Ο Πάπας Φραγκίσκος αναστοχάζεται την ιστορία, ζητώντας συγνώμη για τα όσα έχει κάνει η Καθολική Εκκλησία από τις Σταυροφορίες έως την εχθρότητα της προς την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ή και για τις σύγχρονες αμαρτίες της. Διαφωνεί εντονα  με τα τείχη και τα συρματοπλέγματα που σηκώνει η Ευρώπη για τους πρόσφυγες, και με τις επαναπροωθήσεις στη θάλασσα. Κάτι που είπε και πάλι  από την Λέσβο την οποία είχε επισκεφθεί και το 2016.  Είναι όμως η κυβέρνηση που  προσπάθησε να  υποβαθμίσει επικοινωνιακά την επίσκεψη του για να μην ακουστούν τα όσα είναι κόντρα στην πολιτική της.  Γιατί δεν θέλει να ακούσουμε τα όσα λέει ο Πάπας  για τους πρόσφυγες , ούτε και για το πόσο πρέπει να στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών.

“Προκαλεί οργή να ακούει ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν να χρησιμοποιήσουν κοινά κονδύλια για να χτίσουν ένα τείχος και να βάλουν συρματοπλέγματα για να κρατήσουν έξω τους μετανάστες, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος από τον καταυλισμό του Καρα Τεπέ στην Λέσβο.   “Είμαστε στην εποχή των τοίχων και των συρματοπλέγματος», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στην Λέσβο όπου συναντήθηκε με πρόσφυγες επισκεπτόμενος τον καταυλισμό στο Καρά Τεπέ. “Είναι εύκολο να διεγείρεις την κοινή γνώμη προκαλώντας φόβο για τους άλλους», είπε, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι που είναι κατά των μεταναστών «αποτυγχάνουν να μιλήσουν με την ίδια βία» για την εκμετάλλευση των φτωχών, τους πολέμους και τη βιομηχανία των όπλων. 

  Ανησυχία για το χρέος  των κρατών  

Η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο και στην Ελλάδα είναι γεγονός που παρουσιάστηκε σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα όμως και πάλι μάθαμε τα μισά των μισών, γιατί πολύ  απλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός του Νότης Μηταράκης και γενικώς η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούν οι Ελληνες πολίτες ότι ο Πάπας ζητάει απ όλη την Ευρώπη να αλλάξει πολιτική στο μεταναστευτικό. Και φυσικά  δεν θέλει να ακούει για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Θέματα που συζήτησαν με τον Πάπα στην Έδρα του Βατικανό στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου. Συναντήσεις εκτός Πρωτοκόλλου.

Ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για την «σκληρή ειλικρίνεια του λόγου του και για την αταλάντευτη υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Ενω συζήτηση μαζί του και την γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση. 

 Το Βατικανό έχει στραμμένη αυτή την ώρα στραμμένη την προσοχή του στο προσφυγικό οχι μόνο στην Μεσόγειο αλλά και στον βορρά στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki ζήτησε από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει από κοινού ένα τείχος στα σύνορα, για να ανακόψει το κύμα μεταναστών που έρχονται από τη Μέση Ανατολή μέσω της Λευκορωσίας στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Εκφράζει όμως την ανησυχία του και για την κατάσταση στα Βαλκάνια, λόγω της αναζωπύρωσης των εθνικισμών, από την Βουλγαρία ή την Αλβανία ή στην Βοσνία Ερζεγοβίνη. Γι αυτό και δηλώνει την στήριξη του στην Συμφωνία των Πρεσπών. 

Αυτό όμως που ανησυχεί περισσότερο αυτή την ώρα τον Πάπα Φραγκίσκο , είναι το χρέος των κρατών, πρωτίστως των ευρωπαϊκών. Εκτιμώντας ότι το χρέος φέρνει λιτότητα και φτώχεια και στην συνέχεια  κοινωνική αναταραχή. Ολ αυτα που πέρασαν μέσα απο τις διαφορετικές ομιλίες του Πάπα δεν ακούστηκαν και φυσικά δεν έγιναν αντικείμενο συζήτησης. Γιατί πολύ απλά η κυβέρνηση προσπάθησε να τα υποβαθμίσει.

 

Ο διαθρησκευτικός διάλογος

 

Η Ορθόδοξη  Εκκλησία και στην Ελλάδα δεν είναι ενθουσιασμένη από τις επαφές με το Βατικανό και τον εκάστοτε Πάπα, διαχρονικά. Άλλωστε ο Πάπας ήρθε για πρώτη φορά στην σύγχρονη Ελλάδα το 2001. Ανεπισήμως το 2016 στην Λέσβο για το προσφυγικό και επισήμως  ως αρχηγός κράτους με πρόσκληση  της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου τώρα, το 2021. Με τον Αρχιεπισκοπο Ιερώνυμο συνάντηση υπήρξε και συζήτηση για όλα τα θέματα της εποχής μας. Χωρίς όμως τυμπανοκρουσίες.

 Αξιοπερίεργο είναι οτι και συνάντηση  με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπήρξε αν και το Βατικανό είναι οργανισμός που επηρεάζει  τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. 

Η Ελλάδα αυτή την ώρα προτιμά να μένει εντός των δικών της τειχών. Αφήνοντας τις ευκαιρίες  να χάνονται. 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο