Αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μετά την  απόφαση του Ευρωπαικού Κοινοβουλιου στις 4 Οκτωβρίου να εγκρίνει την συμφωνία των Παρισίων με  610 ψήφους υπέρ, 38 κατά και 31 αποχές. Η συμφωνία των Παρισίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η πρώτη διεθνής, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα, εφόσον πληρούνται πλέον όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις και μάλιστα πολύ συντομότερα από το αναμενόμενο, χάρη στην ιστορική ψηφοφορία του ΕΚ για την επικύρωσή της από την ΕΕ.


Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, χώρες που αποτελούν σημαντικές πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα συναντηθούν το Νοέμβριο στη συνάντηση όλων των συμβαλλομένων μερών της συμφωνίας του Παρισιού στο Μαρακές.

Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία θα πρέπει να την επικυρώσουν τουλάχιστον 55 μέλη που καλύπτουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η πρώτη προϋπόθεση (τα 55 μέλη) έχει ήδη εκπληρωθεί. Η  ψηφοφορία όμως οδηγεί στην πλήρωση και της δεύτερης προϋπόθεσης θέτοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη διεθνή συμφωνία σε ισχύ.

«Η ψήφος μας ανοίγει το δρόμο εξασφαλίζοντας ότι πληρείται το όριο που είναι απαραίτητο (...) Η έναρξη ισχύος της συμφωνίας σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την υπογραφή της αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα, δεδομένου ότι χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να τεθεί σε ισχύ το πρωτόκολλο του Κιότο. Η σημερινή ψηφοφορία σημαίνει επίσης ότι η ΕΕ διατηρεί τον ηγετικό της ρόλο στην πολιτική για το κλίμα», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς  ο οποίος υπέγραψε το έγγραφο μεταφοράς της σύμφωνης γνώμης του Κοινοβουλίου για την κύρωση της συνθήκης από την ΕΕ παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, της υπουργού περιβάλλοντος της Γαλλίας και Προέδρου του COP21 Σεγκολέν Ρουαγιάλ, του Σλοβάκου υπουργού Ivan Korčok, που εκπροσώπησε την προεδρία του Συμβουλίου, και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια μακρά ιστορία ηγετικού ρόλου στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο Μπαν Κι Μουν πριν από την ψηφοφορία. Ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές και τόνισε τη σημασία της επικύρωσης της συμφωνίας από την ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμη ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας, αλλά αποτελεί και ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας.

Οι περισσότεροι ομιλητές από τις πολιτικές ομάδες τόνισαν ότι η σημερινή ψηφοφορία δείχνει ότι η συνεργασία και η από κοινού αντιμετώπιση ζητημάτων αποτελεί τη μόνη λύση στα παγκόσμια προβλήματα. Τόνισαν την επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ομαδικής προσπάθειας, που δείχνει ότι σήμερα μπορούμε!» σημείωσε ο εισηγητής του Giovanni La Via (ΕΛΚ, Ιταλία).

Επόμενα βήματα

Τώρα που έχει την έγκριση του Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο μπορεί να εγκρίνει και επισήμως την απόφαση, ώστε η ΕΕ μαζί με τα 7 κράτη μέλη που έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης, να μπορέσουν να καταθέσουν τα έγγραφα επικύρωσης στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι επτά κράτη μέλη έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης μέχρι στιγμής: η Ουγγαρία, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Γερμανία. Αυτά τα επτά κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Επικυρώσεις που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 55 Μέλη  και το 55% των παγκόσμιων εκπομπών απαιτούνται προκειμένου η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ. Μέχρι σήμερα 62 Μέλη, αντιπροσωπεύοντας το 51,89% των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν καταθέσει επισήμως τα έγγραφα επικύρωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, και χάρη στην επικύρωση της ΕΕ, η συμφωνία των Παρισίων θα τεθεί σε ισχύ εγκαίρως για τη διάσκεψη COP 22 για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Μαρρακές από τις 7 έως τις 18 Νοεμβρίου 2016.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο