Παγκόσμιο συναγερμό προκάλεσε ο πύραυλος που έπεσε σε πόλη στα σύνορα Ουκρανίας -Πολωνίας , με τη Βαρσοβία και τις βαλτικές κυρίως χώρες να εκτροχιάζονται και να ζητούν ουσιαστικά πολεμική παρέμβαση του ΝΑΤΟ με την ενεργοποίηση του σχετικού άρθρου του Καταστατικού της Συμμαχίας. Οι ΗΠΑ που εδώ και αρκετές ημέρες προσπαθούν να ωθήσουν τη Μόσχα και το Κίεβο σε διάλογο, ήταν αυτές που έβαλαν φρένο και αφού πρώτα εξέφρασαν επιφυλάξεις , στην συνέχεια αποκάλυψαν ότι ο πύραυλος ήταν μεν ρωσικής κατασκευής, αλλά εκτοξεύθηκε από τους Ουκρανούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον μαζεύει τους συμμάχους της. Ήταν πρώτη η Πολωνία που είχε ζητήσει να εμπλακούν οι σύμμαχοι στον πόλεμο στέλνοντας πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Και οι βαλτικές χώρες στην πρώτη γραμμή σχεδόν αφιονισμένες. Ενώ το κλίμα έμοιαζε ανεξέλεγκτο τις πρώτες ώρες, στο ΝΑΤΟ που συνεδρίασε την επόμενη ημέρα , έπεσαν αμέσως οι τόνοι. Η υπόθεση αυτή κατέδειξε ότι μεταξύ λογικής και παραλογισμού υπάρχει μια θολή διαχωριστική γραμμή που πρέπει να μας ανησυχεί.



 Ταυτόχρονα όμως μας γεμίζει αισιοδοξία η στάση των ΗΠΑ και των μεγάλων ευρωπακών χωρών που δείχνουν και ανήσυχες και συγκρατημένες. Με απλά λόγια είμαστε στην κόψη του ξυραφιού..
Στο χορό μπήκε και ο ανεκδιήγητος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ με την απίστευτη δήλωση ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η επίθεση στην Πολωνία ήταν σκόπιμη ενέργεια της Ρωσίας», ωστόσο , πρόσθεσε :«Επιτρέψτε μου, όμως, να είμαι σαφής: αυτό δεν ήταν λάθος της Ουκρανίας, η Ρωσία φέρει την ευθύνη γιατί συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας» . Προφανώς είναι για γέλια η δήλωση αυτή, γιατί ο Στόλντεμπεργκ απλά ήθελε να ικανοποιήσει και το ακροατήριο των βαλτικών χωρών και της Πολωνίας και να κρατήσει κάποιες ισορροπίες, λες και το πρόβλημα είναι λεκτικό και όχι στρατηγικής φύσεως.
Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους G7 και εταίρους του ΝΑΤΟ ότι ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία ήταν ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας.
           

Διάλογος ή κόλαση


Η Μόσχα ό,τι και να δηλώνει δεν γίνεται πιστευτή, ευτυχώς οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει μοτίβο και η μεταξύ τους συνεννόηση , έστω και δύσκολη υπάρχει. Όταν ανατινάχθηκε ο θαλάσσιος αγωγός Nord Stream, οι Ρώσοι είπαν ότι το έκαναν δυτικοί. Η έκθεση της Σουηδίας για τα αίτια παραμένει απόρρητη για λόγους εθνικής ασφάλειας όπως είπε η Στοκχόλμη. Αν ήταν οι Ρώσοι οι δράστες, θα είχε γίνει κόλαση. Άρα κάτι συμβαίνει με τη Δύση. Οι απειλές στην συνέχεια των Ρώσων για χρήση πυρηνικών, πάγωσε τον κόσμο. Οι ΗΠΑ ήταν αυτές που πήραν στα σοβαρά την απειλή. Έκτοτε έστω και δύσκολα οι δίαυλοι σιγά σιγά άνοιξαν και η συνάντηση των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στην Κωνσταντινούπολη ίσως άνοιξε το δρόμο για ειρηνευτικές συνομιλίες, κάτι που θα φανεί σύντομα. Διαφορετικά, αν αποτύχει η προσπάθεια που φαίνεται ότι εξελίσσεται στο παρασκήνιο τα πράγματα ίσως γίνουν πολύ επικίνδυνα για τον κόσμο.
Οι καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι Ρώσοι στις υποδομές της Ουκρανίας είναι εγκληματικές. Τιμωρούν έναν ολόκληρο λαό που δεν φταίει σε τίποτα. Είναι απάνθρωπο και δείχνει σκοτεινές ψυχές να στερούνται οι άμαχοι το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα για να επιβιώσουν. Η οικονομία έχει διαλυθεί. Για ποιό λόγο όλα αυτά εναντίον των απλών ανθρώπων. Μόνο άρρωστα μυαλά δρουν με αυτόν τον τρόπο.


Η Ευρώπη για μια ακόμη φορά παρακολουθεί . Οι συνέπειες που υφίσταται είναι ορατές στους λαούς της που εξεγείρονται όχι εναντίον της Ρωσίας αλλά εναντίον των Βρυξελλών. Η ΕΕ γίνεται όλο και πιο αποκρουστική καθώς αδυνατεί να διαχειριστεί μια ακόμη κρίση. Υπό αυτό το πρίσμα, μόνο οι πρωτοβουλίες Γερμανίας και Γαλλίας μπορούν να στηρίξουν τις αμερικανικές θέσεις και οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Οι προτάσεις Ζελένσκι που ήδη απορρίφθηκαν από τη Μόσχα προφανώς ήταν ένα σημείο εκκίνησης, οπότε αναμένουμε τη συνέχεια.
Ο πόλεμος αυτός, αν και συνεχίζεται ελπίζεται ότι δεν θα κρατήσει πολύ χωρίς συνομιλίες. Ο Ουκρανός πρόεδρος βρίσκεται υπό πίεση και είναι η Ουάσιγκτον αυτή που μπορεί να τον σπρώξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων . Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις θα γίνουν, αλλά το ζητούμενο είναι πρώτο, να αποσυρθούν πλήρως οι απειλές των Ρώσν για χρήση πυρηνικών και δεύτερο, να σταματήσουν οι δυτικές χώρες κυρίως η Αγγλία να θέλει πόλεμο μέχρι τελικής πτώσης.


Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός παιχνιδιού και προσπαθεί απλά να καταλάβει  τι συμβαίνει. Δεν έχει ρόλο, δεν έχει μελετήσει καν την επόμενη ημέρα, δεν έχει άποψη ούτε για το ανθρωπιστικό πρόβλημα της Ουκρανίας, δεν έχει καμία απολύτως θέση στους διεθνείς οργανισμούς, απλά υπακούει. Και τώρα που οι ΗΠΑ θέλουν διάλογο περιμένουμε την Ελλάδα να υπακούσει. Έστω και με κάποια χρονοκαθυστέρηση….


Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο