Η παραίτηση  του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι ένα ακόμα παράδειγμα για το πως ελέγχονται οι πρωθυπουργοί. Η συγκεκριμένη δε παραίτηση , του φίλου και ομοϊδεάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, προέκυψε από τις κατηγορίες σε βάρος του Κουρτς οι οποίες αφορούν την περίοδο  2016 - 2018, ότι  διέθεσε «πόρους του υπουργείου Εξωτερικών  που χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον».  Δικαιολογημένα στον ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν ότι εδώ και κάτι μήνες, ζητούν να γίνει έλεγχος για τις δημοσκοπήσεις της  Opinion  Poll , ο ιδιοκτήτης της οποίας (με άλλη εταιρία του) παίρνει δημόσια έργα. 

 

Στη Βιέννη υπάρχουν δικαστές 

Το βλέπουμε συνεχώς ότι στο Παρίσι, στην Σεούλ, στο Τελ Αβίβ, τώρα και στην Βιέννη υπάρχουν δικαστές. Που μπουκάρουν σε γραφεία πρωθυπουργών και Προέδρων εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Που οδηγούν ενίοτε Προέδρους εν ενεργεία ή πρώην όπως και πρωθυπουργούς στην φυλακή. Στην Ελλάδα οι κατηγορίες για μεγάλα σκάνδαλα βαπτίζονται  “σκευωρίες”  σε βάρος του πολιτικού συστήματος, οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος αποκαλούνται “κουκουλοφόροι” και ενίοτε τα στοιχεία που έρχονται από το εξωτερικό, χαρακτηρίζονται “νομικώς αβάσιμα”.  Ακόμα και οι έλεγχοι είναι μια ...δύσκολη διαδικασία.

 

Η υπόθεση Opinion Poll

 

Ο Α. Τσίπρας  δήλωσε  ότι «στην Αυστρία, οι θεσμοί λειτούργησαν» και ότι «η δικαιοσύνη κινήθηκε άμεσα, μόλις τα δημοσιεύματα περί διαφθοράς είδαν το φως της δημοσιότητας. Στην Ελλάδα, εκκωφαντική σιωπή». «Ένα είναι το βέβαιο...το βραβείο "Ελευθερίας των ΜΜΕ" έπρεπε δικαιωματικά να είχε δοθεί στον κ. Μητσοτάκη και όχι στον κ. Κουρτς. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς απλά προσπάθησε να τον αντιγράψει…». 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 4 μήνες κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε πεισματικά  τη σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να εξεταστούν τα στοιχεία και τα κόστη αμφιλεγόμενης δημοσκόπησης της εταιρίας OpinionPoll. 

Σύμφωνα με έγγραφα αποκαλύφθηκε ότι ο ιδιοκτήτης της ταυτόχρονα μέσω άλλης εταιρίας συνδεδεμένης με τη δημοκοπική, παίρνει με απευθείας αναθέσεις 270.000€ από το Δημόσιο για έργο αμφιβόλου σκοπιμότητας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τονίζει ότι «στην Αυστρία η κινητοποίηση των Αρχών ήταν άμεση για τέτοια φαινόμενα  που πλήττουν την ποιότητα της Δημοκρατίας. Στην Ελλάδα η πλειοψηφία της ΝΔ στη Βουλή αρνείται να εφαρμόσει τη νομοθεσία για τον έλεγχο  ύποπτης δημοσκόπησης όπως έχουμε ζητήσει από τις αρχές Ιουνίου με επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, καλύπτοντας την εν λόγω εταιρία”. 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής  Μάριος Κάτσης: 

“-Στις 02/06/2021 ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε παρέμβαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με επιστολή των βουλευτών μελών της επιτροπής προς τον πρόεδρο Αθανάσιο Μπούρα για την «περίεργη» δημοσκόπηση της OpinionPoll που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου 2021, αξιοποιώντας τον νόμο Ρουσόπουλου 3603/2007  που δίνει την δυνατότητα κατόπιν αιτήματος της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να προσκομιστούν από τη δημοσκοπική εταιρία πρωτογενή δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με το κόστος, τον τρόπο και μέθοδο διενέργειας της δημοσκόπησης και εξαγωγής αποτελεσμάτων.

-Ύστερα από 1 μήνα σιωπής παρά τα συνεχή αιτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθ. Μπούρας αρνείται το αίτημα μας με εντελώς αβάσιμους και προσχηματικούς  λόγους, παραβιάζοντας το νόμο και καλύπτοντας ουσιαστικά την εταιρία OpinionPoll να αποφύγει τον κατά το νόμο προβλεπόμενο έλεγχο.

Η εταιρεία OPINIONPOLL ΕΡΕΥΝΕΣ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ σύμφωνα με το μητρώο δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ και το ΓΕΜΗ ανήκει εξολοκλήρου στον κ. Μιχαήλ Διαμαντή του Γεωργίου. Σύμφωνα πάλι με στοιχεία του ΓΕΜΗ η εταιρεία REPOSITION STRATEGY LTD, φέρεται να είναι συμφερόντων του Μιχαήλ Διαμαντή του Γεωργίου, ο οποίος είναι νόμιμος εκπρόσωπος της. Τόσο η OPINIONPOLL όσο και η REPOSITIONSTRATEGYLTD έχουν την ίδια διεύθυνση ως επιχειρήσεις (Δάφνη, Ισμήνης 10). 

 Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε, που είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2020 ενέκρινε την απευθείας ανάθεση στη REPOSITION STRATEGY LTD για το έργο «Τηλεπικοινωνιακή Υποστήριξη του TRAVEL.GOV.GR» [ΑΔΑ: 6091469ΗΡΧ-Ζ7Κ]. Η αρχική απευθείας ανάθεση  κάλυπτε συνολικό διάστημα 2 μηνών και είχε κόστος 60.000€, ενώ σύμφωνα με τη Διαύγεια, ακολούθησαν και άλλες δύο επιπλέον επεκτάσεις της αρχικής σύμβασης κόστους 60.000€ και 150.000€ αντίστοιχα. Ο ΕΔΥΤΕ έχει εγκρίνει και εκτελέσει δαπάνες για την πληρωμή της εταιρείας τρεις φορές ήδη, με κόστος συνολικά 111,600€”.  

 

Και το ΚΙΝΑΛ κατά της Opinion Poll

Πριν απο λίγα 24ωρα η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ  κατηγόρησε την εταιρία  ότι «διεξάγει «δημοσκόπηση» προκατασκευασμένου αποτελέσματος. Οι συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι «ξεδιάντροπα η εταιρεία προκατασκεύασε -κατά παραγγελία και πριν καν έχει τα αποτελέσματα της «έρευνας» - δίδυμο δεύτερου γύρου, σύμφωνα με τις επιλογές της».  Στελέχη -συνεργάτες της κας Γεννηματά δηλώνουν ότι στις ερωτήσεις για τον νέο αρχηγό δεν υπήρχε καν το όνομα της σημερινής προέδρου του Κινήματος. Η εταιρία αρνείται τις κατηγορίες  και απειλεί με μηνύσεις για τις “συκοφαντικές” κατηγορίες.                                                                           

 

Οι απαντήσεις 

 

Η εταιρία  απαντά σχεδόν μονότονα οτι όλα αυτα είναι συκοφαντίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποδεχθεί τα αποτελέσματα που αποτυπώνουν την πραγματικότητα ενω και η Φώφη Γεννηματά προχωρά σε αβάσιμες κατηγορίες. 

Η κυβέρνηση απαντά στον Αλέξη Τσίπρα με  περσινά ξυνά σταφύλια και το γνωστό “και εσείς στήσατε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδεις”. 

Απόψεις

Του Στράτου ΒαλτινούΟ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε ποτέ, ότι θα συνομιλήσει με την Τουρκία μόνο αν συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και εγκαταλείψει την αναθεωρητική της πολιτική. Το κάνει όμως με τη Βόρεια Μακεδονία. πλήρες κείμενο
Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο