Του Στράτου Βαλτινού


 Ένα ακόμη κόμμα στον χώρο της Αριστεράς επισημοποίησε την λειτουργία του με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Είναι η Νέα Αριστερά, το  τρίτο κατά σειρά κόμμα που ιδρύεται ως αποτέλεσμα των συνεχών διασπάσεων του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015. Προηγήθηκαν η ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη και το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη. Η Συνδιάσκεψη επιβεβαίωσε την τάση όσων συγκροτούν τη ΝΕΑΡ, να υψώσουν τεχνητές, προς το παρόν,  διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η νωπή διάσπαση δεν έχει δημιουργήσει  ακόμη σοβαρές πολιτικές και ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, αλλά γοητεύονται από τους αγώνες και την πλούσια ιστορία της Αριστεράς .

Ωστόσο,  πρέπει να δώσουν από τώρα απαντήσεις ,  με ποια κριτήρια  οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τη ΝΕΑΡ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα για την ομάδα Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Σκουρλέτη, Φίλη,  Ηλιόπουλου , Τσαλακώτου κ.α.. Αν λοιπόν η ΝΕΑΡ θέλει να εδραιωθεί ως κόμμα, θα πρέπει να έχει διακριτή, αν όχι επιβλητική πολιτική δράση, καινοτόμες και ελκυστικές ιδέες για την εσωτερική και ευρωπαική πολιτική και συγκροτημένα συνθήματα που θα γοητεύσουν νέους και παλιούς Αριστερούς. Προφανώς αρχίζει μια νέα μάχη για την κυριαρχία εντός της Αριστεράς.

 

Η σχέση με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ


  Προς το παρόν, η διαχωριστική γραμμή  ΣΥΡΙΖΑ -ΝΕΑΡ, αναφέρεται κυρίως στο πρόσωπο του Κασσελάκη που όμως είναι  εκφραστής  μια μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ προς τα φιλελεύθερο κέντρο. Η πορεία προς τις ευρωεκλογές όμως θα είναι δύσκολη, γιατί οι ψηφοφόροι της  ευρύτερης Αριστεράς θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα επιλέξουν και για ποιόν λόγο. Μέχρι στιγμής επικρατεί εύκρατο κλίμα στις σχέσεις των δύο κομμάτων. Το σύνολο των στελεχών και των δύο κομμάτων γνωρίζονται χρόνια, έχουν συνεργαστεί και προέρχονται από την ίδια πολιτική μήτρα. Οπότε το επίπεδο αυτή την στιγμή κρίνεται πολιτισμένο .

Είναι όμως προφανές πως στην πορεία η αντιπαράθεση θα είναι και ενδοπαραταξιακή, πέραν της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ. Καταρχάς θα πρέπει να τονιστεί πως το ΚΚΕ θα επιτεθεί και στα δύο κόμματα , γιατί θέλει να είναι εκείνο που θα έχει την πρωτοκαθεδρία και κυρίως θέλει να κερδίσει ψήφους από την διάσπαση. Οπότε αν το ΚΚΕ πάρει κάτι παραπάνω απ ότι φαίνεται να κερδίζει τώρα, θα κριθεί στην πορεία και πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΕΑΡ θα χειριστούν τις σχέσεις τους με τον Περισσό.

Το σύνθημα της ΝΕΑΡ “η πολιτική επιστρέφει” κρίνεται θετικό. Προφανώς στοχεύει στον Κασσελάκη και στην περαιτέρω αμφισβήτησή του από τους Αριστερούς ψηφοφόρους, αλλά θέλει και να τονίσει την ανάγκη για σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση με τη ΝΔ και ότι η ίδια η ΝΕΑΡ μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή. Η δοκιμασία άρχισε..

Ενδεικτικές τοποθετήσεις

Οι ενδεικτικές τοποθετήσεις στελεχών της ΝΕΑΡ που ακολουθούν , δίνουν το στίγμα μιας ταυτότητας που φιλοδοξεί να μετατραπεί κυρίαρχη στον χώρο της Αριστεράς.

Ο επικεφαλής της ΚΟ της ΝΕΑΡ κλείνοντας τις τριήμερες εργασίες της Συνδιάσκεψης  Αλέξης Χαρίτσης είπε μεταξύ άλλων:
«Υπάρχει άλλος δρόμος, η ιστορία δεν τελείωσε, η πολιτική δεν ξόφλησε. Τίποτα δεν τελείωσε. Όλα τώρα ξεκινάνε. Η Νέα Αριστερά κλείνει την πρώτη φάση της συγκρότησης της. Αυτούς τους τρείς σχεδόν μήνες έγιναν πολλά, πολύ γρήγορα. Μπήκαμε σε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη διαδικασία. Το είπαμε και το καταφέραμε: Η πολιτική επιστρέφει! Ακούσαμε πολιτικές ομιλίες, με αισιοδοξία, προβληματισμό με έναν όμως κοινό στόχο: Η Νέα Αριστερά να μεγαλώσει, να κάνουμε τη Νέα Αριστερά το μεγάλο ανοιχτό και ευρύχωρο σπίτι. Για εκείνους που δεν υποκύπτουν στον εκφυλισμό και στην απογοήτευση. Που θέλουν να παλέψουν, να δημιουργήσουμε μαζί την εναλλακτική απέναντι στην δεξιά του κ. Μητσοτάκη που προβάλλει σαν μονόδρομος. 'Ακουσα με μεγάλο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις. Τις προτάσεις, τις συμβολές, τις διαφωνίες. Αυτός είναι ο πλούτος στην Αριστερά. Να συζητάμε, να συνθέτουμε».
Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα είπε: « Αυτό που προέχει τώρα, στη επόμενη φάση της Νέας Αριστεράς που θα έχει κρίσιμο και κομβικό σταθμό την κάλπη των ευρωεκλογών, είναι να μετατρέψουμε τη Νεά Αριστερά στο μεγάλο σπίτι. Να σπάσουμε την λογική της αποχής και της ιδιώτευσης”.


Στον στόχο της Νέας Αριστεράς αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος παράλληλα άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ: «Καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις: να συμφωνήσουμε συλλογικά ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη της υπεράσπισης της αξιοπρέπειας και της αξιοπιστίας της Αριστεράς που τους τελευταίους μήνες είδαμε να ξεφτιλίζεται. Μίας Αριστεράς που τα προηγούμενα χρόνια όταν ήταν κυβέρνηση κατάφερε να αποτελέσει το ανάχωμα της ακροδεξιάς που ενώ σε άλλες χώρες ανέβαινε. Πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα αυτής της ανάσχεσης της ακροδεξιάς που τώρα εμφανίζεται με 15%. Αν δεν το κάνουμε εμείς ποιος θα το κάνει;».


Ο Πάνος Σκουρλέτης  αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε  ότι «τους τελευταίους μήνες μεταλλάχθηκε οβιδιακά, ωστόσο το σπέρμα προϋπήρχε δεν προέκυψε με τον Στέφανο Κασσελάκη. Ήταν συνειδητή επιλογή η ρευστοποίηση της συλλογικής λειτουργίας των οργάνων. Εμείς υπερασπιζόμαστε αυτή την αριστερά, αλλά κοιτάζουμε προς τα μπρος γιατί υπάρχει ανάγκη απέναντι στην απογοήτευση και την αποστράτευση. Η αριστερά του 21ου αιώνα δεν είναι μόνο ένα εικόνισμα, είναι ένα σχέδιο βαθιών μετασχηματισμών που έχουν το στοιχείο της σύγκρουσης. Να ξαναανακαλύψουμε την συμπόρευσή μας με τα κινήματα που στο παρελθόν μας οδήγησε ακόμη και στην κυβέρνηση. Η δική μας αριστερά πρέπει να έχει συμμαχίες οι οποίες όμως πρέπει να βασίζονται σε προγραμματικές συμπτώσεις. Εμάς δεν μας αφορά η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς».



Ο Νάσος Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε πως «το τριήμερο είναι ένα κάλεσμα και μία επισήμανση ότι στον κόσμο της Αριστεράς δεν αξίζει η απαξίωση που ζει το τελευταίο διάστημα. Να προχωρήσουμε σε μία διαδικασία που θα βγούμε με το κεφάλι ψηλά από τις ευρωεκλογές. Να δείξουμε ότι η Νέα Αριστερά δεν είναι μία εφήμερη κίνηση, αλλά μία δύναμη που ήλθε για να ριζώσει, ώστε να έχουμε τον χρόνο να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα».


 Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε : “Η κυριαρχία της Δεξιάς έχει βαθιές ρίζες. Επικαθορίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας. Η Νέα Αριστερά μπορεί να γίνει ο καταλύτης για να συγκροτηθούν οι κοινωνικές δυνάμεις που θα αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στον συνασπισμό εξουσίας της Δεξιάς. Η κυριαρχία της Δεξιάς αυτή τη στιγμή επιχειρεί να καθορίσει «το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας. Ξαναγράφεται η Ιστορία των δύο τελευταίων δεκαετιών» από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία αποτελεί τον ισχυρό εκφραστή δυνάμεων που διευρύνουν συνεχώς τον πλούτο τους..”

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο