του Σπύρου Σουρμελίδη 

Ο Γιάννης στην Πάτρα φόρτωσε προμήθειες το μαγαζί του για να καλύψει τους πελάτες του μέρες Πρωτοχρονιάς   με την ελπίδα να δουλέψει τούτες τις μέρες. Λογάριασε χωρίς τον ….Μητσοτάκη. Και τώρα καταστρέφεται ξανά!  Μετά από ένα θανατηφόρο Νοέμβρη (με ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες, λόγω κορονοϊού)  από τις αρχές Δεκέμβρη ξεκίνησε η αγωνία  για την μετάλλαξη “όμικρον”. Η επιστημονική κοινότητα προειδοποίησε για την ταχεία εξάπλωση της, ακολούθησε μια ακόμα κραυγή αγωνίας από τους νοσοκομειακούς, “πάρτε τώρα μέτρα”. . Μόνο που η κυβέρνηση δεν άκουσε. Υποσχέθηκε ότι δεν θα κλείσει τίποτα, μετά ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν μέτρα στις 3 Ιανουαρίου (!) για να αναγκαστεί σε 40 ώρες να αναιρέσει ξανά τις αποφάσεις της. Και τώρα τα “κεφάλια μέσα” γιατί ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του δεν κατάλαβαν. Η δεν ήθελαν να καταλάβουν!                        

Επαναλαμβανόμενο λάθος είναι ανοησία ή αδιαφορία

Αρον-αρον διέκοψε τις διακοπές του ο πρωθυπουργός και επέστρεψε στην Αθήνα από τα ωραία Ζαγοροχώρια, λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός μετά από συζήτηση με τον Σωτήρη Τσιόδρα και την επιτροπή των ειδικών, ανακοίνωσε αυτό που ήταν πλέον αναμενόμενο . Τα μέτρα ισχύουν άμεσα πριν την Πρωτοχρονιά.  Ουσιαστικά μιλάμε για ένα  lockdown  χωρίς τα μέτρα στήριξης.

Το ερώτημα όμως είναι γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει το ίδιο λάθος. Ανακοίνωσε ότι τα μέτρα θα ληφθούν μετά την πρωτοχρονιά αν και είναι φανερό ότι η “όμικρον” καλπάζει. Είχε ανακοινώσει μέτρα μετά την 28η Οκτωβρίου και τις παρελάσεις στην Θεσσαλονίκη αν και η Δέλτα κάλπαζε και τελικώς σάρωσε την βόρεια Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό σε ανθρώπινες ζωές.  Είχε αφήσει να περάσει το καλοκαίρι (ναι πράγματι για να μπει τουριστικό χρήμα) και μετά τρέχαμε για μέτρα. Κάτι παρόμοιο και το Πάσχα.  Ένα επαναλαμβανόμενο λάθος όμως , είναι πλέον ανοησία ή αδιαφορία. Οι άνθρωποι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι ανόητοι, είναι όμως αλαζονικά εμμονικοί.   Έχουν πιστέψει τις δικές τους θεωρίες και απόψεις.

Η αλαζονεία στην εξουσία 

Η εφαρμογή των μέτρων της 3ης Ιανουαρίου από τις 30 Δεκεμβρίου, προκαλεί στον πληθυσμό νέο κύμα αβεβαιότητας , καταστρέφει τους μικρομεσαίους με επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας.  

Σε τι ακριβώς πρέπει να πιστέψουμε; ότι η κυβέρνηση ξέρει τι κάνει; Ότι λαμβάνει τι σωστές αποφάσεις; Ότι ακούει τους ειδικούς; 

Όταν αλλάζουν οι αποφάσεις μέσα σε 40 ώρες , αυτό μόνο αβεβαιότητα προκαλεί.

Οι μικρομεσαία επιχείριση είναι το πρώτο θύμα . Αυτή την ώρα οι επιχειρήσεις αυτές που είναι κατά βάση ατομικές -οικογενειακές έχασαν την τελευταία ρευστότητα τους. Πλήρωσαν την αλυσίδα, τον χοντρέμπορο για να έχουν εμπόρευμα. Τι ακριβώς θα κάνουν τώρα; Ποιος θα τους αποζημιώσει; Και γιατί να εμπιστευτούν  πλέον οποιαδήποτε  κυβερνητική απόφαση.

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά αλαζονική. 

Ξεκίνησε με την άποψη ότι η “όμικρον” θα καταπιεί την “δέλτα” , οπότε θα έχουμε μια ιδιότυπη ανοσία της αγέλης. Εξαπλώνεται μεν γρήγορα αλλά τα συμπτώματα είναι ήπια. Μόνο που αυτό δεν είναι πλήρως διαπιστωμένο , δεν είναι μια στέρεη άποψη. Οι γιατροί, πρώτα οι νοσοκομειακοί άρχισαν να κραυγάζουν και μπροστά στον τρόμο που προκαλεί και ο αριθμός των κρουσμάτων , η κυβέρνηση εγκατέλειψε  την αρχική της στάση. Φοβούμενη ότι αν επιμείνει  μπορεί να χαθεί πλήρως ο έλεγχος στο υγειονομικό σύστημα. 

Δεύτερη “παραδοχή” της ήταν ότι δεν θέλει, δεν μπορεί και  δεν πρέπει να προχωρήσει σε lockdown. Γιατί  δεν έχει λεφτά και γιατί τα lockdowns μεταθέτουν τις επιπτώσεις στο μέλλον. 

Πανικόβλητη μπροστά στις εξελίξεις , εγκατέλειψε και αυτή την παραδοχή. Το είχε κάνει ουσιαστικά όταν πήρε μέτρα για μετά τις 3 Ιανουαρίου. Τώρα έγινε ακόμα χειρότερο.

Τρίτη παραδοχή ότι έχουμε πανδημία των ανεμβολίαστων. Αποδεικνύεται ότι έχουν πανδημία γενικώς. Μπροστά στην αλήθεια η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει καθολικά μέτρα για όλους, με τεστ, με διπλές μάσκες, με περιορισμούς για όλους. 

Τέταρτη παραδοχή ότι ο εμβολιασμός προχωρά πλέον άρα αντέχει και το δημόσιο σύστημα υγείας (ΕΣΥ, πρωτοβάθμια κλπ) Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Γι αυτό και η κυβέρνηση πελαγοδρομεί εγκαταλείποντας όλες τις παραδοχές της και τις αποφάσεις της. 

Αντί δε να κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση σε τεστ, την έκανε δυσκολότερη. Το κόστος των τεστ για τους ανεμβολίαστους , τους οδηγεί να κινούνται λιγότερο, αλλά και να μην δηλώνουν την νόσηση αν αυτή είναι ελαφριά ή ασυμπτωματική. Έτσι η διάδοση των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερη.

                          

Τα απωθημένα μιας περίεργης κυβέρνησης 

Έχουν περάσει 20 μήνες και δεν δικαιολογείται πλέον να μην υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία που να είναι οδηγός για τις κυβερνητικές αποφάσεις. Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί τους επιστήμονες κατά το δοκούν  και εκ των υστέρων για να καλύψει τις αποφάσεις της. Πλέον και η συμπεριφορά των επιστημόνων κρίνεται. Δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά μπροστά στα όσα καταστροφικά συμβαίνουν, ούτε  θα καλυφθούν οι ειδικοί  μοιράζοντας έρευνες. Κυρίαρχος και καθοριστικός είναι μόνο ο δημόσιος λόγος, η δημόσια τοποθέτηση γιατί το διακύβευμα είναι καθολικό. 

Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να ξεφύγει από τις ευθύνες της όχι γιατί είναι διαχειριστικά χειρότερη ή μέτρια η καλύτερη. Αλλά γιατί εμμένει στις απόψεις της , γιατί ακολουθεί συνολικά λάθος πολιτική.  Η κυβέρνηση  πίστεψε ότι το πρώτο 6μηνο του 2020, δείχνει τον δρόμο για την διαχείριση της πανδημίας. Και έκανε τραγικό λάθος.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να ενισχύσει το ΕΣΥ , θέλει να το ιδιωτικοποιήσει  και βρήκε την πανδημία  ως ευκαιρία. Λάθος ακόμα τραγικότερο. Το δείχνει ο αριθμός θανάτων ( με όποιο  υπολογισμό ανά εκατομμύριο  ή άλλον). Το ΕΣΥ και χρειάζεται και θα χρειάζεται γιατί μετά την πανδημία θα ξεσπάσει η λοιπή νοσηρότητα. Είμαστε δε σε μια εποχή που όλες οι προβλέψεις λένε πως θα έχουμε και άλλες βιολογικές αλλαγές, ιούς,  ίσως και πανδημίες. Άρα το μεγάλο σχέδιο θα είναι η ενίσχυση και αναδιοργάνωση των συστημάτων υγείας. Το λέει ο ΠΟΥ , το λέει η συντηρητική Κομισιόν, το λένε οι Αμερικανοί. 

Μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη ονειρεύεται την διάλυση ενός δημόσιου συστήματος Υγείας.  Μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζει με τα απωθημένα  των δυο τελευταίων δεκαετιών του 20ου Αιώνα.

Και το ίδιο συμβαίνει και στα οικονομικά θέματα. Ήδη έχει διαλύσει τις υποδομές του κράτους (δίκτυα ηλεκτρικά, ενεργειακά κα) τα οποία είναι απολύτως αναγκαία για την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας, τα οποία κρατήθηκαν με νύχια και με δόντια και μέσα στα Μνημόνια.

Παράδειγμα η αναίρεση της απόφασης για κατάργηση του λιγνίτη εως του 2023 που τώρα  πήγε για το ...2025. Φυσικά και θα επεκταθεί .

Δεν είναι θέμα διαχείρισης, είναι μια αλαζονικά εμμονική  κυβέρνηση που οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο. 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο