Η αποκαλυπτική περιγραφή του  Γιώργου  Πετρόπουλου, επικεφαλής του Γραφείου ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Γάζα, αναδεικνύει το μέγεθος της φρίκης που βιώνουν 2 και πλέον εκατομμύρια παλαιστίνιοι, στην Λωρίδα της Γάζας. Μιλώντας «Στο κόκκινο» και στον Σπύρο Σουρμελίδη, o επικεφαλής στη Γάζα του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ,  Γιώργος Πετρόπουλος, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι άμαχοι δεν έχουν καμία διέξοδο, για να διαφύγουν από τους βομβαρδισμούς και την εισβολή στρατευμάτων. 

 

Πλήρης εξόντωση 

Με πλήρη εξόντωση απειλούνται 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, ο μόνος πληθυσμός στη Γη που δεν μπορεί καν να γίνει πρόσφυγας για να σωθεί, όπως εξήγησε αναλυτικά μιλώντας από τη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ο κ. Πετρόπουλος.

Όπως περιέγραψε, ο φορέας που διευθύνει, είναι  αυτός που κάνει το συντονισμό μεταξύ Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη, υπουργείου Υγείας της Χαμάς και Ισραηλινής κυβέρνησης, καθώς και με τους άλλους φορείς ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ οι άνθρωποί της συνοδεύουν την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα από συγκρούσεις, μπλόκα και υπό τον φόβο αεροπορικών πληγμάτων.

 

Από τους 2,2 εκατ. Παλαιστίνιους στη Γάζα το 1,7 εκατ. είναι εκτοπισμένοι εδώ και ζουν σε τραγική κατάσταση. Έχουμε πάνω από 33.000 νεκρούς, πάνω από 100.000 τραυματίες, ενώ ακόμη 13.000-14.000 είναι θαμμένοι κάτω από τα χαλάσματα των κτιρίων.

 

Το 70% των κτιρίων, κατοικίες, νοσοκομεία, καταστήματα, είναι καταστραμμένα. Στην Χαν Γιούνις, στο μέσον της Λωρίδας της Γάζας, μόλις αποτραβήχτηκε ο ισραηλινός στρατός. Εκεί οι μάχες με τη Χαμάς κατέστρεψαν το 100%, ολοσχερώς, το κέντρο της πόλης, όπου υπήρχαν 3 νοσοκομεία.

 

Αυτή τη στιγμή η σε εξέλιξη συζήτηση με την κυβέρνηση του Ισραήλ έχει να κάνει με το πόση βοήθεια έρχεται και μπαίνει στη Γάζα. Παγκοσμίως είναι εκτενής η συζήτηση, για τα αναγκαία κεφάλαια, την πολιτική, την εκεχειρία. Αλλά χρειαζόμαστε ο κόσμος να ξέρει ότι όλα αυτά τα χρήματα, όλη αυτή η βοήθεια που έρχεται με πλοία ή αεροπλάνα, με καλή πρόθεση από άλλες χώρες, πρέπει να διασχίσουν το "last mile", να μπει τελικά στη Γάζα, το νερό, ο ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός, τα τρόφιμα, κτλ. Αυτό που δεν έχουν είναι βενζίνη, χώρους αποθήκευσης, αρκετό κόσμο σε αυτό το πολύπλοκο σύστημα μέσω Αιγύπτου και Ιορδανίας, με στάση στο Ισραήλ για έλεγχο.

 

Θα θέλαμε να μπαίνουν τουλάχιστον 500 φορτηγά ημερησίως στη Γάζα, όχι μόνο με ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και τροφοδοσία με περισσότερα προϊόντα, να μπορεί να περάσει καθημερινά ο κόσμος, από χαρτί υγείας μέχρι κάποια φάρμακα, ρούχα, παπούτσια, κτλ. Πολύ σημαντική είναι η έλλειψη καυσίμων, βενζίνης και πετρελαίου ντίζελ, για τα φορτηγά και τα οχήματα που χρησιμοποιούν τα μέλη των οργανώσεων βοήθειας για την μετακίνηση από το βορρά στο νότο της Λωρίδας. Και πρέπει να αποτίσουμε έναν φόρο τιμής στους 244 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτή την προσπάθεια.

 

Τα περισσότερα οχήματά μας, οι περισσότερες αποθήκες μας έχουν καταστραφεί με απευθείας επιθέσεις από την αεροπορία του Ισραήλ. Δεν έχουμε ούτε πού να βάλουμε τα υλικά, ούτε πώς να τα μεταφέρουμε. Η κυβέρνηση του Ισραήλ περιγράφει την ημερομηνία για την επόμενη επίθεση στο νότο της Γάζας. Αν γίνει αυτή η επίθεση, θα δούμε σχεδόν 2 εκατ. ανθρώπους να πρέπει να εκτοπιστούν. Το να δώσουμε φαγητό, νερό και στέγη, βασικές υπηρεσίες Υγείας με πρώτες βοήθειες, σε 2 εκατ. ανθρώπους, απλούστατα δεν θα γίνει, δεν είναι εφικτό.

 

Αν γίνει επίθεση στο νότο, η μόνη "δίοδος" για να μπαίνει ανθρωπιστική βοήθεια μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου θα κλείσει. Δεν έχουμε σαφή απάντηση από το Ισραήλ, από πού θα έρχεται νερό, τρόφιμα, πώς θα μεταφέρονται μέσα στη Γάζα. Ο άμαχος πληθυσμός είναι εγκλωβισμένος, δεν μπορεί να εκτοπιστεί, δεν μπορούν να γίνουν πρόσφυγες.

 

Σε όλους τους άλλους πολέμους η ανθρωπιστική δράση γίνεται εκεί που έχουν εκτοπιστεί οι άμαχοι, όχι πάνω στο πεδίο της μάχης. Εδώ, οι φάλαγγες με τα οχήματά μας καθημερινά περνούν μέσα από μία μάχη. Το ίδιο όσοι ασθενείς ή έγκυες πρέπει να μεταφερθούν κάπου όπου παρέχονται βασικές έστω υπηρεσίες Υγείας. Και αυτά τα νοσοκομεία τα χάνουμε, δεν έχουν πού να γεννήσουν. Ζητούν εσπευσμένα να κάνουν καισαρική, γιατί φοβούνται είτε ότι θα σκοτωθούν είτε ότι θα χάσουν το παιδί είτε θα καταστραφεί το νοσοκομείο.

 

Όλη η Λωρίδα της Γάζας είναι 346 τ.χλμ., ο χώρος στον οποίο παραμένει 1,5 εκατ. εσωτερικοί πρόσφυγες συν άλλες 200.000 κάτοικοι της Ράφα, είναι μια απόσταση σαν αυτή από το λιμάνι του Πειραιά ως τη Βούλα, αλλά το πιο ασφαλές μέρος είναι τα πρώτα 8 χλμ. από τα σύνορα με την Αίγυπτο, εδώ έχουν μαζευτεί οι περισσότεροι. Εδώ δεν ήταν πόλη, όπως στη βόρεια Γάζα, έχει αγρούς, κάποιες ψαράδικες κοινότητες. Δεν υπάρχουν οι βασικές παροχές ούτε δομές Υγείας, Παιδείας, ούτε καν επαρκές οδικό δίκτυο για την μεταφορά της βοήθειας.

Οι ισραηλινοί δεν επιτρέπουν την είσοδο χημικών για ράντισμα σε εστίες μόλυνσης

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων και το διογκούμενο πρόβλημα από τα απορρίμματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να περιοριστούν οι εστίες μόλυνσης. Τα χημικά που απαιτούνται για το ράντισμά τους ώστε να μειωθούν τα έντομα και τα ποντίκια απαγορεύονται από το Ισραήλ για να μπουν στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο