Είναι  ντροπή, είναι ο εξευτελισμός του ΟΗΕ και κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου. Μετά απο την έξοδο τουλάχιστον του μισού αρμενικού πληθυσμού απ το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο ΟΗΕ έστειλε αντιπροσωπεία η οποία τα βρήκε όλα καλά. Ούτε εθνοκάθαρση, ούτε διώξεις, ούτε πόλεμος. Το ζήτημα λοιπόν για τους δημοκράτες του κόσμου έχει τελειώσει. Απλώς 120.000 αρμένιοι εχασαν την πατρίδα τους! Μάλιστα ο  ΟΗΕ ηδη αναγνωρίζει de facto  την κυριαρχία του Αζερμπαιτζαν πάνω στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.  Η αποστολή βεβαιώνει οτι κινείται σε αδφος του Αζερμμπαϊτζάν. 

 

Η ανακοίνωση της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ για την αποστολή στο Καραμπάχ την 1η Οκτωβρίου 2023

(Μπακού, 2 Οκτωβρίου 2023) Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, με επικεφαλής τη Vladanka Andreeva, Μόνιμη Συντονίστρια του ΟΗΕ στο Αζερμπαϊτζάν, επισκέφθηκε την περιοχή Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου. 

 Η ομάδα περιελάμβανε επίσης Ramesh Rajasingham, Διευθυντή του Τμήματος Συντονισμού του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, καθώς και εκπροσώπους από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς και μια τεχνική ομάδα από το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, το Γραφείο του Μόνιμου Συντονιστή του ΟΗΕ και το Τμήμα Ασφάλειας και Ασφάλειας του ΟΗΕ.

 

 Ταξιδεύοντας από το Aghdam, η αποστολή επισκέφθηκε την πόλη Khankendi, όπου η ομάδα συναντήθηκε με τον τοπικό πληθυσμό και τους συνομιλητές και είδε από κοντά την κατάσταση όσον αφορά τις εγκαταστάσεις υγείας και εκπαίδευσης. Σε μέρη της πόλης που επισκέφθηκε η ομάδα, δεν είδαν ζημιές σε μη στρατιωτικές δημόσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολείων και κατοικιών, ή σε πολιτιστικές και θρησκευτικές δομές. Η αποστολή είδε ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν προετοιμάζεται για την επανέναρξη των υπηρεσιών υγείας και ορισμένων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στην πόλη. Η αποστολή είδε ότι κανένα κατάστημα δεν ήταν ανοιχτό.

Η αποστολή είδε πολύ λίγο τοπικό πληθυσμό να παραμένει στην πόλη. Η ομάδα άκουσε από συνομιλητές ότι από 50 έως 1.000 Αρμένιοι παραμένουν στην περιοχή του Καραμπάχ.

 

Η αποστολή ξαφνιάστηκε από τον αιφνίδιο τρόπο με τον οποίο ο ντόπιος πληθυσμός εγκατέλειψε τα σπίτια του, μάλλον λόγω των δεινών και της εμπειρίας. Η αποστολή δεν συνάντησε καμία αναφορά – ούτε από τον τοπικό πληθυσμό που ρωτήθηκε ούτε από τους συνομιλητές – για περιστατικά βίας κατά αμάχων μετά την τελευταία κατάπαυση του πυρός.

 

 Με περιορισμένη πρόσβαση στις αγροτικές περιοχές, δεν υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, συμπεριλαμβανομένου του εάν οι αγρότες έχουν πρόσβαση ή είναι έτοιμοι για σπορά σιταριού την επόμενη περίοδο. Η αποστολή δεν παρατήρησε καμία καταστροφή αγροτικών υποδομών ή νεκρά ζώα από το δρόμο.

 

 

 

Από τις συνομιλίες που μπόρεσε να κάνει η ομάδα, είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να διαπιστωθεί αν ο ντόπιος πληθυσμός σκοπεύει να επιστρέψει. Αυτό που ήταν σαφές είναι ότι υπάρχει ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης, και αυτό θα απαιτήσει χρόνο και προσπάθεια από όλες τις πλευρές.

 

 Στη συνέχεια, η αποστολή ακολούθησε τον δρόμο του Λατσίν προς το συνοριακό πέρασμα, ένα ταξίδι που έκαναν περισσότεροι από 100.000 Αρμένιοι τις τελευταίες ημέρες. Η αποστολή δεν συνάντησε πολιτικά οχήματα που ταξίδευαν προς την Αρμενία, ενώ στο Khankendi, η αποστολή είδε ένα λεωφορείο με περίπου δώδεκα επιβάτες να κατευθύνεται προς την Αρμενία.

 

 Κατά την οδήγηση μέσω του Aghdam, το οποίο είναι μέρος των εδαφών που ανακτήθηκαν το 2020, η αποστολή παρατήρησε τις ανάγκες καταστροφής και δράσης ναρκών, καθώς και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης που καταβάλλονται από την κυβέρνηση.

Η αποστολή ευχαριστεί όλους τους συνομιλητές και τον τοπικό πληθυσμό που μοιράστηκαν τις απόψεις τους. Ο ΟΗΕ στο Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να συνεχίσει να επισκέπτεται τακτικά την περιοχή.

 

 Η αποστολή ζητά να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων του τοπικού πληθυσμού. Ο ΟΗΕ στο Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμος να υποστηρίξει τον υπόλοιπο τοπικό πληθυσμό και όσους επιθυμούν να επιστρέψουν, για την υποστήριξη της κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και σε συνεργασία με άλλους ενδιαφερόμενους και εταίρους.

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο