Περίεργα και επικίνδυνα παιχνίδια γίνονται από τουρκικής πλευράς στο θέμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Παιχνίδια στα οποία φαίνεται εμπλέκονται η τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα, δηλαδή το καθεστώς της Άγκυρας, όπως και Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες.

 

Είναι δε προφανές πως σε αυτή τη φάση, όλες οι κινήσεις που γίνονται αποσκοπούν να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνική πλευρά και ει δυνατόν να προκαλέσουν στις ελεύθερες περιοχές αντιπαραθέσεις.

Την ίδια ώρα, το θέμα με τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής ποσώς δεν μπορεί να υποβαθμίζεται καθώς αυτός είναι ο  μεγάλος στόχος της κατοχικής δύναμης: Να εποικίσει την περιοχή και να αξιοποιηθούν οι ελληνοκυπριακές περιουσίες. Αυτό θα γίνεται σταδιακά, είτε αγοράζοντας, μέσω της λεγόμενης Επιτροπής Ακινήτων, ελληνοκυπριακές περιουσίες εντός της περίκλειστης, είτε με ιδιωτικά συμφωνητικά, που θα συναφθούν με ιδιοκτήτες εκεί και όπου αυτό μπορεί να γίνει.


Σε σχέση με την πρόσφατη περίπτωση επιχειρηματία, που παρουσιάζεται να αγόρασε τέσσερα ξενοδοχεία εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, για τα οποία έχει αρχίσει να δέχεται κρατήσεις για το 2025 μέσω της ιστοσελίδας www.varoshahotels.com, εγείρονται πολλά ερωτηματικά. Ο επιχειρηματίας φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Γενίν Μπακίς», Γιούσουφ Κίσα, ο οποίος στο παρελθόν είχε προβλήματα και με το «νόμο».
Πρόκειται για την περίπτωση, κατά την οποία τον περασμένο Απρίλιο, στην εν λόγω εφημερίδα είχε δημοσιευθεί πως είχε αγοράσει  τρία ξενοδοχεία και δύο ορόφους πολυκατοικιών στην περίκλειστη Αμμόχωστο και σημειωνόταν πως «σε περίπτωση, που δεν προκύψει οποιοδήποτε εμπόδιο εντός δύο μηνών, θα τ’ ανοίξει και θα δέχεται κρατήσεις για το 2025». Τρείς μήνες μετά τα ξενοδοχεία έγιναν τέσσερα. Από τα δημοσιεύματα αλλά και από την προβολή των ξενοδοχείων μέσω διαδικτύου  προκύπτουν μια σειρά από θέματα.

Πρώτο, βρίσκονται σε «στρατιωτική περιοχή». Για να αρθεί «το καθεστώς στρατιωτικής περιοχής» θα χρειαστεί διαδικασία και χρόνος. Πρόσβαση στο χώρο δεν επιτρέπεται από τον κατοχικό στρατό. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν επιδιορθώσεις. Τα ξενοδοχεία αυτά βρίσκονται σε κλειστή περιοχή και από το 1974 παραμένουν εγκαταλελειμμένα. Χρειάζονται εκ βάθρων ανακαινίσεις.

Δεύτερο, η ιστοσελίδα που διαφημίζει τα ξενοδοχεία, δημιουργήθηκε τον Απρίλιο, σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα δημοσιεύματα. Η ιστοσελίδα φαίνεται, πάντως, να έχει αγοράσει «ακόλουθους» και Likes, από ψεύτικα προφίλ. Δηλαδή, επιχειρείται να δημιουργηθεί κινητικότητα.
Τούτο γίνεται με στόχο να δημιουργηθεί δυναμική γύρω από την αξιοποίηση περιουσιών στη συγκεκριμένη περιοχή. Αλλά και για τον όλο σχεδιασμό του επιχειρηματία.

Τρίτο, οι φωτογραφίες και των τεσσάρων ξενοδοχείων είναι οι ίδιες. Δεν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει το α ή το β ξενοδοχείο. Είναι όλα τα ίδια.
Τέταρτο, το σύστημα των κρατήσεων γίνεται μέσω της Jcc και όσοι θα μπουν στη διαδικασία θα πρέπει να πληρώσουν 30% προκαταβολή. Το κόστος κράτησης για ένα απλό δωμάτιο είναι 1.189 δολάρια το βράδυ. Ποσό υπερβολικό. Οι προκαταβολές, πάντως, γίνονται αποδεκτές! Ο επιχειρηματίας έχει, ωστόσο, δηλώσει πως εάν τον Σεπτέμβριο του 2024 δεν είναι όλα έτοιμα, τότε  «θα αναγκαστούμε να ακυρώσουμε όλες τις κρατήσεις». Το θέμα είναι κατά πόσο, ακόμη και εάν όλες οι διαδικασίες «τρέξουν» αμέσως, μπορεί το 2025 να ξεκινήσει η λειτουργία τους;
Πέμπτον, τα κεντρικά γραφεία της «εταιρείας», βρίσκονται επί της Λεωφόρου Κένεντυ στην περίκλειστη πόλη, σε σημείο το οποίο δεν έχει ανοίξει για το κοινό.


Σημειώνεται ότι πρόκειται για τα ξενοδοχεία «AEGEAN COURT HOTEL», «CLEO», «GOLDEN SEASIDE HOTEL» ενώ το τελευταίο στο οποίο γίνεται αναφορά είναι το «LOIZOS CHRISTOFIDES HOTEL». Το τελευταίο είναι το ΑΙΟΛΗΣ, αλλά παρουσιάζεται με το όνομα του νόμιμου ιδιοκτήτη. Επισημαίνεται επίσης ότι οι ιδιοκτήτες δεν φαίνεται να έχουν σχέση με την προσπάθεια αυτή.
Με βάση δημοσιεύματα στα κατεχόμενα, δεν έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε «επίσημη διαδικασία αγοράς» των ξενοδοχείων. Αναφέρεται δε πως, αίτηση η οποία υποβλήθηκε στην «επιτροπή» πριν από δύο περίπου μήνες γι’ αυτό το θέμα, επιστράφηκε λόγω ελλιπών εγγράφων. Εξάλλου σε δηλώσεις του επί του θέματος, ο «πρόεδρος» της «ένωσης Τουρκοκύπριων ξενοδόχων «Ντιμάγ Τσιαγινέρ, ανέφερε ότι, για να μπορέσει κάποιος να λειτουργήσει ξενοδοχείο στα κατεχόμενα, πρέπει πρώτα να υποβάλει αίτηση στο «υπουργείο τουρισμού» για εξασφάλιση σχετικής έγκρισης από την «επιτροπή ξενοδόχων», ως επίσης και «πιστοποιητικό λειτουργίας» από την «ένωση ξενοδόχων». Υποστήριξε πως για τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, δεν ακολουθήθηκαν οποιεσδήποτε από αυτές τις διαδικασίες.
Μέσα σε αυτό το παιχνίδι ενδεχομένως να έχουν μπει και επιχειρηματίες, που πιέζουν για να αξιοποιηθεί η περιοχή. Εάν ισχύει τούτο, αυτοί θα έχουν ενδιαφέρον και συμφέρον να αποχαρακτηριστεί από «στρατιωτική περιοχή». Είναι σαφές πως  θα πρέπει να υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα. Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως υπάρχει εμπλοκή της τουρκικής «πρεσβείας», που έχει αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου για την Αμμόχωστο. Τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, φαίνεται ότι το θέμα των τεσσάρων ξενοδοχείων να είναι παιχνίδι άσκησης πίεσης προς τη Λευκωσίας, αν και αυτό μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εδάφους για τα επόμενα βήματα στην Αμμόχωστο. Την ίδια ώρα, προκύπτει και από τις διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις ότι το κατοχικό καθεστώς ενημερώθηκε από τα όσα διαδραματίζονται από τα ΜΜΕ. Προφανώς η «πρεσβεία» να μην θεώρησε αναγκαίο να το ενημερώσει.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Φιλελεύθερος Κύπρου

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο