του Σπύρου Σουρμελίδη 

Ένα time out στην σκληρή αντιπαράθεση συμφωνήθηκε στο γεύμα της Κωνσταντινούπολης μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρ.Τ. Ερντογάν με το βλέμμα όμως στραμμένο στην συμφωνία για την...ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο.  Οι δηλώσεις και των δύο πλευρών μετά την συνάντηση. Δείχνουν ότι επιδιώκεται συμφωνία  για τα θέματα που επιβάλλει η συγκυρία, δηλαδή ο πόλεμος και οι συνέπειες του. Και είναι αυτό το βασικό ερώτημα για το ποια είναι η προοπτική σε ότι αφορά την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της περιοχής όπως και τις συμφωνίες για τους αγωγούς ή τα καλώδια μεταφοράς φυσικού αερίου και ενέργειας. Που σημαίνει όμως οτι πλέον η Τουρκία είναι μέσα σε όλους τους σχεδιασμούς, κάτι που φαίνεται απο την στάση του ισραήλ και των ΗΠΑ.

 

Η ανακοίνωση  της τουρκικής  προεδρίας μετά την συνάντηση   αναφέρεται στο καλό κλίμα της συνάντησης αλλά και στις διαφορές.  Τονίζεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε για τα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία για να γυρίσει σελίδα στις διμερείς σχέσεις, καθώς και ότι σημειώθηκε πρόοδος στα ζητήματα του Αιγαίου, της μειονότητας, της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης. Κατά το ίδιο ανακοινωθέν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκδήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό την πρόθεσή του να προχωρήσουν περαιτέρω οι σχέσεις. 

Οι διατυπώσεις δείχνουν ωσάν να υπάρχει κάποια σύγκλιση για τα  επόμενα βήματα. Ποια  είναι η πρόοδος σε ζητήματα Αιγαίου και μειονότητας; Δηλαδή στην Θράκη; Γιατί αυτό εννοούν λέγοντας μειονότητα οι Τούρκοι. 

Αντιθέτως ο κ. Μητσοτάκης μετά την συνάντηση είπε ότι πρέπει υπο το φως των εξελίξεων οι δύο χώρες πρέπει να ξαναδούν  τις σχέσεις τους. Δεν αρνήθηκε ότι οι διαφορές παραμένουν και ότι δεν ελπίζει πως αυτές μπορεί να επιλυθούν και μάλιστα εύκολα. Τονίζει όμως ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στην συνεργασία.

Το μέγα ερώτημα είναι ποιοι είναι οι τομείς στους οποίου υπάρχει ανάγκη συνεργασίας; Πρώτα η ενέργεια αλλά και ζητήματα ασφάλειας για τα  οποία ενδιαφέρεται το ΝΑΤΟ. Ολα παραπέμπουν οτι η Τουρκία πλέον θα είναι συμμέτοχος σε όλα τα σχέδια. Τι ακριβώς στάση θα κρατήσει η Αθήνα η κυβέρνηση δεν το λέει ακόμα. 

Συμφωνήθηκε πάντως να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των δυο υπουργικών συμβουλίων το φθινόπωρο στην Θεσσαλονίκη , όπου και θα εξετασθούν ζητήματα συνεργασίας   πρωτίστως στον οικονομικό τομέα. 

Το κλίμα αυτό ηταν η επιδίωξη του Κ. Μητσοτάκη απο την αρχή, να εξετασθούν δηλαδή θέματα συνέργειας και οχι οι αντιθέσεις. Κάτι που το είχε εξασφαλίσει πριν φτάσει στην Κωνσταντινούπολη. 

Εχει σημασία οτι στην συνάντηση δεν υπήρχαν υπουργοί Εξωτερικών ή σύμβουλοι, υπήρχε μόνο διερμηνέας για τον κ. Ερντογάν. Πάντως στην όλη διαδικασία συμμετείχε η διπλωματική σύμβουλός του κ Μητσοτάκη , Ελένη Σουρανή οπως και ο σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, φέρνουν στην επικαιρότητα το θέμα της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της Μεσογείου και της κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου ή και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας απο Ασία και Αφρική προς την Ευρώπη. 

Αυτό τόνισε ο Ερντογάν λίγες μέρες πριν την συνάντηση του με τον Κ. Μητσοτάκη , ότι η Τουρκία είναι βασικός παίκτης σε ότι αφορά την διαχείριση των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο. Πριν την συνάντηση η τουρκική κυβέρνηση αναφέρθηκε και πάλι στις απαιτήσεις σε βάρος της Ελλάδας. 

TO ANAKOINΩΘΕΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

`Στη συνάντηση, όπου επισημάνθηκε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη ευθύνη στην αλλαγή της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν τα αμοιβαία και περιφερειακά οφέλη από την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και η εστίαση στη θετική ατζέντα

Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του στόχου των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορικού όγκου μεταξύ των δύο χωρών.

Συμφώνησαν να βελτιώθουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις και δήλωσε ότι διατηρεί την πεποίθησή του για την πρόοδο σε θέματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, τις μειονότητες, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η παράνομη μετανάστευσης όπως και την προώθηση των σχέσεων σε υψηλότερο επίπεδο.

Δηλώνοντας ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν ειλικρινή και ειλικρινή διάλογο, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ως δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.``

 

 

 

 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο