Μια ακόμη απόδειξη ότι η Ελλάδα βιώνει πρωτοφανή επίπεδα σήψης και παρακμής αποτελεί η διακοπή σατιρικής παράστασης του κωμικού Χριστόφορου Ζαραλίκου από μπράβους και μια τηλεπαρουσιάστρια που έχει προσλάβει καταιγιστική δημοσιότητα και ανάλογο σχολιασμό. Έμμεσα  ,  αλλά με αρκετή σαφήνεια  οι καταγγέλλοντες αφήνουν να εννοηθεί ότι πίσω από την διακοπή βρίσκεται ο Ευάγγελος Μαρινάκης, ο οποίος παρά τον σάλο που έχει ξεσηκωθεί και σε πολιτικό επίπεδο μέχρι την ανάρτησή μας δεν είχε απαντήσει.  Μια φράση του Γ. Οικονόμου στο Twitter, ότι η κοινωνία μας έχει εμπεδώσει την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, πρωτίστως της σάτιρας, όσο αιχμηρή και αν είναι", είναι προσωπική και όχι επίσημη κυβερνητική θέση. Ο κ. Μαρινάκης , ιδιοκτήτης πολλών ΜΜΕ, εφοπλιστής και επιχειρηματίας , ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και  με κατηγορίες  για την υπόθεση  με το Noor 1, οφείλει να απαντήσει και τα ΜΜΕ ιδιοκτησίας του να καταγράψουν την είδηση όπως προβλέπει το σύνταγμα.  Ταυτόχρονα όμως, σαστισμένο το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να βγει από την απάθειά του και να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει μπροστά στα μάτια του. 

Παρά τις σκληρές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του  ΜεΡΑ 25 και του ΚΚΕ,   που σημειωτέον «δείχνουν», αλλά δεν αναφέρονται στον κ. Μαρινάκη, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με έμμεσες αναφορές και υπεκφυγές. Με απλά λόγια πως είναι δυνατόν σε περίοδο Δημοκρατίας να έχουμε φαινόμενα που καταγράφονται μόνο σε δικτατορίες και μονολιθικά  θρησκόληπτα καθεστώτα. Το γεγονός όπως καταγράφηκε στα ΜΜΕ είναι:
Ο  γνωστός κωμικός Χριστόφορος Ζαραλίκος, παρουσιάζοντας και σχετικό βίντεο από την παράσταση «1821-2021, Διακόσια Χρόνια Δανεικά» στο θέατρο «Καρέζη»., κατήγγειλε ότι  η τηλεπαρουσιάστρια Σάσα Σταμάτη μαζί με μπράβους, όπως καταγγέλλει ο Χρ. Ζαραλίκος,   διέκοψαν την παράσταση και διαπληκτίστηκαν με τους ηθοποιούς.  Ο λόγος σύμφωνα με τις καταγγελίες ήταν ότι στην παράσταση υπήρχε αναφορά στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Αν ο κ. Μαρινάκης νοιώθει ότι θίγεται, υπάρχουν νόμοι και διαδικασίες για να επιδιώξει και να απαιτήσει τη δικαίωσή του.


Πέραν αυτού, αυτή η εικόνα είναι μια εικόνα αδιανόητης  παρακμής των θεσμών και όσων έχουν καθήκον να τους υπηρετούν. Κανείς επιχειρηματίας ή δημόσιο πρόσωπο δεν στέλνει μπράβους για να διακόπτει παραστάσεις. Το έχουν κάνει παραθρησκευτικές οργανώσεις φανατισμένων  χριστιανών  ορθόδοξων εδώ , καθολικών  και ισλαμιστών αλλού ή και μισογύνηδων, όχι όμως με μπράβους. Αλλά ο κόσμος προχώρησε , αναπτύχθηκε και εκπολιτίστηκε ερήμην τους.   Και έτσι πρέπει να συνεχίσει.
Προφανώς η κυβέρνηση, τα κόμματα , οι διανοούμενοι  πρέπει να αντιδράσουν, να ξεσηκωθούν, να διαμαρτυρηθούν , να καταγγείλουν, να ζητήσουν εξηγήσεις . Αρκετά με τις υπεκφυγές.

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων



ΣΥΡΙΖΑ

Εχθές κατά την παράσταση του κωμικού Χριστόφορου Ζαραλίκου «200 χρόνια δανεικά» μία ομάδα τραμπούκων με επικεφαλής τηλεπαρουσιάστρια προσπάθησε να τη διακόψει όταν σατιρίστηκε συγκεκριμένος επιχειρηματίας των media. Το αποτέλεσμα ήταν οι παρόντες θεατές να αγανακτήσουν βγάζοντας έξω από το θέατρο την τηλεπαρουσιάστρια και τους τραμπούκους.

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου παραπέμπουν σε σκοταδιστικές περιόδους, όπου με μαφιόζικες επιθέσεις εγκάθετοι καταδίωκαν δημοκρατικούς πολίτες και ανθρώπους της Τέχνης.

Επειδή, για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε, δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης να ασχοληθεί με την επικίνδυνη αυτή εξέλιξη, περιμένουμε από την ελληνική αστυνομία και την ελληνική δικαιοσύνη να πράξουν τα δέοντα άμεσα, προστατεύοντας την ελευθερία της έκφρασης και την καλλιτεχνική δημιουργία.

Επίσης το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα πρέπει να τοποθετηθεί απέναντι στα γεγονότα γιατί είναι ζήτημα, πρωτίστως, Δημοκρατίας.




KKE

Σημάδι τεράστιας σήψης κι αυταρχισμού η διακοπή θεατρικών παραστάσεων από δήθεν “αγανακτισμένους” σε ρόλο “μπράβου”, επειδή διάφοροι επιχειρηματικοί, πολιτικοί ή άλλοι παράγοντες ενοχλούνται από τη σάτιρα των καλλιτεχνών. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχουν ακόμη τουλάχιστον καταδικάσει το γεγονός, δείχνει την ανοχή τους απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

MεΡΑ25

«Η προκλητική διακοπή της σατιρικής παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου από αυτόκλητη (;) ομάδα «υπερασπιστών Μαρινάκη» με επικεφαλής τηλεπερσόνα, δείχνει ότι πάντα θα υπάρχει ένας πρόχειρος Παναγιώταρος να κάνει τη βρόμικη δουλειά. Ευχόμαστε πολύ σύντομα να διαπιστώσουν κι αυτοί οι συνεχιστές της Χ.Α. πόσο αναλώσιμοι είναι».


Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο