Του Στράτου Βαλτινού
Με κάθε ευκαιρία, είτε σε σύνοδο ηγετών, είτε σε διμερείς επαφές, είτε σε διεθνείς οργανισμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παύει να διακηρύσσει την αφοσίωσή του στην πολιτική της Δύσης στην Ουκρανία, τη Γάζα και τον Λίβανο. Επανέλαβε τον εαυτό του, κατά στην συνάντησή του με τον Ζελένσκι στα πλαίσια της συνόδου κορυφής Ουκρανίας - Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, εκφράζοντας την αμέριστη υποστήριξή του στον Ουκρανό πρόεδρο.
Στον αντίποδα, ο κόσμος της Αριστεράς και του Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος , σε ομιλία του στη Συνεδρίαση της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι, όχι μόνο άσκησε κριτική στη Δύση, αλλά και μίλησε για την ανάγκη, οι δυτικές χώρες να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να υπάρξει μια νέα Αρχιτεκτονική Ειρήνης και Ασφάλειας και η ανάγκη για ειρηνική επίλυση διαφορών. Το ζήτημα της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας είναι κορυφαίο πρόβλημα και κανονικά θα έπρεπε να το θέτει ο πρωθυπουργός, αντί να εμφανίζεται πολεμοκάπηλος και δεδομένος και στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην γενοκτονία των Παλαιστινίων .
Ο πρωθυπουργός δεν έχει δεύτερες σκέψεις , ούτε διανοείται να διαφοροποιηθεί από τις επιλογές της Δύσης. Τις υπηρετεί πιστά , ως αφοσιωμένος στρατιώτης. Οι λέξεις που χρησιμοποιεί πάντα, είναι προσεκτικά επιλεγμένες για να μην ενοχλήσει το Τελ Αβίβ και τον φίλο του Μπένζαμιν Νετανιάχου ή τον Ζελένσκι. Όταν οι ΗΠΑ αλλάξουν πολιτική, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ακολουθήσει τυφλά.
Στην συνάντησή του με τον Ουκρανό Πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ουκρανίας - Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Ντουμπρόβνικ, ο Μητσοτάκης εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην Ουκρανια, ενώ έτσι αόριστα, έγινε γνωστό, ότι συζητήθηκε η πρόοδος των συζητήσεων σχετικά με τη σύναψη διμερούς συμφωνίας για την πολύπλευρη στήριξη της Ουκρανίας, την ανασυγκρότησή της και την ενταξιακή της προοπτική, στο πρότυπο αντίστοιχων συμφωνιών που ήδη έχουν συνάψει με την Ουκρανία 19 κράτη-μέλη της ΕΕ. Ποια είναι αυτή η συμφωνία για την οποία συχνά μιλά ο Ζελένσκι , αλλά όχι ο Έλληνας πρωθυπουργός , άγνωστο.
Την ίδια στιγμή, η Δύση φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις της Μόσχας με τις ΗΠΑ να ζουν στον ρυθμό του Τραμπ καιτου Ισραήλ , με συνέπεια να ακυρωθεί η πολυδιαφημισμένη σύνoδος του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, που επρόκειτο να γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο στην αεροπορική βάση Ραμστάιν της Γερμανίας, παρουσία του Μπάιντεν. Ο Ζελένσκι την περίμενε πως και πως για να πάρει άδεια για την χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας και τώρα με την εξέλιξη αυτή, ήρθε το σοκ. Παρηγορείται όμως από την ΕΕ, η οποία , άναψε το πράσινο φως για δάνειο 35 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προς την Ουκρανία. Ακόμη να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, πόσα χρήματα, πόσα και ποια οπλικά συστήματα έχει δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία, σαν να πρόκειται για ιδιωτική υπόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε παρέμβασή του στη Συνεδρίαση της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι, ο πρώην πρωθυπουργός, κάλεσε τη Δύση να διδαχθεί από τα λάθη της, τονίζοντας ότι είναι υποκρισία υποκρισία να μιλάμε για κοινές αξίες όσο έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στον εθνικισμό και τον κυνισμό. Επίσης, ζήτησε από την ΕΕ να προχωρήσει άμεσα την διαδικασία της Διεύρυνσης με την ένταξη των δυτικών βαλκανίων, επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες ενδεχόμενης αποτυχίας. Ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη μιας νέας Αρχιτεκτονικής Ειρήνης και Ασφάλειας
Κύρια σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα
“Διανύουμε μια περίοδο μετάβασης προς έναν πολυπολικό κόσμο με ισχυρούς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις.
Και πιστεύω ότι αυτή η αποσταθεροποίηση επιδεινώνεται εν μέρει επειδή δεν αναπτύσσουμε τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας – τα απαραίτητα διπλωματικά εργαλεία και τις περιφερειακές πρωτοβουλίες – που χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτήν τη νέα περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να σταθούμε ενάντια στον κυνισμό και τον εθνικισμό.
Αλλά δεν αρκεί να το κάνουμε αυτό μιλώντας για αξίες.
Διότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο πιστεύουν ότι το να μιλάμε για αξίες είναι υποκριτικό και ότι βασιζόμαστε σε δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Πρέπει λοιπόν να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει –σήμερα– να είναι πιο ειλικρινής από ό,τι ήταν τα τελευταία 30 χρόνια.
Ιδιαίτερα η Δύση, πρέπει να επανεξετάσει τα λάθη που έκανε ειδικά σε σχέση με τις στρατιωτικές της επεμβάσεις.
Αλλά αυτό δεν αρκεί.
Είναι σημαντικό να σταθούμε ενεργά απέναντι στην παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας οποιαδήποτε χώρας.
Κάτι που έγινε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Και την ίδια στιγμή είναι σημαντικό η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει όλη την διπλωματική της ισχύ για ειρήνη στη βάση του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία με τερματισμό της εισβολής.
Όπως είναι σημαντικό να καταδικάσουμε την τρομοκρατία.
Και την ίδια στιγμή να τονίσουμε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δολοφονία χιλιάδων αμάχων, όπως βλέπουμε από τις ισραηλινές επιθέσεις στην Παλαιστίνη.
Να τονίσουμε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός στη Μέση Ανατολήμε επιστροφή των ομήρων.
Εμείς – στα Βαλκάνια – πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ειρηνική επίλυση διαφορών, ακόμη και όταν αυτό είναι δύσκολο.
Ακόμη και όταν έχει πολιτικό κόστος.
Το είπα όταν υπογράψαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό με τον φίλο μου Ζόραν Ζάεφ και επιμένω σε αυτό σήμερα.
Ταυτόχρονα, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σεβαστούμε τις διεθνείς συμφωνίες και δεσμεύσεις, καθώς και το κράτος δικαίου.
Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα και ταυτόχρονα να σταθούμε ενάντια στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση.
Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναζωογονηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία της ΕΕ πρέπει να κινηθεί πέρα από την πεπατημένη και να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση σταδιακής διεύρυνησης (phased enlargement).
Πρέπει να είναι σαφές στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι αν η ΕΕ αποτύχει στη γειτονιά μας, τότε δεν θα έχει καμία αξιοπιστία να αποτελέσει ισχυρή διεθνή δύναμη στον υπόλοιπο κόσμο.
Το σημαντικότερο είναι ότι, εάν η ΕΕ αποτύχει στα Βαλκάνια, οι συνέπειες για τη δική της σταθερότητα και ασφάλεια θα είναι πολύ σοβαρές και επικίνδυνες”.