του  Σπύρου Σουρμελίδη 

Το πρόβλημα δεν είναι πως θα ξεκινήσεις έναν πόλεμο αλλά πως θα τον τελειώσεις. Και αυτό είναι σήμερα το πρόβλημα της Μόσχας, που προσπάθησε (πίστεψε) πως με την προσάρτηση των 4 περιφερειών που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, θα τελειώσουν και οι μάχες. Όμως οι Ουκρανοί  που επιδιώκουν την ανακατάληψη των εδαφών τους, με την στήριξη των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, δεν πρόκειται να σταματήσουν να  επιτίθενται.  Η στήριξη της Δύσης  αποβλέπει στο να συνεχιστεί ο πόλεμος με ότι αυτό σημαίνει για την Ρωσία.  Η οποία ή πρέπει να αντεπιτεθεί και πάλι χωρίς να γνωρίζει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος,  είτε να δέχεται επιθέσεις που πλήττουν  το γόητρο της Ρωσίας. Οι Αμερικανοί θέλουν να πάθει η Μόσχα ότι έπαθαν αυτοί στο Βιετνάμ ή ότι οι Ρώσοι στο Αφγανιστάν.  Και αυτό την ώρα που και ο Λευκός Οίκος, αφήνει ανοικτό να υπάρξει μια επικοινωνία Μπάϊντεν -Πούτιν στο όνομα της ενδεχόμενης διπλωματικής διευθέτησης. 

Η "επιστροφή" στο ...Κίεβο 

Με την επίσημη προσάρτηση  των 4 περιφερειών της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας (Λουκάνσκ, Ντονμπάς, Ζαπορίζια , Χερσόνα) στις  30. 9, η Μόσχα έδειξε ότι μπορεί να σταματήσουν οι μάχες, την διάθεση δηλαδή να μην συνεχιστούν οι μάχες. Η απάντηση ήταν άμεσα αρνητική και μάλιστα έμπρακτη. Οι Ουκρανοί προχώρησαν σε αντεπίθεση και στις 4 περιοχές, ανακαταλαμβάνοντας κάποια εδάφη. Στις 10 Οκτωβρίου καταστράφηκε μερικώς η γέφυρα του Κερτς, που ενώνει την περιοχή του Κράσνονταρ (Ρωσία) με την Κριμαία, πάνω απο την Αζοφική. Ήταν ένα χτύπημα που έθιγε το γόητρο της Ρωσίας του ίδιου του Πούτιν, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι η Ουκρανία με την στήριξη των συμμάχων της θα πολεμήσει χτυπώντας ακόμα και υποδομές  της ίδιας τη Ρωσίας.  Λίγες μέρες πριν είχε προηγηθεί η καταστροφή των  αγωγών στην Βόρεια Θάλασσα Nord Stream 1 και 2. 
Η Ουάσιγκτον, το ΝΑΤΟ, το Λονδίνο και η ΕΕ, δήλωσαν  αμέσως ότι θα συνεχίζουν να στηρίζουν το Κίεβο, στέλνοντας και νέα οπλικά συστήματα. Η Μόσχα λοιπόν δεν έχει πολλά περιθώρια. Ήταν αναγκασμένη να ξεκινήσει και πάλι τον πόλεμο με την Ουκρανία σε όλα τα μέτωπα ή να αρχίζει να χάνει τα εδάφη που έχει κατακτήσει. Με επιπτώσεις και για το γόητρο της Μόσχας.  Ήδη μέσα στην Ρωσία μετά  το χτύπημα στην γέφυρα του Κερτς , υπήρξαν έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Ήταν ένα πλήγμα στο κύρος του ίδιου του Βλαντίμιρ Πούτιν, δημιουργώντας ερωτήματα για την ισχύ της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής. Η οποία έχει ήδη δείξει  πολλές αδυναμίες.  Ο Ρώσος Πρόεδρος άλλαξε και πάλι  τον αρχιστράτηγο του πολέμου , τοποθετώντας τον  Σεργκέι Σουροβίκιν επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Ενώ επανήλθαν και πάλι ο φήμες για αντικατάσταση  του υπουργού Άμυνας Σεργκέϊ  Σοϊκού.  

Όμως όλα τα παραπάνω ανάγκασαν τον Πούτιν να ξεκινήσει τον πόλεμο απο την αρχή. 

Έτσι την Τρίτη (11.10) η Ρωσία ξανακτύπησε με πυραύλους το Κίεβο (όπως ξεκίνησε δηλαδή τον πόλεμο στις 22.2.22), καταστρέφοντας βασικές υποδομές. Κάτι που έκανε και σε όλες τις πόλεις της Ουκρανίας ακόμα και δυτικότερα του Κιέβου.  Συγχρόνως ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο , δήλωσε ότι θα επιτρέψει και πάλι για τους Ρώσους το δεύτερο μέτωπο, βορείως του Κιέβου. Έτσι η Ρωσία επιδιώκει να αναγκάσει ουκρανικά στρατεύματα να επιστρέψουν από το ανατολικό μέτωπο στην περιοχή του Κιέβου για την υπεράσπιση του.  Αυτή τουλάχιστον φαίνεται να είναι η επιδίωξη. Προς το παρόν οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεση τους κυρίως στο νότο, στην περιοχή της Χερσόνας. Όμως τα πυραυλικά ρωσικά χτυπήματα  δημιουργούν τεράστιο κόστος στις υποδομές, άρα στον εφοδιασμό  των ουκρανικών στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή. Κυρίως όμως τα θύματα είναι η άμαχοι. Που μένουν χωρίς νερό και ρεύμα, χωρίς βασικές υποδομές , αναγκαίες  για την καθημερινή επιβίωση. Τα πλήγματα στην Ουκρανία είναι πολύ σοβαρά με επιπτώσεις για τα πολλά επόμενα χρόνια. Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ, δηλώνει ότι η ενίσχυση  της Ουκρανίας αποτελεί προτεραιότητα, ειδικά η ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας. 

Το διπλωματικό παρασκήνιο 

Η Δύση δείχνει την ιδιαίτερη ανησυχία της για το ενδεχόμενο η Μόσχα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά της Ουκρανίας. Η συζήτηση είναι εντονότατη για αυτό το ενδεχόμενο , προφανώς σε μια προσπάθεια να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.  Άλλωστε ο Πρόεδρος Μπάϊντεν δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο Πούτιν θα κάνει χρήση πυρηνικών. Ενώ η Μόσχα επαναλαμβάνει πως θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά μόνο σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογη επίθεση στο έδαφος της.  Την ίδια ώρα γίνονται συζητήσεις κυρίως στην Ευρώπη για το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν οι προσπάθειες διευθέτησης της αντιπαράθεσης δια της διπλωματίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει ο Μπάϊντεν να επικοινωνήσει με τον Πούτιν. Γιατί το βασικό θέμα, είναι η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Παρά το γεγονός ότι αυτό πλέον δεν υπάρχει ως πρακτικό ενδεχόμενο, υπάρχει στην θεωρία, απο την ώρα μάλιστα που ο Ζελένσκι έχει υποβάλλει επισήμως αίτημα άμεσης προσχώρησης τη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Κάποιοι εκτιμούν ότι στο παρασκήνιο εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο, αν και η σκληρότητα της αντιπαράθεσης Δυσης-Ρωσίας, δεν δείχνει κάτι τέτοιο.

Ίσως τελικώς να μην είναι τυχαίο που ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ο Ελον Μάσκ, παρουσίασε ειρηνευτική  πρόταση τόσο για την Ρωσία -Ουκρανία όσα και για την περίπτωση Κίνας -Ταϊβάν. Πέρα απο το γεγονός ότι θίγονται τα συμφέροντα του, που στηρίζονται στην παγκοσμιοποίηση (ανοικτά σύνορα, χωρίς περιορισμούς  οικονομικούς ή άλλους), δεν αποκλείεται να έχει την κατάλληλη πληροφόρηση. 

Εκείνοι που επείγονται  είναι πάντως οι Ευρωπαίοι.  Μακρόν και Σόλτς, αν και είχαν μια κάποιοι επικοινωνία, έχουν απολέσει την δυνατότητα επιβολής μιας λύσης. Έστω το σταμάτημα των εχθροπραξιών ώστε να αρχίσουν συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση. 

Είναι και πάλι η Αγκελα Μέρκελ  που διστακτικά εμφανίζεται με δηλώσεις που δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμα δυνάμεις στην Γερμανία που βλέπουν την καταστροφική πορεία για την βαριά γερμανική οικονομία και γι αυτό επιδιώκουν την επιστροφή στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Ρωσία. «Ο Κολ θα έκανε σήμερα τα πάντα για να προστατέψει και να αποκαταστήσει την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά ταυτόχρονα θα είχε κατά νου πώς θα μπορούσαν να αναβιώσουν μελλοντικά οι σχέσεις με τη Ρωσία, όχι με μονομερείς κινήσεις της Γερμανίας, αλλά πάντα σε συμφωνία με όλους τους εταίρους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» είπε ο πρώην Καγκελάριος. Αντιθέτως ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, πρότεινε στους Γερμανούς να φοράνε διπλά πουλόβερ  για να αντέξουν  το κρύο, και την αντιπαράθεση με την Ρωσία. "Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε" είπε ο γνωστός Σόϊμπλε. 

Το πιθανότερο είναι πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί, κυρίως δε ο οικονομικός πόλεμος  της Δύσης με την Ρωσία, με πρώτο θύμα την Ουκρανία. 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο