του Σπύρου  Σουρμελίδη 

Ξαφνικά ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, και υποστηρικτής του Ζελένσκι, αποφάσισε να παρουσιάσει μια δική του πρόταση για την ειρήνη. Και πιο συγκεκριμένα για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης  στην διένεξη της Δύσης με την Ρωσία, λόγω της Ουκρανίας.  Την ώρα μάλιστα που οι Ουκρανοί ανακαταλαμβάνουν εδάφη της χώρας τους. Το ερώτημα είναι γιατί έγινε; Γιατί ένας ωμός άνθρωπος, που ασχολείται διαρκώς με εφευρέσεις και επενδύσεις, αποφάσισε να ασχοληθεί με την ...διπλωματία;

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου λοιπόν, πρότεινε  (μέσω Twitter) την επανάληψη των δημοψηφισμάτων στις 4 περιοχές  που προσάρτησε η Ρωσία, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, αυτή τη φορά.  Η Κριμαία όμως θα παραμείνει στην Ρωσία, επειδή ήταν πάντα  ρωσική. Σε ότι αφορά  την  πιθανότητα η Ουκρανία να  παραμείνει ουδέτερη σε σχέση με μια μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Μασκ έγραψε; «Πρέπει όλοι να σκεφθούν πόσοι θα πεθάνουν μετά την ένταξη,  σε σχέση με το  πόσοι πεθαίνουν τώρα». 

Όλο αυτό το έθεσε ως διαδικτυακό δημοψήφισμα ο Μασκ. Μέσα σε λίγες ώρες το 40% έλεγε «ναι»  στην πρόταση και το 60% «όχι». Ο Μασκ δέχθηκε έντονες επιθέσεις από Ουκρανούς διπλωμάτες.

Το ερώτημα όμως είναι τι οδήγησε τον Μασκ σε μια πρόταση ειρήνευσης; Πως προέκυψε αυτό το ξαφνικό ενδιαφέρον και μάλιστα σε μια στιγμή που τα ουκρανικά στρατεύματα ανακαταλαμβάνουν εδάφη που έχει κατακτήσει η Ρωσία, και τα οποία βρίσκονται μέσα στις περιοχές που ο Πούτιν αναγνώρισε ως ρωσικά εδάφη; 

Ο Ελον Μασκ έως χθες ήταν υποστηρικτής του Ζελένσκι, οι εταιρίες του εξασφάλισαν επικοινωνίες (τηλέφωνα, ιντερνέτ κα)  στην ουκρανική διοίκηση, αμέσως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και ίσως εξασφαλίζουν ακόμα δορυφορικές επικοινωνίες στους Ουκρανούς. 

Η αγωνία των κυρίαρχων της παγκοσμιοποίησης

Ο Μασκ είναι ο πρώτος από τους κυρίαρχους της παγκοσμιοποίησης, που εκδηλώνει ενδιαφέρον. Είναι ο πρώτος που δηλώνει δημοσίως, ότι η αντιπαράθεση με την Ρωσία πρέπει να τελειώσει, ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία του νέου Ψυχρού Πολέμου δηλαδή. 

Μάλλον ότι οι μεγιστάνες της παγκοσμιοποίησης, δεν θέλουν να συνεχιστεί ο διαχωρισμός αγορών, εμπορικών δρόμων και τα εμπόδια στην ελευθερία μετακίνησης του μεγάλου πλούτου.  Για τον Μασκ, για τους ιδιοκτήτες της Amazon, της Google, του Facebook, της Apple και πολλών ακόμα εταιριών παγκόσμιας εμβέλειας, ο νέος Ψυχρός Πόλεμος με την Ρωσία και κατ’  επέκταση με την Κίνα, βάζει εμπόδια στην παγκοσμιοποίηση.  Και είναι ορατό το ενδεχόμενο να αναγκαστούν σύντομα οι μεγιστάνες να «υποταχθούν»  ξανά σε σύνορα, σε όρια, σε περιορισμούς.

Αν αυτή η αντιπαλότητα συνεχιστεί, τότε κάποια στιγμή ίσως να χρειαστεί να επιλέξουν αγορές, εμπορικές συναλλαγές ακόμα και τον τόπο εγκατάστασης των εργοστασίων τους ή των εταιριών τους. Τα μέτρα που λαμβάνει διαρκώς η Δύση κατά της Ρωσίας, οι απαγορεύσεις σε κράτη, εταιρίες  ή τράπεζες, να έχουν συναλλαγές με την Ρωσία, σε λίγο θα αγγίξουν και όσες εταιρίες της Κίνας, της Ινδίας, του Βιετνάμ ή της Αργεντινής, έχουν συναλλαγές με την Ρωσία. Εταιρίες όμως που στην πραγματικότητα είναι  αμερικανικές, γαλλικές ή γερμανικές, με έδρα κάποια τρίτη χώρα. 

Το πρόβλημα είναι ήδη ορατό, γι αυτό και κάποιες εταιρίες με έδρα την Κίνα, μετακομίζουν ήδη π.χ. στην Νότιο Κορέα. 

Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, και αργά ή γρήγορα, τα «τείχη» θα είναι ορατά. Οι περιορισμοί θα πλήξουν την βιομηχανική παραγωγή, δηλαδή χιλιάδες εταιρίες που παράγουν σε χώρες φτηνού μεροκάματου, θα υποστούν τις συνέπειες των περιορισμών. Τα προϊόντα αυτά δεν θα μπορούν να πάνε στην Ρωσία και ας φεύγουν από  την Κίνα ή το Βιετνάμ ή την Ινδία. Η οι εταιρίες δεν θα πρέπει να αγοράζουν πρώτες ύλες από την Ρωσία. Όλα δε δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον  θέλει να λάβει μέτρα και κατά της Κίνας, όσο και αν αυτό είναι δύσκολο. 

Ο κόσμος που γεννήθηκε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι άνθρωποι που ξύπνησαν μια μέρα και ήταν εκατομμυριούχοι, χάρη μιας ιδέας, δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα ξαναμπούν σύνορα (δασμολογικά, εμπορικά,  πολιτισμικά κα) στον πλανήτη, Οι εταιρίες που είδαν τα κέρδη τους και η εμβέλεια τους να εκτινάσσεται στα ουράνια, επειδή παράγουν σε χώρες ελάχιστου εργατικού κόστους, δεν μπορούν να φανταστούν ότι αυτό θα το χάσουν. 

Και είναι αυτός ο λόγος που αρχίζουν να προβληματίζονται με  την πολιτική Μπάϊντεν, που είναι όμως πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρώπης συνολικά. 

Έτσι ο κατά τα άλλα ωμός, χωρίς συναισθηματισμούς, Ελον Μασκ, αποφάσισε να πετάξει μια πρόταση, μια «μπαλοθιά» διπλωματικού χαρακτήρα. Η πρόταση του αν και άτεχνη, η οποία θυμίζει περισσότερο άνθρωπο που απλώς γράφει την άποψη του στα social media, προσομοιάζει με την πρόταση Ντράγκι, του γνωστού τραπεζίτη και απερχόμενου Ιταλού πρωθυπουργού. Ήταν  ο Ντράγκι που στις αρχές της Άνοιξης, πρότεινε να υπάρξει διπλωματική επίλυση με την Μόσχα. Η πρόταση προέβλεπε την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μίνσκ (2014-2015), δηλαδή ευρεία αυτονομία στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, με την παραμονή της Κριμαίας στην Ρωσία. (Κάτι που έχει πει από το 2014 και ο Χένρι Κίσινγκερ, τονίζοντας ότι η Κριμαία ήταν πάντα ρωσική).  H πρόταση  πήγε στο συρτάρι του ΟΗΕ, δεν εξετάστηκε καν αφού  οι Αμερικανοί  δεν ήθελαν καν  να την διαβάσουν. 

Το ίδιος δεν θέλουν να ακούσουν και τι τους λέει ο Μασκ και ας είναι ο πλουσιότερος αμερικανός, και ας συνεργάζεται η εταιρία του με την NASA. 

Γιατί πολύ απλά οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να δημιουργηθεί και πάλι κατάσταση Ψυχρού Πολέμου. Με την ελπίδα να επιστρέψουν οι εταιρίες, τα κέρδη και ο έλεγχος του πλανήτη στην Αμερική και στην Δύση. Ο Ελον Μασκ μάλλον δεν το βλέπει έτσι.

Υπομονή είναι μακρύς ο δρόμος...

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο