμος θα κλιμακωθεί επικίνδυνα.
Έναν χρόνο μετά , το Ισραήλ ναι μεν έχει ισοπεδώσει μέρος της Γάζας και έχει καταφέρει ισχυρά πλήγματα στην Χεζμπολάχ και τον Λίβανο, ωστόσο δεν έχει νικήσει, ούτε μπορεί να νικήσει. Σύμφωνα με Έλληνες διπλωμάτες, είναι ουτοπικό να περιμένει κανείς ότι επειδή το Τελ Αβίβ δολοφονεί ηγετικές φυσιογνωμίες της σιιτικής οργάνωσης, αυτή θα πάψει να πολεμά.


Το ζήτημα είναι τι αποθέματα και τι όπλα έχει στη διάθεσή της η Χεζμπολάχ. Για να κλιμακώνεται ο πόλεμος και να χτυπάει με επιτυχία το Ισραήλ, τουλάχιστον μέχρι τώρα σημαίνει ότι διαθέτει αποθέματα , ικανά να συνεχίσει τον πόλεμο. Ένας πόλεμος που εξελίσσεται αδιέξοδος για το Ισραήλ, καθώς ο Νετανιάχου δεν φαίνεται να έχει κανένα σχέδιο εξόδου από αυτόν, ούτε γίνεται καμία συζήτηση για το καθεστώς της Γάζας ή του Λιβάνου.
Πολλές φορές ο Νετανιάχου , όπως και διάφορες δεξαμενές σκέψεις στη Δύση, ισχυρίζονται ότι στόχος είναι η Νέα Μέση Ανατολή, με το σκεπτικό ότι η συντριβή των Παλαιστινίων , της Χεζμπολάχ και του Ιράν θα έφερνε αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της περιοχής.
Πιθανόν να γίνει έτσι. Αλλά προς το παρόν, το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία, ο πόλεμος βαλτώνει και αν ο αριθμός των θυμάτων του Ισραήλ μεγαλώνει, αντί να αλλάξουν οι άλλοι, να αλλάξει το Ισραήλ….

Απόψεις

Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο
Σύμφωνα μα το άρθρο 20 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ «Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος *Σε τηλεοπτική εκπομπή αρμόδιος υπουργός διερωτήθηκε γιατί ο κάτοικος της Κυψέλης να πληρώνει για έργα καθαρισμού στο περιαστικό δάσος. Βέβαια δεν αναφέρθηκε στον κάτοικο Κολωνακίου ο οποίος κατά... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Στέφανος Κασσελάκης, πρόεδρος του Αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, στη Μύκονο. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει διακριτικότητα και ξεκούραση δεν πάει στη Μύκονο από 1-15 Αυγούστου. Αντίθετα, όποιος θέλει να... πλήρες κείμενο
Τάκης Κατσαρός* Το μόνο που αποκαλύπτουν όσοι οψίμως στον ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτουν τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο Κασσελάκης, είναι η ανευθυνότητα, η ανικανότητα και το μέγεθος του οπορτουνισμού τους.  πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία