Όλο και δυναμώνουν οι άνεμοι πολέμου στα σύνορα Ρωσίας -  Ουκρανίας. Χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, σαν να γυρίζουν το ρολόι της ιστορίας στο 1919 στέλνουν στρατό , αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα για να στηρίξουν τους Ουκρανούς, αλλά και να κάνουν μια  επίδειξη ισχύος και αλληλεγγύης.

 

Ταυτόχρονα εξελίσσεται και ο πόλεμος της προπαγάνδας με τεράστιους μηχανισμούς να οργιάζουν δίνοντας τη μάχη των εντυπώσεων, σε μια γεωπολιτική σκακιέρα που μπορεί να αλλάξει όλη την ευρωπαική αρχιτεκτονική ασφάλειας και σίγουρα να  επηρεάσει πολιτικά, οικονομικά και ιδεολογικά, όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά όλο το δυτικό στρατηγικό οικοδόμημα. 

Διατηρώντας τις αναγκαίες επιφυλάξεις σχετικά με τους πραγματικούς στόχους όλα τα διεθνή ΜΜΕ, επικεντρώνονται στην απειλή της Μόσχας κατά της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ και τα μέλη του να προσποιούνται ότι είναι Άγγελοι και οι Ρώσοι διάβολοι. Στην πραγματικότητα όμως κανείς , ίσως ελάχιστοι γνωρίζουν τι ακριβώς διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ με την Ρωσία και που θα καταλήξει αυτή η κρίση, γιατί μόνο αυτοί γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα.


Η δημόσια εικόνα πάντως μοιάζει στάσιμη.  Εδώ και έναν αιώνα τουλάχιστον , η Δύση παίζει το ίδιο βρόμικο παιχνίδι, σε μια προφανή προσπάθεια της ηγέτιδας δύναμης , των ΗΠΑ, να αποδυναμώσουν μέχρι πτώσεως την Ρωσία και τον Πούτιν. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα κάνουν τα ίδια λάθη. Και η Ουκρανία είναι μια αναλώσιμη χώρα για την Ουάσιγκτον , αλλά ακόμη και έτσι , ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη θα προκαλέσει τσουνάμι αποσταθεροποιητικών τάσεων και στα βαλκάνια και στις ανατολικές χώρες και δεν ξέρουμε ποια είναι η επίπτωση στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Εννοείται ότι και η Ρωσία θα έχει σοβαρό πρόβλημα, αλλά έχει αποδείξει από την εποχή της εισβολής του Ναπολέοντα Βοναπάρτη,  ότι ξέρει να αμύνεται και να επιτίθεται.

 

Αν η κατάσταση ξεφύγει...


Η Ελλάδα είναι στοιχισμένη απολύτως με τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι δημόσια έχει ρίξει τους τόνους, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από τη Μόσχα για την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη και τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για ενεργοποίηση της βάσης  της Σούδας  . Ωστόσο, ήδη το ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου,  ότι προετοιμάζει «σχέδιο αποτροπής» στη Βαλτική. Η Δανία αποστέλλει μια φρεγάτα και F-16 στη Λιθουανία. Η Ισπανία αποστέλλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία και τρία πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ήδη υπάρχουν δυνάμεις του νατοϊκού ναυτικού. Και η Γαλλία δηλώνει έτοιμη να αποστείλει στρατεύματα στη Ρουμανία. Η Ολλανδία επίσης σχεδιάζει να αποστείλει δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35 στη Βουλγαρία από τον Απρίλιο.


Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας,Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τους συμμάχους του». Επιπλέον, πρόσθεσε: «Θα απαντάμε πάντα σε κάθε επιδείνωση του περιβάλλοντός μας, μεταξύ άλλων και ενισχύοντας τις κοινές άμυνές μας».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ,  κατηγόρησε  το ΝΑΤΟ ότι φέρουν την ευθύνη  για την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη και όχι η Ρωσία.
«Όλα αυτά συμβαίνουν όχι εξαιτίας των δικών μας πράξεων. Συμβαίνουν εξαιτίας των όσων κάνει το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Όλα αυτά συνθέτουν μιας εικόνας μεγάλης έντασης, μια μεγάλης γεωπολιτικής παρτίδας που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο προς το χειρότερο, αν η διπλωματία δεν επικρατήσει. Τα μέχρι τώρα μηνύματα είναι αρνητικά. Το μόνο θετικό είναι ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις μιας περιπέτειας, συνεχίζουν να συνομιλούν. Ίσως και οι ίδιες οι υπερδυνάμεις, να τρομάζουν με το ενδεχόμενο η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.


Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο