Του Σωτήρη Σιδέρη

Ο δεύτερος κύκλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη διανύει ήδη τον ένατο μήνα και η εντύπωση που κυριαρχεί ότι έχουν καταρρεύσει όλες οι επινοήσεις και τα αφηγήματα και αδυνατεί να διαχειριστεί τις διαρκώς αυξανόμενες κρίσεις. Η κρίση εμπιστοσύνης στη σχέση της με την κοινωνία έχει αποκτήσει ισχυρή δυναμική. Η κρίση στις σχέσεις της με τους θεσμούς, είναι άκρως επιβαρυντική για την διαφάνεια, την ποιότητα της δημοκρατίας ,καθώς η Ελλάδα, ως κράτος -μέλος της ΕΕ υπηρετεί ένα κοινό θεσμικό πλαίσιο που κρίνεται σε σχέση με τους ευρωπαικούς κανόνες και όχι με τη Νεοδημοκρατική κουλτούρα.

Η αίσθηση ασυλίας για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση απλώνεται στην κοινωνία. Η διαφθορά έχει απογειωθεί γιατί επικρατεί η αντίληψη ότι κανείς δεν θα υποστεί συνέπειες και ότι υπάρχει ένα σύστημα που εργάζεται νυχθημερόν  για να εμποδίσει την απόδοση ευθυνών. Τα Τέμπη, οι υποκλοπές, η ελευθερία του Τύπου, το κράτος δικαίου γενικότερα, ζητήματα ανισοτήτων είναι διεθνοποιημένα. Υπάρχει μια ακόμη παράμετρος. Η αποκάλυψη των σκανδάλων οδήγησε σε απόλυτο τέλμα το Επιτελικό Κράτος που ενορχήστρωνε τα πάντα. Ουσιαστικά την εικόνα της κυβέρνησης την διαχειρίζονται τα ΜΜΕ, ενώ όλα δείχνουν ότι μετά τις ευρωεκλογές θα εισέλθουμε στην τρίτη φάση. Των έντονων πολιτικών διεργασιών.

 

Η αποσύνθεση του Επιτελικού Κράτους

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση ξεκινά από  το Μέγαρο Μαξίμου και την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο γραφείο του πρωθυπουργού που ηγείται του Επιτελικού Κράτους, το οποίο ως γνωστόν είναι θεσμοθετημένο. Τα υπουργεία έχουν μετατραπεί σε φερέφωνα ενός  παρασιτικού συστήματος που απέδωσε τα μέγιστα κατά την περίοδο της πανδημίας και έκτοτε κάνει τιτάνιο αγώνα να επιβιώσει. Αυτό το σύστημα αποδείχθηκε διάτρητο και με τις υποκλοπές , οπότε άρχισε να φυλλορροεί για να φθάσει στο σημερινό αδιέξοδο.

Τα βασικό πρόβλημα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε όλη την προπαγάνδα του στο αντιΣΥΡΙΖΑ πλαίσιο και συνεχίζει λίγο πολύ να επιμένει σε αυτό, χωρίς όμως να έχει νόημα. Επιμένει όμως γιατί δεν έχει να παρουσιάσει απολύτως τίποτα σε επίπεδο ιδεών και προτάσεων, αδυνατεί δηλαδή να αναθερμάνει  την κυβερνητική μηχανή . Βρίσκεται σε διαρκή θέση άμυνας, καθώς όλα τα μεγάλα σκάνδαλα που προκάλεσαν την κοινωνία και η διαχείρισή τους ήταν οικτρή και παρά τις προβλέψεις, όχι μόνο δεν έφυγαν από το προσκήνιο, αντίθετα έχουν γίνει κυρίαρχα σήμερα. Η αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσφέρει μια φρέσκια ιδέα στην προοπτική της χώρας, ένα ανανεωμένο σχέδιο, τον οδηγεί και πάλι στην γνωστή συνταγή με επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης. Δεν θα περάσει είναι εμφανές αυτό, από την διαρκή πτώση των ποσοστών της ΝΔ. Το έλλειμμα προυπήρχε, αλλά η πανδημία κυρίως στέρησαν από την κοινωνία τη δυνατότητα να εντοπίσει το πρόβλημα. Η κρίση διαχείρισης ξεκίνησε από την επομένη των εκλογών του 2023, καθόλου τυχαίο.

                          

Πορεία στα τυφλά και το έλλειμμα αντιπολίτευσης



Η κυβέρνηση σύρεται από τα προβλήματα και δείχνει να χάνει και την πρωτοβουλία των κινήσεων.  Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι η διετής κρίση με την πανδημία ήταν η ευτυχέστερη της κυβέρνησης. Χρησιμοποίησε όλους τους μηχανισμούς , προπαγανδιστικούς και χρήματος για να επιβάλλει την πολιτική της . Η έξοδος από την πανδημία, βρήκε την αντιπολίτευση σε κρίση στρατηγικής με τα γνωστά αποτελέσματα και τη ΝΔ σε κυρίαρχη κατάσταση.


Ένα κόμμα δεν είναι κυρίαρχο επειδή κέρδισε μια δεύτερη τετραετία. Κυριαρχία σημαίνει να διατηρήσει την κυριαρχία και στην δεύτερη τετραετία, πράγμα που δεν συμβαίνει .
Το κακό με τη ΝΔ είναι ότι η πολιτική της ηθική αμφισβητείται και από το Ευρωπαικοί Κοινοβούλιο και από ξένες κυβερνήσεις καθώς δημοσιεύματα σε διεθνούς κύρους  συστημικές εφημερίδες, την Ισπανία, την Γερμανία, την Γαλλία καταγράφουν πλήθος προβλημάτων σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Η υπόθεση των Τεμπών είναι καρφί στο μάτι του πρωθυπουργού, από το οποίο δεν έχει καταφέρει να απαλλαγεί.
           
Οι ευρωεκλογές δεν είναι κρίσιμες μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την ΕΕ. Αντισυστημικές, ακροδεξιές ή λαικίστικες δυνάμεις διεκδικούν μέσω της ενίσχυσής τους ρόλο και λόγο στους ευρωπαικούς θεσμούς και στην ευρωπαική πολιτική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί με νύχια και με δόντια να πείσει τους Ευρωπαίους πως η ΝΔ είναι δύναμη για την ευρωπαική δεξιά, ζητά έτσι έναν ρόλο. Θα δείξει. Αλλά όλοι ανησυχούν ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα είναι ένα χαστούκι και για την δεξιά, όπως εκφράζεται από το ΕΛΚ, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε έντονες πολιτικές διεργασίες.
Είναι ένα τεράστιο πολιτικό κενό πάντως από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι κανένα κόμμα δεν έχει κάνει μια επίσημη ανάλυση για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, του χρέους της χώρας, τις προοπτικές τα δημοσιονομικά προβλήματα, την κατάσταση των θεσμών και των Ανεξάρτητων Αρχών, ώστε οι πολίτες να σχηματίσουν την πραγματική εικόνα. Αυτή την στιγμή κυριαρχεί η κυβερνητική προπαγάνδα ότι όλα πάνε καλά και η συζήτηση τελειώνει εκεί. Αν αυτό το έλλειμμα αποκαλυφθεί , είναι βέβαιο ότι η εικόνα της κυβέρνησης θα αλλάξει ακόμη περισσότερο προς το χειρότερο.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο