του Σπύρου Σουρμελίδη 

 

Η έκρηξη του Νίκου Δένδια στην Βουλή κατά του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου, οδήγησε τον Μητσοτάκη στην απόφαση του να θέσει τον βουλευτή εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος είχε εκφωνήσει ένα πύρινο αντικομουνιστικό λόγο από το βήμα της Βουλής, που θύμιζε την εποχή μετά τον εμφύλιο. «Η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη και την Χρυσή  Αυγή είναι απαράδεκτη» είπε σε έντονο ύφος ο Δένδιας, προσθέτοντας «Και όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση, εδώ δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα αυτή τέτοια προσπάθεια, για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι». Ήταν η κρίσιμη φράση για να  διαγράψει τον Μπογδάνο ο πρωθυπουργός. Το θέμα όμως είναι ότι η ΝΔ δεν μπορεί πλέον να πατάει σε δυο τόσο μακρινές βάρκες, στην ακροδεξιά και στο κέντρο. 

Τα τελευταία 24ωρα η Ελλάδα ζει στον ρυθμό της ακροδεξιάς νεοφασιστικής έκρηξης κυρίως στην Θεσσαλονίκη. Και είναι αυτό που έστειλε αέρα στα πανιά  της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, η οποία προσπαθεί να οικειοποιηθεί το κλίμα και να συγκρατήσει  τους ψηφοφόρους των ακραίων απόψεων  στην ΝΔ. Οι αντιφάσεις όμως είναι ορατές, γιατί δεν μπορεί για μεγάλο διάστημα το κυβερνών κόμμα να πατάει και στο κέντρο και στην ακραία δεξιά. 

Όταν  μάλιστα  κάποιοι ξεπερνούν τα όρια, όπως ο Κ. Μπογδάνος, τότε επέρχεται  ταραχή και αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο οι αντιφάσεις.

« Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε στην Σλοβενία όπου βρίσκεται  για τα τεκταινόμενα στη Βουλή και με απόφαση του τίθεται εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ο βουλευτής Α Αθήνας Κ.Μπογδάνος». Με αυτήν την ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου δημοσιοποίησε την απόφαση του πρωθυπουργού.

Ειχε προηγηθεί μια θυελλώδης αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ Μπογδάνου  ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως συνοδεύτηκε από την έκρηξη του Δένδια κατά Μπογδάνου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κ. Μπογδάνος τόνισε στη Βουλή ότι κανείς στην αίθουσα δεν τον αναγκάζει να μιλήσει για «Βόρεια Μακεδονία» και αυτός θα λέει για το κράτος των Σκοπίων. Δεν έμεινε όμως σ αυτό, προχώρησε στην αγαπημένη του ανάλυση από τον εμφύλιο έως σήμερα, για τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Φτάνοντας στο σημείο να πει ότι «Ο Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς: τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν οι κομμουνιστές».

Απάντησε αρχικά σε ο βουλευτής του ΚΚΕ  Θανάση Παφίλης: «Στεναχωρήθηκε ο Μπογδάνος που συνέλαβαν τους ομοίους του με στυλιάρια και βρήκε το χώρο να ρίξει δηλητήριο. Είναι γεμάτος αίμα αυτός ο τόπος, όταν οι πρόγονοί σας ήταν συνεργάτες των Γερμανών και ταγματασφαλίτες. Αυτά που λέτε, τα λέει και η Χρυσή Αυγή».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον Μπογδάνο ο  Θ. Δρίτσας , ενώ η Σια Αναγνωστοπούλου κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να πάρει θέση. 

Ο Ν. Δένδιας λοιπόν με έντονο τρόπο στράφηκε κατά του Μπογδάνου, λέγοντας μεταξύ αλλων ότι δεν είναι αποδεκτό να επιστρέφουμε σε σκληρές εποχές, ειδικά τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει εθνικούς κινδύνους. Πρόσθεσε όμως: “Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και διαχρονικά, η κατάθεση στεφάνου με τη Χρυσή Αυγή είναι επίσης απαράδεκτη, και είναι ώρα να σοβαρευτούμε αυτή την ώρα, που η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή. Και όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση, εδώ δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα αυτή τέτοια προσπάθεια, για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι». 

Η επισήμανση αυτή μάλλον θεωρήθηκε ως αρχηγική εμφάνιση Δένδια απόντος του πρωθυπουργού. Και έτσι φτάσαμε στην αποπομπή Μπογδάνου.

 

Έργα και ημέρες του Κωνσταντίνου Μπογδάνου 

 

Είναι γνωστές οι ακραίες απόψεις του Κ. Μπογδάνου , η πολεμική του κατά της Αριστεράς και των κομμουνιστών. 

Πριν από λίγες μέρες είχε προηγηθεί δημοσιοποίηση ονομάτων μικρών παιδιών (μεταναστών) που πάνε σε νηπιαγωγείο στο κέντρο της Αθήνας. Τότε έγινε μια παρατήρηση από την ηγεσία της ΝΔ. 

Ο Κ. Μπογδάνος είχε απολυθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι γιατί αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι είναι φίλος των τρομοκρατών της 17Ν. 

Αρχικά ο  Μπογδάνος είχε “κοπεί” από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ το Φεβρουάριο του 2019. Και αυτό γιατί όταν οπαδός της Χρυσής Αυγής σχολίασε ανάρτηση του στο twitter για την ΕΡΤ ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τανκς στο ραδιομέγαρο, ο τότε δημοσιογράφος απάντησε “Ψηφίστε σωστά και το έχουμε”.

 

Την υποψηφιότητα του κ.Μπογδάνου στην Α Αθήνας προωθούσε σημειωτέον ενθέρμως ο Άδωνις Γεωργιάδης και μάλιστα κατά την κοπή της πίτας του τον είχε αναφέρει ως υποψήφιο της ΝΔ στην Α΄Αθήνας παρακάμπτοντας εντελώς την κομματική ιεραρχία και διαδικασία.

 

Όμως μέχρι το Μάιο όλα αυτά είχαν ξεχαστεί και ο κ.Μπογδάνος συμπεριελήφθη τελικά στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α Αθήνας, στο πλαίσιο ακριβώς του αντι- ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Έτσι μεταξύ άλλων ο κ. Μπογδάνος είχε υποστηρίξει ότι "βεβαίως πρόσφυγες μπορούν να "φιλοξενηθούν" σε ξερονήσια" αφού πρέπει "να ξεπεράσουμε τα μετεμφυλιακά κόμπλεξ". Είχε συμμετάσχει σε εκδήλωση στην πλατεία Βικτωρίας ακραίων δεξιών στοιχείων, που δήλωναν «αγανακτισμένοι» με τους πρόσφυγες, στην οποία παραβρέθηκε και ο Ηλίας Κασιδιάρης, αλλά η κυβέρνηση τότε είχε δηλώσει ότι κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να συμμετέχει σε όποια εκδήλωση επιθυμεί. Στη συνέχεια στοχοποίησε δημοσιογράφους, που κατέγραψαν το γεγονός.

 

Ο Κ. Μπογδάνος γνωρίζει πως στην Α Αθήνας θα εκλεγεί ξανά μόνο με ακραίες θέσεις. Αλλά και φέρεται να είχε έρθει σε επαφή με άλλους βουλευτές με αντίστοιχες ακραίες θέσεις για τη δημιουργία είτε μίας νέας ακραίας δεξιάς εσωκομματικής φράξιας. Γεγονός που προφανώς επίσης επηρέασε την απόφαση για τη διαγραφή του.

Σημειωτέον ότι παρά τις αντιδράσεις και τη δυσφορία κεντρογενών και μετριοπαθών ψηφοφόρων με τα επαναλαμβανόμενα φάουλ Μπογδάνου στο παρελθόν, η ΝΔ ανεχόταν το βουλευτή χάριν ενός αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

 

Απόψεις

Του Στράτου ΒαλτινούΟ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε ποτέ, ότι θα συνομιλήσει με την Τουρκία μόνο αν συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και εγκαταλείψει την αναθεωρητική της πολιτική. Το κάνει όμως με τη Βόρεια Μακεδονία. πλήρες κείμενο
Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο