Η Αγγλία του Ντέιβιντ Κάμερον αναζητεί εν μέσω κρίσης τη νέα της εθνική ταυτότητα προκαλώντας έντονους τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά και την ίδια την κοινωνία της χώρας του.Στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Οκτωβρίου ο Κάμερον σχεδόν κόκκινος από το θυμό του δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει 2 δις  ευρώ παραπάνω   στον κοινοτικό προϋπολογισμό, κάτι που σύμφωνα με την κοινοτική γραφειοκρατία, προκύπτει από την άνοδο του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει αρχίσει εδώ και μήνες μια εκστρατεία κατά της Συνθήκης Σένγκεν προκειμένου να περιορίσει την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων από χώρες που είναι ήδη μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, για να ικανοποιήσει το εσωτερικό του ακροατήριο που είναι έντονα ευρωσκεπτικιστικό. Η Αγγλία έχει επίσης δεκάδες εξαιρέσεις στο φορολογικό της σύστημα προκειμένου να προστατεύσει την –περίεργη-ενίοτε ροή χρημάτων στο Σίτι του Λονδίνου.

Πριν από λίγες ημέρες το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι αρνείται να πάρει μέρος στην επιχείρηση «Τρίτων» της ΕΕ για τον έλεγχο της Μεσογείου και την διάσωση χιλιάδων ανθρώπων από χώρες της βόρειας Αφρικής που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους γιατί το κράτος που κυβερνά ο κ. Κάμερον συνέβαλε στην διάλυση των χωρών της περιοχής και τώρα αναζητούν μια καλύτερη τύχη. Περιττεύει να πούμε ότι η ανακοίνωση αυτή, προκάλεσε ρίγη σε χιλιάδες ανθρώπους για την ωμότητά της, μια ωμότητα ωστόσο, που μάλλον είναι στον πυρήνα της αγγλικής πολιτικής εδώ και περίπου δύο αιώνες.

Η Αγγλία νομίζει ότι μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις της , καθώς η είδηση ότι η αυτοκρατορία δεν υπάρχει πλέον , μάλλον δεν έχει γίνει ακόμη συνείδηση στο Λονδίνο. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι το γεγονός ότι η Αγγλία είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης. Μια χώρα σε  κρίση, μια χώρα σε αναζήτηση νέας ταυτότητας, μια χώρα εντός και εκτός της ΕΕ, μια χώρα που νομίζει ότι μπορεί να κυβερνά τον κόσμο επειδή απλά κάνει με δουλικό  τρόπο μάλιστα τον συνέταιρο της Ουάσιγκτον στην διεθνή πολιτική.

Η καγκελάριος Μέρκελ προ ημερών είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αγγλική πολιτική που υπονομεύει τη Συνθήκη Σένγκεν γιατί αυτή η Συνθήκη είναι βασικός πυλώνας της οικοδόμησης της ενωμένης Ευρώπης.

Επανερχόμενη στην Κυριακή  2 Νοεμβρίου, η Μέρκελ που δεν μπορεί να δεχθεί συνέταιρο τον Κάμερον στην καθοδήγηση της ΕΕ, φέρεται να  δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο Κάμερον  ωθεί τη χώρα του σε ένα "σημείο χωρίς επιστροφή" όσον αφορά την παραμονή της στην Ένωση.

 Η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών των χωρών-μελών της ΕΕ. Στο περιθώριο της συνόδου που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ τόνισε στον Κάμερον ότι η πρότασή του πλήττει τις ίδιες τις αρχές της Ένωσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από το ίδιο του το κόμμα να ανακοινώσει ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ εάν δεν υπάρξει κάποια διαπραγμάτευση για το μεταναστευτικό. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ εφόσον κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο.

Ο Κάμερον ζητά άλλη μια εξαίρεση προκειμένου να κατευνάσει το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα της χώρας του. Αν η ΕΕ και η Ελλάδα μαζί , υποχωρήσουν θα πρόκειται για μια εκφυλιστική ενέργεια που θα έχει επιπτώσεις στην πορεία της Ευρώπης. Στην ουσία, το πρόβλημα για το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι οι εργαζόμενοι από την Ρουμανία ή την Βουλγαρία , αλλά ο ίδιος ο Κάμερον που αδυνατεί να πείσει τον λαό του ότι ακολουθεί σωστή πολιτική ανάπτυξης και δημοκρατίας.

Ωστόσο, αν συμβεί αυτό, η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες έχουν με την σειρά τους το δικαίωμα να ζητήσουν εξαιρέσεις για δικά τους προβλήματα.  Η εικόνα της ΕΕ ούτως ή άλλως είναι τραυματισμένη και η δυναμική των πραγμάτων κάθε άλλο παρά δημιουργεί αισιοδοξία. Κάθε πρόβλημα που αναφύεται λειτουργεί ως ρωγμή στην αλυσίδα αλληλεξάρτησης μεταξύ  των χωρών της ΕΕ που με πολύ προσπάθεια είχε δημιουργηθεί. Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν  τους προυπολογισμούς που θέλουν και όχι αυτούς που πρέπει, η Αγγλία έχει δική της μεταναστευτική και φορολογική πολιτική, η Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν σκληρά μνημόνια που άλλες δεν έχουν, οι κανόνες ισχύουν για τους μικρούς, αλλά για τους μεγάλους οι κανόνες προσαρμόζονται στις  ανάγκες τους.

Το οικοδόμημα τρίζει, αυτό είναι φανερό. Ο χρόνος που θα καταρρεύσει είναι άγνωστος...

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο