Του Στράτου Βαλτινού
 Ο Κασσελάκης ήθελε να τα αλλάξει όλα, του έβαλαν προσωρινό φρένο στο συνέδριο, αλλά τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ενισχύσει την ιδεολογική του ταυτότητα, παραμορφώνεται και γίνεται ένα αγνώριστο μόρφωμα, ουρά των δεξιών αντιλήψεων . Το βράδυ των ευρωεκλογών ας περιμένουμε νέο κύκλο αμφισβήτησης του Κασσελάκη. Θεμελιώδεις θέσεις του κόμματος σε ζητήματα αξιακά, όπως η υπεράσπιση των αδύναμων, η αντίθεση σε πολέμους σε δικτάτορες και επιθετικούς άξονες, η παραγωγή πολιτικής, αγνοούνται. Το life style, η επίδειξη πλούτου,  η προσωπολατρία, ζητήματα δηλαδή που προκαλούσαν και προκαλούν αλλεργία στην οργανωμένη και την κοινωνική Αριστερά, είναι στην πρώτη σελίδα του Κασσελάκη. 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση του Ιράν, η γενικότερη θέση του για το ΝΑΤΟ, την εξωτερική πολιτική της χώρας, το μεταναστευτικό και την ΕΕ, δείχνουν ότι είναι εγκλωβισμένος ο ίδιος στην λογική , ότι  τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν τον ηγέτη και όχι οι αρετές του. Αντί για πολιτικό αγώνα επικεντρώνεται στην  δημοσκοπική αριθμητική , αν δηλαδή το ποσοστό θα είναι 13% ή 17%, έχει παραδώσει την πολιτική σκέψη στην τηλεοπτική ρηχότητα, ταυτίζει την προεδρία του κόμματος με την εξουσία ενός θρησκευτικού ηγέτη και αδιαφορεί για το πως παράγεται η πολιτική. 


Χωρίς σχέδιο, επεξεργασμένες θέσεις , ιεράρχηση θεμάτων και στάδια ξεκινά ο Κασσελάκης, ερήμην του κόμματος, την προεκλογική του εκστρατεία. Οι δηλώσεις του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα δεν διαφέρουν από τη προσευχή ενός πιστού που θέλει να γίνει καλά στην υγεία του και αντί να πάει στον γιατρό προσεύχεται. Οι ευχές ή οι ελπίδες δεν αποτελούν ούτε σχέδιο, ούτε πρόγραμμα, ούτε επικοινωνιακή στρατηγική. Η δήλωσή του ότι  «αν δεν είμαστε πρώτοι στις Ευρωεκλογές, θα είμαστε στις βουλευτικές..” παραπέμπει σε παιχνίδι με ζάρια , παρά σε πολιτική σκέψη αρχηγού κόμματος.


Τα κομματικά στελέχη αιφνιδιάζονται συχνά από τις μεταπτώσεις της πολιτικής συμπεριφοράς του προέδρου τους . Αυτό συνέβη και με την ανακοίνωση για την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και με την προηγούμενη δήλωσή του περί “ιερής συμμαχίας του ΝΑΤΟ” ή παλιότερα για την “ατζέντα Ισλαμαμπάντ” για το μεταναστευτικό. Έχει πλήρη άγνοια των διεθνών εξελίξεων, εκτίθεται ο ίδιος και το κόμμα του .
Αυτήν τη στιγμή αισθάνομαι και βλέπω ένα ρεύμα έξω στην κοινωνία. Ίσως έχει πλέον πάψει να αποδίδει η προπαγάνδα εναντίον του προσώπου και του χαρακτήρα μου από την κυβέρνηση. Ίσως να έχει συνεισφέρει το θέμα της συγκάλυψης των Τεμπών. Ανεβαίνουμε. Πιστεύω ότι μέσα σε δύο μήνες όλα μπορούν να ανατραπούν. Αισθάνομαι ότι μπορούμε να κερδίσουμε, θέλω να κερδίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης.


«Αν δεν είμαστε πρώτοι στις Ευρωεκλογές, θα είμαστε στις βουλευτικές. Ο κόσμος βλέπει ότι οι μεταρρυθμίσεις του πρωθυπουργού είναι ένα περιτύλιγμα», συμπλήρωσε επίσης.
    Στην ανακοίνωση για την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, αναφέρονταν ότι:
 «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταδικάζει απερίφραστα την επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια». Η ανακοίνωση ήταν πλήρως εναρμονισμένη με τη θέση της κυβέρνησης, χωρίς καμία υπενθύμιση για το λουτρό αίματος στη Γάζα. Μετά τις εσωτερικές αντιδράσεις ο Κασσελάκης με ανάρτησή του  ακύρωσε ουσιαστικά την ανακοίνωση τονίζοντας  καταδικάζει  «χωρίς αστερίσκους τη χθεσινή επίθεση, μαζί και κάθε προηγούμενη επιθετική ενέργεια (δηλαδή του Ισραήλ κατά του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό”, που μετέτρεψε τη Μέση Ανατολή σε γη του αίματος, της βίας, της αδικίας και του ξεριζωμού».
Η προεκλογική εκστρατεία του Κασσελάκη θα συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο. Από την πρώτη στιγμή είχε καταγγελθεί ότι αδιαφορεί για την παραγωγή πολιτικής και την λειτουργία των κομματικών οργάνων. Τώρα είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα και όσοι νόμιζαν ότι θα άλλαζαν την νοοτροπία του να βλέπει δηλαδή το κόμμα του σαν επιχείρηση, όχι μόνο δεν έχει αλλάξει , αντίθετα έχει ενδυναμωθεί.


 Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλο κόμμα. Αλλά οποιοδήποτε κόμμα και αν είναι, ορισμένα πράγματα δεν μπορεί να  τα απεμπολήσει, όσο διατηρεί τον τίτλο του. Την ιστορία, τις θεμελιώδεις αξίες και τις αρχές του. Γι αυτό και η επόμενη σύγκρουση, όταν εκδηλωθεί ίσως να είναι και η τελευταία.
Το σίριαλ συνεχίζεται….

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο