Του Στράτου Βαλτινού

Ενώ είναι εμφανής η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ , όχι μόνο να καρπωθεί την πτώση της ΝΔ, αλλά να διατηρήσει έστω τα ποσοστά των εθνικών εκλογών, ο Νίκος Παππάς, ο άνθρωπος που ουσιαστικά εξέλεξε τον Στέφανο Κασσελάκη τον αμφισβητεί ευθέως, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση στη φθορά της ΝΔ .  Ο  Παππάς , είναι ο πρώτος που το κάνει δημόσια , άρα προβλέπεται μεγάλη αναταραχή, καθώς  πλησιάζει ο συνέδριο και ακολουθούν οι ευρωεκλογές.
Ο Παππάς, εδώ και καιρό , είχε προτείνει την δημιουργία ενός πολιτικού κέντρου που θα επεξεργάζεται πολιτικές και θα παίρνει αποφάσεις, αλλά ο Κασσελάκης τον αγνόησε. Στις δηλώσεις του ο Παππάς είπε για τις ευρωεκλογές ότι  «Όλοι μας κρινόμαστε, αλίμονο, είναι μια πολιτική μάχη» είπε για τις κάλπες του Ιουνίου”. Επίσης σχολιάζοντας  τη φθορά της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση, «θα είχε ακόμη περισσότερη αν υπήρχε μια εναλλακτική που να μπορέσει ο κόσμος να την προβάλει στο μέλλον ως δυνατότητα πολιτικής αλλαγής, κι αυτό δεν το ‘χουμε καταφέρει. Δεν το έχουμε καταφέρει, δεν θα κοροϊδευόμαστε».


Είτε είναι η πρώτη προειδοποίηση, για να πιέσει τον Κασσελάκη να δημιουργήσει το Πολιτικό Κέντρο που έχει ζητήσει ο Παππάς,  είτε δρομολογεί την επίσημη αμφισβήτηση του προέδρου του κόμματος, γεγονός είναι ότι ο  Κασσελάκης, νοιώθει πλέον ότι είναι σε δύσκολη θέση και προφανώς υπάρχουν ενδείξεις πανικού, όπως συνέβη και με την ένταση που προκλήθηκε με τον Πολάκη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
 Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο τον Κασσελάκη, μέχρι τώρα κάνουν ότι δεν βλέπουν την συνεχή φθορά του κόμματος.  Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που ο Κασσελάκης κατά κοινή ομολογία αδυνατεί να καθοδηγήσει πολιτικά και ιδεολογικά το κόμμα, για οργανωτική καθοδήγηση δεν γίνεται καν λόγος.  Οπότε μένει να διαπιστωθεί , αν ο Παππάς θα βρει μιμητές  Η αδυναμία  του Κασσελάκη, αν και ήταν αναμενόμενη ,  επιβεβαιώνεται   και επισημοποιείται σε μια πολλαπλά δύσκολη συγκυρία. Αποτυπώνεται πρώτα στο πρόσωπο του  προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και στο  πρόσθετο γεγονός ότι δεν πλαισιώνεται από ηγετική ομάδα, κάτι που στην κοινωνία μετριέται ως πρόβλημα. Ταυτόχρονα  η γενικότερη πολιτική καχεξία, συνέπεια και της διάσπασης και της διοίκησης Κασσελάκη  γκριζάρει την συνολική εικόνα. Αυτό επειδή:


1. Ο Κασσελάκης πρόβαλλε τον εαυτό του περίπου ως Μεσσία που θα άλλαζε το κόμμα και την Ελλάδα και θα επικρατούσε του  Μητσοτάκη άνετα . Ο μεσσιανικός χαρακτήρας του κατέρρευσε με πάταγο προ πολλού.
2. Οι δημοσκοπήσεις διαψεύδουν και την πιθανότητα όχι μόνο νίκης, αλλά διατήρησης έστω των ποσοστών των εθνικών εκλογών. Το θέμα αυτό προκαλεί εύλογη αμηχανία σε όλον τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το στελεχικό δυναμικό στο σύνολό του μοιάζει καθηλωμένο ή απλά κάποιοι , όπως ο Παππάς σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα.
3. Επιτέθηκε συχνά , άμεσα ή έμμεσα στην διακυβέρνηση Τσίπρα ενώ οι βουλευτές και τα στελέχη που τον στήριξαν ήταν και παραμένουν πρόσωπα της εμπιστοσύνης του Τσίπρα. Ήταν αρνητικός πολλές φορές στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που οδήγησε σε αποστασιοποίηση και τον Τσίπρα και πολλά στελέχη.
4. Λειτουργεί ως επικεφαλής επιχείρησης , πράγμα που επιδεινώνει το κάκκιστο και ανεπαρκές πολιτικό του προφίλ.
5. Δεν κατάφερε να ανασυγκροτήσει τις κομματικές δυνάμεις, δεν είναι επιδραστικός και έμεινε προσκολλημένος στις αναρτήσεις του στο ίντερνετ, νομίζοντας ότι εκεί κρίνεται η πολιτική. Λάθος, μπορεί να έχει χιλιάδες ανθρώπους που τον διαβάζουν στα social media , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τον ψηφίζουν.
5. Θεώρησε λανθασμένα ότι με την απευθείας εκλογή του από την βάση του κόμματος , η αποστολή του τελείωσε. Τα κομματικά όργανα δεν λειτουργούν
6. Κατάφερε να διασπάσει τον ΣΥΡΙΖΑ με ένα κακό διαζύγιο και με τις κατηγορίες περί Πέμπτης Φάλαγγας να αιωρούνται ακόμη στην Αριστερή ατμόσφαιρα, κάτι που ήδη βρίσκει μπροστά του. Γιατί με τα στελέχη που αποχώρησαν και ίδρυσαν τη Νέα Αριστερά αποχώρησαν και χιλιάδες μέλη και ψηφοφόροι που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να επιστρέψουν. Ακόμη όμως ο Κασσελάκης να καταλάβει τις επιπτώσεις των όσων είπε και έκανε.
7. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ποιες είναι οι αντιλήψεις του για το οικονικό μοντέλο που προτείνει. Αριστερές δηλώσεις και δεξιές πεποιθήσεις προκαλούν εύλογη αναταραχή και φυσικά αποστασιοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
8. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει αν έχει πολιτική συμμαχιών, όχι κατ ανάγκη εκλογικών, αλλά κοινωνικών. Δηλαδή έχει θολώσει ακόμη περισσότερο  η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το κοινό που απευθύνεται. Η νέα γενιά δεν δείχνει να ενδιαφέρεται, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δεν τον προτιμούν, οι αγρότες δεν συγκινούνται. Δηλαδή δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι υπάρχει ίχνος κινηματικότητας στον ΣΥΡΙΖΑ , μια δυναμική που ιστορικά έσωζε την Αριστερά σε περιόδους κρίσης.
9. Η αντίληψή του ότι θα κάνει νέο κόμμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και σταδιακά θα απαλλαγεί από όλους , δηλαδή και τον Πολάκη και τον Παππά και την Γεροβασίλη κλπ φαντάζει περισσότερο ως φαντασίωση παρά ως πιθανότητα.
Οπότε μοιραία ο Κασσελάκης έχει μπροστά του συνέδριο και ευρωεκλογές και ήδη αμφισβητείται. Και προφανώς δεν έχει την εμπειρία να διαχειριστεί κρίσεις, άρα είναι πλέον υπό διαρκή αξιολόγηση ο ίδιος, κάτι που δεν αρέσει στους επιχειρηματίες, γιατί θέλουν να είναι πάντα οι αξιολογητές...

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο