του Σπύρου Σουρμελίδη 

Η εξαγορά του  Twitter απο τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου,  Ελον Μάσκ, αναδεικνύει ακόμα περισσότερο  την σημασία της επικοινωνίας στην παγκόσμια οικονομία και στην διαμόρφωση ισορροπιών κοινωνικών και πολιτικών, παγκοσμίως.  Για τον Ελον Μάσκ τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια- κάτι λιγότερο απο τα έσοδα του ελληνικού κράτους ετησίως-, είναι μικρό τίμημα προκειμένου να διαμορφώνει καταναλωτικές συμπεριφορές , κοινωνικές τάσεις, πολιτικές αποφάσεις ακόμα και ιδεολογήματα. Ένας άνθρωπος που δεν κρύβει την διάθεση του να κυριαρχήσει στις ΗΠΑ και έξω απο αυτές, που δεν κρύβει επίσης την χαλαρή του εκτίμηση  για το δημοκρατικό πολίτευμα, γίνεται ακόμα πιο ισχυρός.

O επικυρίαρχος 

«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας», είπε  ο Ελον Μάσκ ανακοινώνοντας την εξαγορά . Ο ίδιος βλέπει την εξαγορά της πρωτοφανούς στην ανθρώπινη ιστορία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ως ένα κομβικό σημείο για τον πολιτισμό! 

Είναι έτοιμος να προχωρήσει σε αλλαγές,  από τη χαλάρωση των περιορισμών περιεχομένου έως την εξάλειψη των ψεύτικων λογαριασμών.«Θέλω επίσης να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες, κάνοντας τους αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξήσω την εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Ο Ελον Μάσκ δεν κρύβει ότι θέλει να  γίνει ο “Άνθρωπος Ψηλά στο Κάστρο” που δεν  δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Ούτε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ , ούτε σε καμία άλλη συλλογική αρχή της κοινωνίας.   Ο Ελον Μάσκ αναγνώρισε λοιπόν ότι για να επιβληθεί, για να επιβάλει απόψεις και συμπεριφορές δεν αρκεί να αγοράσει 100 εφημερίδες και περιοδικά όπως ο Μέρντοκ κάποτε, ούτε 5 τηλεοπτικά δίκτυα.  Τώρα μπορεί να αγοράσει μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης , απο τις ισχυρότερες στον πλανήτη, για να διαδώσει  τις δικές του Ιδέες που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα νομίζουν ότι είναι δικές τους.    
Τα 44 δις δολάρια που πληρώνει είναι μικρό ποσό, το οποίο αλλωστε θα κερδίσει μέσα σε λίγο χρόνο. 
Έχει όμως μεγάλες βλέψεις την δική του Μεγάλη Ιδέα.                         

 

Η σύγκρουση των εξουσιών                      

 

Την ώρα που η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ξανασηκώσει Τείχη οικονομικά εμπορικά, δασμολογικά, πολιτιστικά, για να ελέγξει την παγκοσμιοποίηση, για να εμποδίσει την άνοδο της Κίνας και  των άλλων ανερχόμενων δυνάμεων, Αμερικάνοι Ολιγάρχες ονειρεύονται την παγκόσμια εξουσία τους. 

Θεωρώντας οτι δεν έχουν πλέον λόγο να δίνουν λογαριασμό σε εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Είναι ο Μάσκ  που ελέγχει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ με την SpaceX να αντικαθιστά  NASA. Ειναι οι εταιρίες του που διεξάγουν ηλεκτρονικό πόλεμο κατά των Ρώσων στην Ουκρανία, εξασφαλίζοντας  τις επικοινωνίες του Ζελένσκι και του ουκρανικού στρατού. 

 Το ερώτημα “ποιος κυβερνά τις χώρες;” είναι παρωχημένο, μοιάζει προϊστορικό.  Γιατί το ερώτημα πλέον είναι ποιος κάνει κουμάντο στον πλανήτη, πάνω από χώρες, πάνω από συστήματα Δικαίου και κανόνες. Κάνουν κουμάντο όσοι έχουν την τεχνολογική δύναμη και φυσικά πλέον και την οικονομική δύναμη. 

 

Το υπεροπλο των social media και οι GAFAM

 

Το 2016 αποκαλύφθηκε οτι το facebook ηταν το κρίσιμο εργαλείο για να νικήσει το Brexit και στην συνέχεια ο Τράμπ. Γιατί μέσω των στοιχείων που έδιναν  οι χρήστες (πολίτες) στην πλατφόρμα, ηταν το βασικό υλικό για να εξάγουν συμπεράσματα οι εταιρίες κοινωνικών και πολιτικών ερευνών. Φυσικά το facebook παρανόμως έδινε στοιχεία σε εταιρίες ερευνών (Cambridge Analytica κα) αν και ο Μαρκ Ζούγκεμπεργκ δηλώνει οτι τα προσωπικά στοιχεία  εκατομμυρίων χρηστών, υπεκλάπησαν. 

Απο τότε όμως γνωρίζουμε ότι το μέγα εργαλείο είναι η εξόρυξη των Big Data ή Mega Data, μέσα απο τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Η αλήθεια είναι οτι τα στοιχεία τους τα δίνουν μόνοι τους οι χρήστες, εμείς. 

Τα πάντα στηρίζονται στα προσωπικά ΣΤΟΙΧΕΙΑ των ανθρώπων, των πολιτών , που είναι και καταναλωτές.  Είναι τα στοιχεία που καλώς ή κακώς οι άνθρωποι ανακοινώνουν μόνοι τους στα social media. Που πήγαν , τις έφαγαν, τις αγόρασαν , ποιόν στηρίζουν , τι Θεό πιστεύουν , ποια ιδεολογία έχουν κλπ, κλπ, κλπ. Όσοι εργάζονται στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας, ας το πούμε απλοϊκά, στον κόσμο του Διαδικτύου πλέον, γνωρίζουν ότι γίνονται κανονικές δημοπρασίες για την αγορά στοιχείων από τις εταιρίες που κατέχουν τέτοια στοιχεία με μαζικό τρόπο. Και αυτές είναι εταιρίες πιστωτικών καρτών, ερευνών και μελετών κλπ. 

Η δύναμη πλέον αυτών των εταιριών είναι τεράστια και καθοριστική για τις εξελίξεις στον κόσμο. Γνωρίζουν πολύ καλά την συμπεριφορά των ανθρώπων, έχοντας στα χέρια τους τα Μεγάλα Δεδομένα. Μπορούν τεχνολογικά να συνδυάσουν δισεκατομμύρια στοιχεία (data)  σε μικρό χρόνο. Άρα μπορούν και να επηρεάσουν την συμπεριφορά εκατομμυρίων ανθρώπων και γενικά στον πλανήτη και ειδικά σε κάθε χώρα. 

Μιλάμε για την Google, την Apple, την  Fecebook, την  Amazon και την Microsoft, τις GAFAM,  η συντομογραφία που έγινε συνώνυμο της παγκόσμιας κυριαρχίας. 

 

Η ψευδαίσθηση της ατομικής επιλογής μέσα απο τα social media

 

Η τεχνολογία, στην συνέχεια η εφεύρεση του Ζούγκεμπεργκ, το facebook , που ήταν η αρχή για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οδήγησε στην παντοδυναμία των εταιριών μέσω της συνδυασμένης γνώσης σε μικρό χρόνο. Στην συνέχεια όμως η γνώση και η τεχνολογία μέσω των πλατφόρμων οδήγησε στον επηρεασμό των κοινωνιών απο ελάχιστους ανθρώπους τους ιδιοκτήτες της τεχνολογίας. 

Είναι αυτοί που με τα δικά τους μηνύματα μπορούν να διαμορφώνουν τάσεις, απόψεις, ιδέες. Είναι αυτοί που μπορούν να “χώνου픨στο μυαλό των ανθρώπων -χρηστών , ιδέες για όλα. Για κατανάλωση, για συμπεριφορές, για ψήφο , για κάθε είδους επιλογή.

Και το σπουδαιότερο: Ο πολίτης νομίζει ότι η ιδέα είναι ΔΙΚΗ του. Ότι πρόκειται για δική του επιλογή. Μόνο που η ελεύθερη βούληση είναι πλέον πολύ σχετική έννοια.

Ο Ελον Μάσκ θέλει αυτή την κυριαρχία 

                                                                                          

ΥΓ: Το Twitter δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2006 (δύο χρόνια μετά το face book), από  τον Τζακ Ντόρσυ και τους Νόα Γκλας, Μπιζ Στόουν και Εβαν Γουίλιαμς.           

                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο