Μετά από αμφιταλαντεύσεις, χαμηλούς τόνους και δισταγμούς και αφού διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την στάση αυτή για να ικανοποιεί την εθνικιστική  της πτέρυγα, ο ΣΥΡΙΖΑ , όπως ήδη έχουμε ενημερώσει   από τις στήλες του Omegapress.gr, αλλάζει τακτική, σκληραίνει την  στάση και  ήδη γνωστοποίησε ότι δεν θα ψηφίσει την ελληνογαλλική συμφωνία, αν δεν βελτιωθούν οι προβλέψεις σχετικά με την ρήτρα αλληλεγγύης. Στην συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου που συζητήθηκε το εν λόγω ζήτημα , ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει μέχρι την κύρωσή της, επανορθώνοντας σε σχέση με τις διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18, δηλαδή τα άρθρα που αφήνουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  ανακοίνωσε τη σύγκληση από κοινού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσουν την Δευτέρα  4 Αυγούστου,  όπου πέραν του εν λόγω θέματος θα οξύνει την κριτική του έναντι της κυβέρνησης και για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά και για τους εξοπλισμούς και κυρίως, για την επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για πενταετή ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας και τις νέες βάσεις στη χώρα μας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους χειρισμούς του το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαρκείς αναφορές του πρωθυπουργού και η ρητορική έξαρση ότι κάθε του κίνηση έχει ως κίνητρο τον πατριωτισμό εκτιμήθηκαν ως παράλογες καθώς η κυβέρνηση έχει προβεί σε πλήθος υποχωρήσεων έναντι της Τουρκίας και υποχωρήσεων με συνέπεια όλο αυτό το σκηνικό να είναι εντελώς κατασκευασμένο. Ταυτόχρονα όμως  ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επιθετικοί το επόμενο διάστημα και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής γενικότερα καθώς ο Μητσοτάκης είναι όμηρος των εσωτερικών ομάδων , του Καραμανλή  και του Σαμαρά και είναι καθηλωμένος σε μια επικοινωνιακή διαχείριση που δεν προωθεί τα εθνικά συμφέροντα.  Επιθετικός θα είναι ως προς την στάση της κυβέρνησης στο θέμα της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών . Ψιθυρίζεται επίσης ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να αντικατασταθεί ο Γ. Κατρούγκαλος από τη θέση του υπευθύνου για την εξωτερική πολιτική.  

Αναλυτικά η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα:


«Ο κ. Μητσοτάκης μετά από πολλές παλινωδίες που έχουν κοστίσει πολλά δισ. σε εξοπλιστικά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν είχαν ενταχθεί σε κανέναν προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων ή της Βουλής, φέρνει εν τέλη με μεγάλη καθυστέρηση μια Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, βιαστική και προχειρογραμμένη.
Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνησή μας, έβαλε τις βάσεις από το 2015 της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας. Όπως επίσης είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση το 2018 για τις φρεγάτες Μπελχάρα, βάσει των εισηγήσεων του ΓΕΝ.
Αλλά εμείς δε θα φέρναμε ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη Γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ.
Εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία.
Σε αυτά τα πλαίσια και ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, οφείλουμε να καλέσουμε άμεσα την κυβέρνηση να επανορθώσει σε σχέση με τις επίμαχες διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της Αμυντικής Συμφωνίας.
Είτε να αλλάξουν είτε έστω να υπάρξει σαφής διευκρίνιση.
Με ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που αυτά βιαίως παραβιαστούν από τη Τουρκία.
Και ταυτοχρόνως με ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας τη κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας».
 

Απόψεις

Του Στράτου ΒαλτινούΟ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε ποτέ, ότι θα συνομιλήσει με την Τουρκία μόνο αν συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και εγκαταλείψει την αναθεωρητική της πολιτική. Το κάνει όμως με τη Βόρεια Μακεδονία. πλήρες κείμενο
Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο