Με  δηλώσεις που παραπέμπουν περισσότερο σε υποτακτικούς και όχι σε  αξιωματούχους ανεξάρτητου κράτους,  έστω και συμμαχικού,  οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ υπέγραψαν την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, τη νέα αορίστου χρόνου Συμφωνία,   Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών που περιλαμβάνει νέες βάσεις  των ΗΠΑ στην ελληνική επικράτεια. Το ψέμα περί πενταετούς συμφωνίας είναι για τους αφελείς. Η συμφωνία είναι πενταετής, αλλά δεν λήγει για να αρχίσουν  νέες διαπραγματεύσεις και, αν δεν καταγγελθεί μετατρέπεται  αυτόματα σε αορίστου χρόνου.  Οι προφορικές δηλώσεις και η επιστολή Μπλίνκεν ,  που υποτίθεται ενισχύουν την ασφάλεια της χώρας,  δεν έχουν το παραμικρό νομικό βάρος, δεν είναι δηλαδή νομικά δεσμευτικές για τις ΗΠΑ, ούτε καν σε πολιτικό επίπεδο καθώς οι πολιτικές προσαρμόζονται πάντα στις συνθήκες που επικρατούν. Αν η επιστολή ήταν έγγραφο της συμφωνίας τότε ναι. Αλλά δεν είναι.

Οι ΗΠΑ έχουν ένα σταθερό δόγμα, ζητούν στοίχιση, η Ελλάδα προσφέρεται άνευ ανταλλαγμάτων και οι διαρροές  ικανοποίησης και εθνικής υπερηφάνειας της κυβέρνησης  θυμίζουν την μεταπολεμική εικόνα  της δεξιάς και δεν έχουν ίχνος βαρύτητας. Αυτό μάλιστα  θα αποδειχθεί αν προκύψει ελληνοτουρκική σύγκρουση. Η κυβερνητική προπαγάνδα ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες βάσεις σε νησιά, άρα συνάγεται ότι αναγνωρίζουν ντε φάκτο την κυριαρχία τους, είναι το ανέκδοτο της χρονιάς. Αν οι ΗΠΑ ήθελαν θα το έκαναν τώρα, αλλά δεν το ήθελαν.
Με μια επικοινωνιακή εκστρατεία που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, επιχειρούν να προσαρμόσουν την πραγματικότητα στις κομματικές τους επιδιώξεις. Η προοδευτική αντιπολίτευση είναι ήδη κατά και ο ΣΥΡΙΖΑ,  ως αξιωματική αντιπολίτευση, αφενός επιβεβαιώνεται για τον χαρακτήρα της συμφωνίας αφετέρου δε, έχει δεσμευθεί ότι δεν θα την ψηφίσει. Δεν είναι προς το παρόν σαφές τι ακριβώς θα φέρει στη βουλή η κυβέρνηση και τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το κείμενο που θα έρθει το κοινοβούλιο. Προφανώς αυτά θα διευκρινιστούν τις επόμενες ημέρες.

 

Μητσοτάκης σε πατριωτική συχνότητα


Ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του εκφράζει ικανοποίηση. Τονίζει ότι η υπογραφή της σφραγίζει την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Και, ταυτόχρονα, αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας».  
Ο Μητσοτάκης  υποστηρίζει ότι  στο εξής, οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. «Και μάλιστα σε μία περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους. Αναπτύσσουν, επίσης, τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Ενώ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της πατρίδας μας». Τέτοια δέσμευση δεν υπάρχει . Οι βάσεις είναι νομική δέσμευση . Παρέμβαση των ΗΠΑ για βοήθεια προς την Ελλάδα αν δεχθεί επίθεση δεν υπάρχει είναι πολύ απλό.  


 Ωστόσο ο πρωθυπουργός στην δική του συχνότητα θριαμβολογεί . Αναφέρει  ότι πρόκειται για επιτυχία της χώρας. Σημειώνει  για τη συμφωνία ότι  «Πολύ περισσότερο, καθώς αυτή θα συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, του κ. Blinken, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» . Η ίδια επιστολή υπήρχε και στην ετήσια ανανέωση της συμφωνίας , αλλά η Ελλάδα δεν ήταν ικανοποιημένη και επεδίωκε μια συμφωνία τύπου Γαλλίας που οι ΗΠΑ αρνήθηκαν.
 
      

Οι κρίσεις που έρχονται



Σύμφωνα με διαρροές από το περιβάλλον του Νίκου Δένδια,  η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας θωρακίζεται περαιτέρω, τόσο μέσω της ρητής αναφοράς που υπάρχει στο κείμενο της συμφωνίας, όσο και μέσω της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές κλειδιά, όπως ο Έβρος και η Κρήτη. Τρεις δεκαετίες μετά την αρχική συμφωνία και μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Επικαλούνται επίσης θέση των ΗΠΑ κατά του τουρκικού  Casus Belli, κάτι που γίνεται πολλά χρόνια και από τις ΗΠΑ και από τις ΕΕ, αλλά χωρίς αντίκρισμα όπως είναι γνωστό
Η νέα συμφωνία αυξάνει την αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα  Η επιλογή στρατοπέδου πλησίον της Αλεξανδρούπολης και του Ναύσταθμου της Σούδας αποτελούν δύο  ισχυρές βάσεις  που «βλέπουν» προς Ρωσία και Μεσόγειο αντίστοιχα.  Λάρισα, Στεφανοβίκειο.
Με την συμφωνία αυτή κλείνει ένας κύκλος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και ανοίγει ένας νέος. Οι ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο επιθετικές με κινήσεις περικύκλωσης της Ρωσίας, ενώ είναι αμφίθυμες έναντι της Τουρκίας. . Οι ΗΠΑ φυσικά δεν θέλουν πόλεμο Ελλάδας –Τουρκίας,, αλλά στα Ίμια η κατάσταση έληξε και ισχύει όπως ήθελε η Τουρκία. Όπως επίσης συμβαίνει με το Ουρούτς Ρέις, με τα τουρκικά αλιευτικά, με τις πτήσεις πάνω από νησιά, με διαρκείς απειλές κατά των νησιών.
Όμως η Ελλάδα, αντιμετωπίζει μια υπαρκτή απειλή και είναι θέμα χρόνου να κληθεί η κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει. Και τότε θα δούμε  την πραγματική ισχύ της συμφωνίας

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή, όπως αναμένονταν ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

"Με την σημερινή υπογραφή του ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ' αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις άλλης χώρας σε ελληνικό έδαφος.

Το κάνει, μάλιστα, ανακοινώνοντας με μεγάλη περηφάνια ότι η συμπερίληψη στρατιωτικής εγκατάστασης στην Αλεξανδρούπολη παρέχει "δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία". Βάζοντας έτσι την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή επικίνδυνων εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Ως αντιστάθμισμα σε αυτές τις σοβαρότατες παραχωρήσεις έχουμε μόνο γενικόλογες αναφορές στο σεβασμό της κυριαρχίας μας.

Δεν εξασφαλίζεται, όμως, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνοαμερικανική συμφωνία του κ. Μητσοτάκη ταιριάζει γάντι στο νέο του δόγμα, αυτό του προβλέψιμου συμμάχου και της "Ελλάδας- προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου", αλλά δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία".


Απόψεις

Του Στράτου ΒαλτινούΟ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε ποτέ, ότι θα συνομιλήσει με την Τουρκία μόνο αν συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και εγκαταλείψει την αναθεωρητική της πολιτική. Το κάνει όμως με τη Βόρεια Μακεδονία. πλήρες κείμενο
Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο