Αποδόμησε βασικά στοιχεία στην πολιτική Μητσοτάκη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση για την 47η επέτειο της ίδρυσης της ΝΔ, αλλά με το γάντι. Μίλησε για το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης που πρέπει να διακατέχει την πολιτική αλλά και κατά της «πατριδοκαπηλίας», αλλά με ύφος που δεν παραπέμπει σε διαφωνία.  Έτσι κέρδισε η εικόνα. Ο Κ. Μητσοτάκης και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής και Σαμαράς, ενωμένοι για το καλό της παράταξης.  Ο Μητσοτάκης άλλωστε φρόντισε να μιλήσει  στην εκδήλωση με αποτέλεσμα τα κανάλια και τα sites να δείχνουν Μητσοτάκη και ολίγη από Καραμανλή. 

 

Η αλήθεια είναι πως η ομιλία Καραμανλή θέλει προσεκτικό διάβασμα για να καταλάβει ο απλός αναγνώστης τις διαφωνίες του. Το εσωκομματικό ακροατήριο όπως και οι προσεκτικοί παρατηρητές των πολιτικών δρώμενων, αντελήφθησαν αμέσως τι υπονοεί ο … «ποιητής».

Ο Καραμανλής εξέφρασε την διαφωνία του για τις «μεταρρυθμίσεις» Μητσοτάκη που διαλύει τα πάντα, πρωτίστως το κοινωνικό κράτος. Η ομιλία του ήταν σχεδόν αφιερωμένη στην αναγκαιότητα του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης από την πλευρά των πολιτών και ειδικά των πιο αδυνάτων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά αν οι πολίτες δεν νοιώθουν ότι η Πολιτεία τους θεωρεί συμμέτοχους, ότι η Πολιτεία είναι αρωγός στα προβλήματά τους τότε απομακρύνονται από αυτήν. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι αναφορές αυτές του πρώην πρωθυπουργού βρίσκονται στον αντίποδα της περίφημης «ατομικής ευθύνης» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η δεύτερη αναφορά του κ. Καραμανλή που θα μπορούσε κάλλιστα να εκληφθεί ως αιχμή κυρίως προς τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον σημερινό πρωθυπουργό αφορούσε στα εθνικά θέματα. Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «Έχουμε την κακή συνήθεια να καθιστούμε τα εθνικά μας θέματα αντικείμενο έντονων πολιτικών ανταγωνισμών οι οποίοι πολλές φορές περνούν την μορφή της πατριδοκαπηλίας». Χαρακτήρισε την συμφωνία με την Γαλλία εθνική επιτυχία, τόνισε όμως οτι η εθνική ασφάλεια είναι πρωτίστως  ελληνική υπόθεση. Ενω στράφηκε κατα των ευρωπαίων  που δεν λαμβάνουν μέτρα κατα της Τουρκίας. 

Η κριτική του προς την Ευρώπη αφορούσε και  την περίοδο των Μνημονίων λέγοντας (μάλλον για πρώτη φορά) οτι η πολιτική της ηταν τιμωρητική προς την Ελλάδα. 

Ειδικά η αναφορά στην «πατριδοκαπηλία», όπως είναι κατανοητό, αποκλείει το ενδεχόμενο η κριτική του κ. Καραμανλή να στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στο θέμα των εξοπλισμών και την πρόσφατη Ελληνογαλλική Συμφωνία και δείχνει προς την κατεύθυνση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το γεγονός δε ότι σχεδόν κανένα Μέσο δεν φιλοξένησε την ομιλία Καραμανλή είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αποδέκτης του μηνύματος του πρώην πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν πρωτίστως ο σημερινός πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος.

Η ομιλία Καραμανλή  δίνει τροφή στα παρασκήνια, αλλά απέχει από το να δημιουργήσει  πολιτικό γεγονός η πολιτική κινητικότητα. 

 

Απόψεις

Του Στράτου ΒαλτινούΟ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε ποτέ, ότι θα συνομιλήσει με την Τουρκία μόνο αν συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και εγκαταλείψει την αναθεωρητική της πολιτική. Το κάνει όμως με τη Βόρεια Μακεδονία. πλήρες κείμενο
Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο