Καταιγιστική κριτική στα όρια της αποδόμησης δέχεται η νέα επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν για την απόφασή της να ιδρύσει νέο χαρτοφυλάκιο για την «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» και να το αναθέσει τον Έλληνα Μαργαρίτη Σχοινά. Η μόνη δύναμη που στηρίζει την πρόταση αυτή είναι η δεξιά και η ακροδεξιά που έχουν απομονωθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο .
Ειδικότερα κορυφαία ευρωπαϊκά ΜΜΕ αναφέρουν:Agence Europe: Στην απομόνωση των Χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς είναι η μόνη πολιτική ομάδα που στηρίζει τον τίτλο «Προστασία Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» για το χαρτοφυλάκιο, που ανέθεσε η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, στον προτεινόμενο από την Ελλάδα Επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά, εστιάζει το δημοσίευμα.
«Είμαι περήφανος που είμαι Ευρωπαίος. Σε πολιτικό επίπεδο, είναι σημαντικό να μην επιτρέψουμε στην άκρα Δεξιά να σφετεριστεί τη συζήτηση», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ, Manfred Weber, ο οποίος είναι πεπεισμένος για την ανάγκη οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να υπεραμυνθούν του οράματός τους περί ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. «Πρέπει να υπερασπιστούμε την ανεκτικότητα, την αλληλεγγύη, και απέναντι στους μετανάστες. Αυτός είναι ο τρόπος ζωής στην ΕΕ. Η Le Pen ΔΕΝ είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής», συμπλήρωσε. Η ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αντιτίθεται, πάντως στην ονομασία του εν λόγω χαρτοφυλακίου σημειώνοντας «αυτό που μας ενοχλεί είναι η παράμετρος της μετανάστευσης, που συνδέεται με τον τίτλο», τόνισε η Iratxe Garcia Perez, η οποία πιστεύει ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής πρέπει να στηρίζεται στις αξίες του μη αποκλεισμού και της αλληλεγγύης.
Άλλες πολιτικές ομάδες κατηγορούν τη Γερμανίδα πολιτικό ότι υιοθετεί τη γλώσσα της ακροδεξιάς με στόχο να πείσει τη σκληρή πτέρυγα της πολιτικής της οικογένειας, η οποία είχε επικρίνει την προοδευτική της ομιλία στο ΕΚ.

«Το χαρτοφυλάκιο του κ. Σχοινά αναμειγνύει εσωτερική ασφάλεια και μετανάστευση. Πρόκειται για το αφήγημα της πιο ακραίας Δεξιάς ότι δηλαδή η μετανάστευση αποτελεί πρόβλημα τόσο για τον τρόπο ζωής μας όσο και για την ασφάλειά μας», εκτιμά ο Συμπρόεδρος των Πρασίνων, Philippe Lampberts.
Από πλευράς Φιλελευθέρων υπάρχει μία αμφισημία. «Γνωρίζω ότι οι τις κοινές αξίες τις ασπάζονται οι φιλοευρωπαϊκές ομάδες. Κανένα πρόβλημα. Αλλά δεν γνωρίζω τι σημαίνει ο τρόπος ζωής», σημείωσε ο Stéphane Séjourné (Renew Europe) προσθέτοντας «Η άκρα Δεξιά υποστηρίζει τον τίτλο. Είναι περίεργο μία ομάδα που είναι κατά της ΕΕ να καλωσορίζει την ιδέα μίας ΕΕ που καθορίζει τον τρόπο ζωής. Αισθανόμαστε ότι για την άκρα Δεξιά υπάρχει πίσω από αυτή την ονομασία η ρητορική του ιουδαϊκού-χριστιανικού πολιτισμού». Και καταλήγει: «Εάν συνεχιστεί αυτή η αντιπαράθεση, είναι καλύτερα να αλλαχθεί ο τίτλος».
           

Μόνο ο Βέμπερ

Σύμφωνα με το Politico: Μετά τη δριμεία κριτική που δέχθηκε η νέα επικεφαλής της Κομισιόν για την ονομασία του χαρτοφυλακίου του Μαργαρίτη Σχοινά, ο Bαυαρός συνάδελφός της και κορυφαίος υποψήφιος του ΕΛΚ για την ίδια θέση, ο βαυαρός Manfred Weber σπεύδει προς υποστήριξή της, αλλά τελικά αυτό που επιτυγχάνει είναι να προκαλέσει εκ νέους έντονες αντιδράσεις καθώς εμφανίζεται επικριτικός έναντι του τρόπου ζωής δισεκατομμυρίων Κινέζων, Αφρικανών και Αμερικανών.
«Υπερασπιζόμαστε τον τίτλο, νομίζουμε ότι ο τίτλος είναι καλός», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, όπου συνεδρίασε το Κοινοβούλιο σε ολομέλεια αυτή την εβδομάδα. «Είναι κάποιος στο δωμάτιο που θέλει να ζήσει με τον κινεζικό τρόπο ζωής; Υπάρχει κάποιος στο δωμάτιο που θέλει να ζήσει με τον αφρικανικό τρόπο ζωής ή με τον αμερικανικό;», διερωτήθηκε, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί να ζήσει με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.