“Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν πολλά, ειδικά οι εκθέσεις που έρχονται». Αυτή ήταν η απάντηση του euroactiv (και του δημοσιογράφου Σαράντη Μιχαλόπουλου) στον εκπρόσωπο της Κομισιόν που χαρακτήρισε «γελοίο» το δημοσίευμα που θέλει  τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την κυβέρνηση Μητσοτάκη , ειδικότερα τον τρόπο που θα μοιράσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Και γι αυτό κάποιοι στις Βρυξέλλες βλέπουν σενάριο κυβέρνησης τεχνοκρατών για να μοιραστούν με διαφάνεια τα ευρωπαϊκά λεφτά. Οι πληροφορίες κρίθηκαν ανάξιες λόγου από την Κομισιόν, όπως το euroactiv επιμένει, τονίζοντας ότι και άλλες φορές έχει δικαιωθεί. 

 

Το θέμα όμως έχει δημιουργήσει ντόρο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Κάποιοι μάλιστα βλέπουν «δάκτυλο» του …Μαργαρίτη Σχοινά, πίσω από το δημοσίευμα, κάτι βεβαίως που προκαλεί πολλά ερωτήματα. Ο κ. Σχοινάς (που ορίστηκε Επίτροπος από τον Κ. Μητσοτάκη) διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό, στήριξε την εκλογή του στην αρχηγία της ΝΔ και βεβαίως στην πρωθυπουργία. Παρ ολ αυτά κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι «ένας από τους θιασώτες της τεχνοκρατικής κυβέρνησης». Στηρίζουν τον ισχυρισμό τους και στην επισήμανση του δημοσιεύματος ότι η Κομισιόν φοβάται μήπως τα χρήματα για την χρηματοδότηση επενδύσεων καταλήξουν σε χέρια τοπικών ολιγαρχών – φίλων υπουργών της κυβέρνησης. Ουσιαστικά, φωτογραφίζει συγκεκριμένα υπουργεία που οι υπουργοί είναι πολιτικοί και όχι τεχνοκράτες…Μύλος στην κυβέρνηση

Ολόκληρη η απάντηση του euroactiv στην Κομισιόν

«Το χθεσινό εμπρηστικό σχόλιο του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ στο δημοσίευμα της EURACTIV περί συζητήσεων για τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Ελλάδα, γεννά περισσότερα ερωτήματα παρά δίνει απαντήσεις.

Σε ένα άνευ προηγουμένου σχόλιο για τα δεδομένα της Κομισιόν, χαρακτήρισε «γελοίο» το δημοσίευμα αποδεικνύοντας ότι η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ που χαρακτήριζε «χαζούς» τους δημοσιογράφους άφησε τον αντίκτυπό της και στην Ευρώπη.

Στην 10ετή δημοσιογραφική μου πορεία στα ευρωπαϊκά, μόνο η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν με έχει κατηγορήσει για «fake news», όταν έγραψα στις Ευρωεκλογές του 2014 ότι το ακροδεξιό της κόμμα «φλέρταρε» πολιτικά με τη Χρυσή Αυγή.

Ο ίδιος ο Μαμέρ δημόσια πάντα διέψευδε ειδήσεις που αποκάλυπτε η EURACTIV«πολύ νωρίς» για τα δημοσιογραφικά δεδομένα.

Αυτή είναι άλλωστε η δουλειά του. Αλλά και εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας.

Το ίδιο έκανε όταν αποκαλύψαμε ότι η Κομισιόν έχει στα σκαριά σχέδιο για εισαγωγή της τρίτης δόσης στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, και σχεδόν δέκα μέρες μετά, η Επιτροπή κατέθετε σχετική πρόταση.

Το ίδιο έκανε όταν αποκαλύψαμε ότι η Τσεχία δέχθηκε «προσφορές» από «μεσάζοντες» από τη Μέση Ανατολή για εμβόλια κατά του COVID τη στιγμή που η Ευρώπη συγκρουόταν με την AstraZeneca για την παράδοση των εμβολίων βάσει του συμβολαίου. Μας επιβεβαίωσε τόσο η Πράγα όσο και άλλα τέσσερα κράτη μέλη, που δέχθηκαν παρόμοιες προσφορές από πρόθυμους μεσάζοντες.

Σχετικά με το «γελοίο» δημοσίευμα

Το χθεσινό δημοσίευμα έκανε αναφορά σε «κύκλους» της Κομισιόν, σε κανένα σημείο δεν αναφερθήκαμε σε επίσημη θέση της Κομισιόν, ούτε περίμενε κανείς να υποστηρίξει δημοσίως το περιεχόμενο του κειμένου η Κομισιόν.

Το ερώτημα που τίθεται είναι «προς τι τέτοια αναταραχή;».

Δεν δικαιολογείται τέτοια προσβλητική απάντηση από τα επίσημα χείλη αξιωματούχου της Κομισιόν. Άλλωστε, το θέμα κυκλοφορεί εδώ και καιρό, από αρκετά άλλα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Η υπεραντίδραση στην περίπτωση της EURACTIV γεννά ερωτηματικά.

Αυτοί που γνωρίζουν πάντως, εξέλαβαν πλήρως την ουσία του δημοσιεύματος.

Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν πολλά, δη οι εκθέσεις που έρχονται.

Δεν αυτοπαρουσιαζόμαστε ως διασώστες της δημοσιογραφίας.

Υπάρχουν άπειροι συνάδελφοι στην Ελλάδα που αγωνίζονται καθημερινά όχι μόνο για την παραγωγή ειδήσεων, αλλά και για την διατήρηση της αξιοπρέπειάς τους.

Με αξιοπρέπεια, λοιπόν, και εμείς θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε σχετικά με το τι γίνεται στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Διότι μόνο έτσι θα γεφυρωθεί το χάσμα στις διαφορετικές «κοινές γνώμες» ανά την Ευρώπη και οι ενημερωμένοι πολίτες θα κάνουν τις αντίστοιχες επιλογές.

Αυτό κάναμε και με τα PCR τεστ στην υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό κάναμε και με το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία».

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο