Του Σωτήρη Σιδέρη


Ενώ η Δύση βρίσκεται αντιμέτωπη με την σκοτεινή πλευρά της πολιτικής της στην Ουκρανία, η διεθνής του αυταρχισμού δείχνει ενωμένη  όσο ποτέ κατά της δημοκρατίας επικεντρωμένη τώρα στο Καζακστάν. Μετά την Ρωσία που στήριξε την κυβέρνηση Τοκάγεφ και έστειλε τους καλύτερους αλεξιπτωτιστές να επιβάλλουν σιγή στην κοινωνία, ήρθε και ο κινέζος ηγέτης να συμπληρώσει το μέτωπο , την διεθνή του αυταρχισμού.  Ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε τρομερές ανισότητες και πλέον αντιμετωπίζονται με ωμή βία οι εύλογες κοινωνικές αντιδράσεις.  Σήμερα στο Καζακστάν, χθες στην Λευκορωσία, νωρίτερα στην Τουρκία, την Κίνα, την Ρωσία  τα αραβικά μεσαιωνικά καθεστώτα, βίαιες δικτατορίες. Γενικότερα επικρατεί μια τάση απολυταρχισμού, οι ακροδεξιές δυνάμεις ακόμη και αν δεν είναι πλειοψηφία έχουν σημαντική επιρροή, ενώ οι μεγαλύτερες δυνάμεις ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεργαστούν με φασίστες , δικτάτορες ή δημοκράτες, αν αυτό τους βολεύει.


Ο παραλογισμός των ΗΠΑ και  αντίδραση


Όσο οι ΗΠΑ ακολουθούν αυτή την παράλογη πολιτική κατά της     Ρωσίας και της Κίνας ή στο ουκρανικό ζήτημα, τόσο πιο ισχυρά θα γίνονται τα αυταρχικά καθεστώτα. Ουσιαστικά η αμερικανική  πολιτική, είναι θείο δώρο για τις δυνάμεις αυτές που έχουν συγκροτήσει στρατηγική συμμαχία. Είναι επίσης μια ακόμη απόδειξη, ότι οι ΗΠΑ δεν είναι καθόλου πειστικές όταν ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ρωσία ή την Κίνα ή αλλού.
Προκαλεί αποστροφή υπό αυτό το πρίσμα η σύγκλιση συμφερόντων Κίνας και Ρωσίας στο Καζακστάν, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα από τις δύο δυνάμεις και έχει και πολύ ουράνιο, πρώτη ύλη για πυρηνικά όπλα. Έχει και φυσικό αέριο και ορυκτό πλούτο που θέλουν όλοι. Αλλά δεν είναι μόνο η χώρα αυτή. Παντού στον κόσμο, ηγέτες αχυράνθρωποι, είτε των Ρώσων , είτε των ΗΠΑ εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους ή συγκρούονται.

Η Ουκρανία ,  χρησιμοποιείται κατά της Ρωσίας  από τις ΗΠΑ, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση της Μόσχας και να την βάλουν στο στόχαστρο για τα επόμενα 50 χρόνια. Η Ουάσιγκτον δεν δίνει μία αν η Ρωσία εισβάλλει . Θα απαντήσει όπως και στο Αφγανιστάν με αντάρτικο για να βάλει τη Ρωσία σε περιπέτεια, αλλά η Ουκρανία θα διαλυθεί. Είναι προφανές όμως ότι η κίνηση του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να στηρίξει το καθεστώς Τοκάγεφ και φυσικά την επέμβαση των Ρώσων, δημιουργεί ένα δευτερογενές μέτωπο που σίγουρα οι ΗΠΑ θα καταλάβουν . Και το μήνυμα προς τις ΗΠΑ είναι ότι αν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, η Κίνα θα είναι δίπλα της. Οι Αμερικανοί βάζουν τον κόσμο σε μια αχρείαστη περιπέτεια, μόνο και μόνο για να αποδείξουν ότι μπορούν και ότι η ήττα στο Αφγανιστάν δεν τους επηρέασε. Το ίδιο έλεγαν και για το Βιετνάμ και στην διάλυση της Μέσης Ανατολής που έφερε τον ISIS  προσκήνιο.  .
 

Το νέο δόγμα της ανάμειξης στα εσωτερικά των χωρών

      
Σημειώνεται ότι  ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε  «πολύ υπεύθυνη» την εφαρμογή «ισχυρών» μέτρων εναντίον των διαδηλωτών από την κυβέρνηση του Καζακστάν, σε μήνυμα που απηύθυνε στον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, μετέδωσαν τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
«Πήρατε με αποφασιστικό τρόπο ισχυρά μέτρα σε κρίσιμες στιγμές και ηρεμήσατε γρήγορα την κατάσταση, δείχνοντας έτσι την υπευθυνότητά σας και αίσθηση καθήκοντος ως πολιτικός άνδρας (...)», δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος, εκτιμώντας πως ο ομόλογός του τήρησε «πολύ υπεύθυνη στάση έναντι της χώρας του και του λαού του», σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Φυσικά το ίδιο έχει κάνει και η Κίνα και εξαφάνισε από προσώπου γης το κίνημα των φοιτητών , το ίδιο και ο Ερντογάν και όλοι όσοι μισούν τη δημοκρατία και αλληλουποστηρίζονται στον κοινό σκοπό του αυταρχισμού.


Η ωμότητα στις διεθνείς σχέσεις , όπως και η αρχή της μη ανάμειξης στο εσωτερικό των χωρών είναι τα νέα χαρακτηριστικά, που εξελίσσονται πολύ απειλητικά. Ο αυταρχισμός βρίσκει μιμητές, η βία θεωρείται φυσιολογική και επιβεβλημένη αντίδραση και ο ορίζοντας γίνεται όλο και πιο σκοτεινός. Η ΕΕ  γίνεται όλο και πιο ασταθής στις διεθνείς σχέσεις, χάνει σιγά την ταυτότητά της, την ειρηνική συνεργασία στη βάση της δημοκρατίας και χάνει έδαφος και στο εσωτερικό της, όσο δεν αντιμετωπίζει τον αυταρχισμό της Ουγγαρίας, της Πολωνίας κλπ.
Η Ελλάδα είναι υποχείρια των ΗΠΑ . Έχει κάνει λάθος αλλάζοντας δόγμα μη ανάμειξης και χώνεται όλο και πιο βαθειά σε περιπέτειες ,στο Σάχελ, στην Ουκρανία, ενώ οι βάσεις των ΗΠΑ , κυρίως στην Αλεξανδρούπολη διαταράσσουν τις ελληνορωσικές σχέσεις. Η Ελλάδα τηρούσε πάντα διακριτές αποστάσεις από τυχοδιωκτισμούς, αλλά με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη υφίσταται μια μετάλλαξη που ίσως στοιχίσει στη χώρα .


Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο