Η  Κίνα θα ωθήσει το μπλοκ των αναδυόμενων αγορών Brics να καταστεί αντίπαλος της G7 αυτή την εβδομάδα, καθώς ηγέτες από όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο συγκεντρώνονται για να συζητήσουν τη μεγαλύτερη διεύρυνση του φόρουμ εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, εκτιμά άρθρο που δημοσιεύεται στους FT και υπογράφουν  οι  Joseph Cotterill, James Kynge, Arjun Neil Alim και Michael Pooler.

Η Δύση ανήσυχη από την διαρκώς αυξανόμενη ισχύ και επιρροή των Brics, στρέφει το ενδιαφέρον της στη Νότια Αφρική, όπου θα γίνει η συνάντηση.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται:
“Όπως  δήλωσαν αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα, ο  πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa έχει προσκαλέσει περισσότερους από 60 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων σε μια σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ από την Τετάρτη 23 Αυγούστου, όταν αρκετές χώρες θα μπορούσαν να προσκληθούν να ενταχθούν στο μπλοκ της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής. Ωστόσο, κατά την προετοιμασία της συνόδου κορυφής το Νέο Δελχί συγκρούστηκε με το Πεκίνο για την επέκταση.
Οι εντάσεις αυξάνονται σχετικά με το αν οι Brics θα πρέπει να είναι μια ανένταχτη λέσχη για τα οικονομικά συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών ή μια πολιτική δύναμη που θα αμφισβητεί ανοιχτά τη Δύση, δήλωσαν άνθρωποι που είναι ενημερωμένοι για τις θέσεις της Ινδίας και της Κίνας. Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 23 χώρες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.
 
"Εάν επεκτείνουμε τα Brics ώστε να αντιπροσωπεύουν παρόμοιο ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ με το G7, τότε η συλλογική μας φωνή στον κόσμο θα γίνει ισχυρότερη", δήλωσε ένας Κινέζος αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.
 
Η Naledi Pandor, υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, δήλωσε αυτό το μήνα ότι ήταν "μεγάλο λάθος" να θεωρηθεί μια πιθανή επέκταση των Brics ως αντιδυτική κίνηση. Ωστόσο, οι δυτικές πρωτεύουσες είναι πιθανό να θεωρήσουν τις πιθανές εντάξεις  του Ιράν, της Λευκορωσίας και της Βενεζουέλας ως μια κίνηση που  αγκαλιάζει συμμάχους της Ρωσίας και της Κίνας.
Η Αργεντινή, η Σαουδική Αραβία και η Ινδονησία διεκδικούν να γίνουν τα πρώτα νέα μέλη από τότε που η Νότια Αφρική προσκλήθηκε στην αρχική ομάδα της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας το 2010.
Ο πρόεδρος Putin δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση  των Brics στο Γιοχάνεσμπουργκ. Αυτό θα απαλλάξει την Πρετόρια από την υποχρέωση να εκτελέσει τη νομική της υποχρέωση να συλλάβει τον Ρώσο ηγέτη μετά την απαγγελία κατηγοριών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Putin είναι πιθανό να συμμετάσχει μέσω βιντεοκλήσης και συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ιράν Ebrahim Raisi στις 17 Αυγούστου για την αίτηση της Τεχεράνης να ενταχθεί στα Brics, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Ο Xi Jinping θα μεταβεί στο Γιοχάνεσμπουργκ τη Δευτέρα για τη σύνοδο κορυφής και άλλες συζητήσεις με Αφρικανούς ηγέτες, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, σηματοδοτώντας ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό για τον Κινέζο πρόεδρο φέτος. Το μόνο άλλο διεθνές ταξίδι του μέχρι στιγμής το 2023 ήταν στη Ρωσία τον Μάρτιο.
Οι αξιωματούχοι που καθοδηγούν τις συνομιλίες πριν από τη σύνοδο κορυφής δήλωσαν ότι τα κριτήρια για την εισδοχή νέων μελών θα πρέπει να συμφωνηθούν από τους ηγέτες των Brics.
Πρόσθεσαν ότι ένα κοινό νόμισμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ μεταξύ των μελών.
Αντί για μια ευρύτερη ώθηση προς την αποδολαριοποίηση, η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην αναζήτηση συμφωνίας ότι τα μέλη των Brics θα πρέπει να διευθετούν όλο και περισσότερο τις μεταξύ τους συναλλαγές στα τοπικά τους νομίσματα, δήλωσαν αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων”.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο