του Σπύρου Σουρμελίδη

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της με επικοινωνιακά κόλπα για τις τεράστιες καταστροφές απο τις πυρκαγιές που καίνε την Ελλάδα αυτή την την ώρα. Την Αττική  (Πεντέλη) ξανά αλλά και την Κρήτη και δεκάδες άλλες περιοχές. Ο αρμόδιος Στυλιανίδης κρύβεται πίσω απο τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, οι κάτοικοι της Αττικής βλέπουν τα σπίτια τους να καίγονται και στο Ρέθυμνο βλέπουν τις καλλιέργειες τους να καίγονται, θυμίζοντας τα όσα έγιναν πέρυσι στην Βόρεια Εύβοια.  Το προπατορικό αμάρτημα του 1998, η κατάργηση  ουσιαστικά της Δασικής Υπηρεσίας και η ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική , συνεχίζει να καταστρέφει  την χώρα, τον φυσικό της πλούτο, την οικονομία της και  οικισμούς.  Όσο και αν προσπαθούν να κρυφτούν οι της κυβέρνησης είναι πλέον ορατές  οι ευθύνες τους, κυρίως δε η αναποτελεσματικότητα τους αυτή την ώρα που είναι απαραίτητη.

              

Σχέδια επι σχεδίων 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τετάρτης πήγε στο  Συντονιστικό Κέντρο επιχειρήσεων ενώ  ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης,  πήγε στο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ.  

Απο την τρίτη το απόγευμα όλη τη νύχτα και συνεχώς την Τετάρτη η φωτιά δεν είχε τεθεί υπο έλεγχο στον ορεινό όγκο της Πεντέλης.  Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη ,  Επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα, ενώ στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. 

Όμως όλα αυτά όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα , δεν αρκούν. Διότι έρχονται πολύ αργά , έρχονται χωρίς σχεδιασμό πρόβλεψης και όταν χαθεί ο έλεγχος  της φωτιάς τότε καμία δύναμη δεν μπορεί να την σταματήσει.

Οι κυβερνώντες όπως και πέρυσι αναφέρονται στην ένταση του ανέμου και στις δύσκολες καιρικές συνθήκες (μόνο όταν κυβερνούν αυτοί γιατί τις άλλες χρονιές τα πράγματα είναι αλλιώς).

Φάνηκε άλλωστε ότι το Ματι δεν οδήγησε (παρά την πολιτική αντιπαράθεση) σε κάποια βελτίωση  του συστήματος αντιμετώπισης των καταστροφών απο πυρκαγιές. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτό που κάνει μετά το Μάτι είναι να διώχνει τους ανθρώπους . Καταστρέφονται όμως τα πάντα, οικισμοί, καλλιέργειες, υποδομές, εργοστάσια, οικονομικές μονάδες τα πάντα. 

Πέταξε στο καλάθι των αχρήστων ότι σχέδιο του άφησε η κυβέρνηση Σύριζα και έβαλε τον Χαρδαλιά . Άλλαξε τον Χαρδαλιά  με τον Χρήστος Στυλιανίδη, ο οποίος κάνει διαφορετικό σχέδιο απο τον Χαρδαλιά.  Το αποτέλεσμα το βλέπουμε

                                                               

Τα προπατορικά αμαρτήματα

 

Δεν θα κουραστούμε να το λέμε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην κατάργηση της δασοπυρόσβεσης απο την Δασική Υπηρεσία. Η δασική Υπηρεσία το 1998 με τον Νόμο 2612 του Χρυσοχοίδη, έχασε τις αρμοδιότητες δασοπυρόσβεσης οι οποίες δόθηκαν εξ ολοκλήρου στην Πυροσβεστική. 

Το δάσος έμεινε “μόνο του “ αφρόντιστο και χωρίς μέτρα πρόληψης . Το δάσος θέλει συντήρηση , η Δασική Υπηρεσία αποψιλώθηκε . Η Πυροσβεστική ανέλαβε την ευθύνη , ο νόμος προέβλεπε και υποδομές κατά περιοχές. Το τι ακριβώς έχει γίνει δεν είναι σαφές. Όμως εως και αυτή την ώρα το μόνιμο πρόβλημα είναι ότι η Πυροσβεστική δεν ξέρει τους δασικούς δρόμους, δεν έχει ούτε καν σωλήνες ίδιου διαμετρήματος με τους κατά τόπους κρουνούς. 

Καίγονται εκατομμύρια στρέμματα σχεδόν κάθε χρόνο, αλλά κανείς δεν αποφασίζει να αλλάξει  το αμάρτημα του 1998. 

Ο γεωπόνος καθηγητής Αθανάσιος Πετρόπουλος έγραφε πέρυσι  (Εφ των Συντακτών): “Στη χώρα μας η έκταση των καμένων δασών ανά έτος ελάχιστα διαφοροποιείται. Υπάρχουν χρονιές ιδανικές για δασικές πυρκαγιές -λόγω κλιματικών συνθηκών- όπου τα ποσοστά καμένης δασικής γης αυξάνονται θεαματικά. Τέτοιες χρονιές ήταν το 1987, το 2007 και δυστυχώς το 2021. Το δυσάρεστο είναι ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αυξηθεί οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ζώα και κατεστραμμένα σπίτια.

Σήμερα προσπαθούμε να σβήσουμε τις πυρκαγιές στα δάση κυρίως από τον αέρα και όχι από το έδαφος. Το 2021 εξελίχθηκε σε κακή χρονιά, παρά το γεγονός ότι έχουμε τα περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης από ποτέ”.

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο