Οι δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν με το σκάνδαλο Novartis ή την Λίστα Λαγκάρντ, για τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη είναι υπόκοσμος.  Και ήταν αυτή η απάντηση του στον Αλ. Τσίπρα που τον ρώτησε για τις σχέσεις Φουρθιώτη με το Μέγαρο Μαξίμου.

“Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, αυτό λέγεται συμμορία. Δε λέγεται ελευθεροτυπία αλλά ελευθερο-δολοφονία. Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά”. Αυτά είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στο σκάνδαλο Novartis.  

 

 

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας θεωρεί «υπόκοσμο» όσους δημοσιογράφους αποκαλύπτουν είναι ένα ακόμα ολίσθημα μιας κυβέρνησης η οποία είναι ήδη στο στόχαστρο των διεθνών, πρωτίστως των ευρωπαϊκών οργανώσεων  που ασχολούνται  με την ελευθεροτυπία. 

Ο πρωθυπουργός όμως δεν έμεινε μόνο στον χαρακτηρισμό. Με την στάση του έδειξε ότι προτρέπει την Δικαιοσύνη τι πρέπει να εξετάσει.

«Δεν έχω πολλά να πω περί δημοκρατίας με αυτούς οι οποίοι στοχοποίησαν συστηματικά 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Όχι για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» -όπως έλεγε ο διαβόητος «Ρασπούτιν» της εποχής, Υπουργός σας- αλλά για την αθλιέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis, μια σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο και οι πρωταγωνιστές της βρίσκονται σήμερα στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Ένας στο Ειδικό Δικαστήριο και οι άλλοι κατηγορούμενοι ή ύποπτοι. Όχι για την άποψή τους, προσέξτε, όχι για την άποψή τους, αλλά γιατί δημοσίευσαν ψεύτικα στοιχεία για να στήσουν ψεύτικες κατηγορίες. Γι’ αυτό καλούνται ως ύποπτοι, όχι για την άποψή τους. Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, αυτό λέγεται συμμορία. Δε λέγεται ελευθεροτυπία αλλά ελευθερο-δολοφονία. Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά».

Αν αυτό δεν λέγεται προτροπή τότε τι είναι; 

Ο κ. Μητσοτάκης φώναζε  το 2018 ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος επενέβη στο έργο της Δικαιοσύνης επειδή χαρακτήρισε το σκάνδαλο Novartis  το μεγαλύτερο όλων των εποχών. Τώρα ο ίδιος εξηγεί τι κάνει  η Δικαιοσύνη και για ποιο θέμα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις οι δημοσιογράφοι. 

Ο Κ. Βαξεβάνης δήλωσε ότι θα καταθέσει αγωγή στον πρωθυπουργό για τον χαρακτηρισμό «υπόκοσμος».

Οι δικηγόροι της Γιάννας Παπαδάκου Δημήτριος Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Ευχάριστη και ανέλπιστη, η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας. 

Ευχάριστη, καθώς αποτελεί το απόλυτο αποδεικτικό στοιχείο υπέρ της αθωότητας της Γιάννας Παπαδάκου και της υποστήριξης της εξ αρχής εκπεφρασμένης άποψής μας ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη.

Περιμέναμε μία παρόμοιου περιεχομένου τοποθέτηση, βάσει των μέχρι τότε αλλεπάλληλων δηλώσεων από διάφορα κυβερνητικά στελέχη, με στόχο την παρέμβαση στην λειτουργία και απονομή της δικαιοσύνης εκ μέρους της Κυβέρνησης. Αλλά μιας τέτοιας έκτασης παρέμβαση και μάλιστα προερχόμενη από τα πιο επίσημα χείλη, από το βάθρο της Δημοκρατίας, ήτοι της Βουλής, πραγματικά υπήρξε για εμάς ανέλπιστο δώρο, τρανή επιβεβαίωση των ισχυρισμών μας! 

Αναμένουμε τις αυτονόητες αντιδράσεις. Από το χώρο της Δικαιοσύνης, της Ελευθεροτυπίας και της Δημοκρατίας. Ή μήπως όχι….;». 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο