του Σπύρου Σουρμελίδη

Οι ισορροπίες στο Κογκρέσο (Βουλή και Γερουσία) άλλαξαν, αλλά δεν άλλαξαν και οι ισορροπίες στο πολιτικό στερέωμα. Μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, ο 80 ετών Μπάϊντεν ανακοίνωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος Πρόεδρος όπως και ο 75 ετών Τραμπ. Αν αυτό είναι το μέλλον για την ισχυρότερη χώρα του πλανήτη, τότε τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά ούτε για τους αμερικανούς ούτε για τον υπόλοιπο κόσμο. Το θετικό των εκλογών είναι η αντίδραση του δημοκρατικού κόσμου, που πήγε στις κάλπες για να βάλει φρένο στο κύμα του τραμπισμού. 

Το λεγόμενο "κόκκινο κύμα" (απο το χρώμα των Ρεπουμπλικάνων) δεν σάρωσε αν και ήρθε πρώτο. Έτσι ο Μπάϊντεν  μπορεί να δηλώνει ότι  έχασε σε μικρότερο βαθμό απο ότι οι προκάτοχοι του (Ομπάμα ή Κλίντον)  σε ενδιάμεσες εκλογές.

Αυτό όμως συνέβη γιατί στην διχασμένη αμερικανική κοινωνία, αντέδρασαν οι δημοκρατικοί πολίτες , οι οποίοι πήγαν στις κάλπες για να αποτρέψουν την μεγάλη επικράτηση  όχι απλώς των Ρεπουμπλικανών αλλά του τραμπισμού, δηλαδή μιας ακραίας δεξιάς τάσης. Και αυτή  η τραμπική τάση, δεν εκφράζεται μόνο απο τον Τραμπ, αλλά και απο άλλους Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς. Ο νικητής για την Κυβέρνηση  στην Φλόριντα, Ρον Ντεσάντις, έχει τις ίδιες απόψεις με τον Τραμπ, χωρίς τις  ρητορικές του ακρότητες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ακρίβεια , το δεύτερο θέμα για τους ψηφοφόρους ήταν οι αμβλώσεις. Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επανέφερε το 2022 την απαγόρευση των αμβλώσεων σε 5 Πολιτείες έγινε ταυτόχρονα με τις εκλογές και δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.  Σε Καλιφόρνια, Βερμόντ και Μίσιγκαν η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας στην πολιτεία τους ώστε να συμπεριληφθεί ξεκάθαρα το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα σε Μοντάνα και Κεντάκι. Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, 15 αμερικανικές πολιτείες έχουν απαγορεύσει πλήρως τις αμβλώσεις και ορισμένες άλλες επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς. Τουλάχιστον 66 κλινικές έκλεισαν σε όλη τη χώρα. Το αποτέλεσμα είναι να πηγαίνουν γυναίκες σε άλλες Πολιτείες για διακοπή της κύησης. 

Στις ΗΠΑ το θέμα των δημοκρατικών δικαιωμάτων,  η ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα (κατοχή και χρήση όπλων, εγκληματικότητα κλπ) το μεταναστευτικό, (σε μια χώρα μεταναστών), είναι θέματα που επανέρχονται με δραματικό τρόπο. Γι αυτό και διχασμός που πήρε και πολιτικές διαστάσεις στην θητεία του Τραμπ, ιδίως μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020, την οποία αρνείται έως σήμερα. Και με αυτό το σύνθημα (της κλοπής της νίκης του Τραμπ)  πολιτεύονται δεκάδες Ρεπουμπλικανικοί υποψήφιοι βουλευτές, κυβερνήτες ή Γερουσιαστές.

Η αντίδραση που προκαλεί ο τραμπισμός φάνηκε απο το γεγονός ότι πολλοί απο του υποψηφίους που ς στήριξε το Τραμπ, έχασαν. 

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η ήττα  του υποψηφίου Γερουσιαστή στην Πενσιλβάνια,  του τουρκο-αμερικανού  Μεχμέτ Οζ που εκτός από φίλος του Τραμπ είναι και φίλος του Ερντογάν. Έχασε απο τον Δημοκρατικό Τζον Φέτερμαν, ο οποίος λίγες μέρες πριν απο τις εκλογές υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Η συσπείρωση κατά του Οζ έφερε την νίκη του Φέτερμαν. 

Τα αποτελέσματα και η ...παράταση

 

Οι ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου έγιναν για τους 435 βουλευτές , για 35 Γερουσιαστές (το 1/3 της 100μελούς Γερουσίας ) και των 1/3 των Κυβερνητών (πρωθυπουργών) των 50 Πολιτειών. 

Οι Ρεπουμπλικανοί εξασφάλισαν την πλειοψηφία στην Βουλή με πάνω απο 218 έδρες.

Η Γερουσία όμως μένει σε εκκρεμότητα. Οι Ρεπουμπλικανοί εξασφάλισαν 50 έδρες και οι Δημοκρατικοί 49. Στην Τζόρτζια το εκλογικό σύστημα επιβάλλει ότι για να εκλεγεί κάποιος Γερουσιαστής χρειάζεται το 50%+1. Επειδή και τρίτος υποψήφιος, κανείς δεν πήρε πάνω απο 50%. Η εκλογή θα κριθεί λοιπόν μεταξύ των δυο του Δημοκρατικού Ραφαελ Γουόρνοκ (και νυν Γερουσιαστή)  και του Ρεπουμπλικάνου Χερσελ Γουόκερ.

Το αποτέλεσμα θα κρίνει αν οι Ρεμπουμλικάνοι θα έχουν και τον έλεγχο της Γερουσίας με 51 έδρες ή αν  θα προκύψει ισοπαλία(50-50 έδρες) , κάτι όμως που είναι υπέρ των Δημοκρατικών και του Μπάϊντεν, γιατί στις ψηφοφορίες μετρά και η ψήφος της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις. Κάτι που ίσχυε και  πριν τις εκλογές.  

Εως χθες οι Δημοκρατικοί  είχαν το έλεγχο και της Γερουσίας και την πλειοψηφία της Βουλής με 220 έδρες έναντι 212 των Ρεπουμπλικάνων (τρεις έδρες είχαν μείνει κενές λόγω παραιτήσεων).  

Μετά τις εκλογές οι Δημοκρατικοί έχασαν την πλειοψηφία της Βουλής και θα κριθεί στην Τζόρτζια αν θα χάσουν και την Γερουσία. 

Να θυμίσουμε ότι οι βουλευτές έχουν διετή θητεία, ενώ οι 100 Γερουσιαστές εξαετή θητεία (εκλέγεται ανά δύο χρόνια το 1/3 της Γερουσίας, ώστε να υπάρχει εναλλαγή της ισορροπίας) και οι κυβερνήτες 4ετή θητεία.

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο