Του Σωτήρη Σιδέρη


Μετά την συμφωνία με τη Γαλλία ο πρωθυπουργός καταπιάστηκε πάλι με το πατριωτικό αφήγημα. Στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν για την Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας –Γαλλίας. Μόλις έναν χρόνο νωρίτερα, στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ , το 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  ουσιαστικά υποβάθμιζε την αξία μιας τέτοιας συμφωνίας παραπέμποντας στις Συνθήκες της ΕΕ και την αλληλεγγύη των κρατών –μελών μεταξύ τους. Η διαρκής διπλωματική ασυναρτησία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε κόστος.

 

Το 2020 η Γαλλία δεν συναρτούσε την υπογραφή της συμφωνίας με την αγορά των φρεγατών. Τώρα το έκανε . Στο παρασκήνιο είναι γνωστό ότι το Παρίσι δέχθηκε να υπογραφεί η Συμφωνία, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα αγόραζε τις φρεγάτες. Το επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρωθυπουργός εκμεταλλεύθηκε και επικοινωνιακά την ελληνογαλλική συμφωνία φιλοτεχνώντας την εικόνα του πατριώτη εθνικού ηγέτη. Είναι ο ίδιος πρωθυπουργός που στην πράξη, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Κρήτη έχει υποχωρήσει άτακτα και με το δόγμα  του ανεκδιήγητου υπουργού Επικρατείας Γεραπετρίτη, ότι η χώρα έχει ως κόκκινη γραμμή τα 6ν.μ.  δεν υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα πέραν του ορίου αυτού. Ταυτόχρονα όμως τονώνει το κλίμα ανοχής έναντι της ακροδεξιάς για να κλείσει τις τρύπες της φθοράς του, κάτι που δεν είναι άσχετο με το πρώτο θέμα.


Το κάνουν πολλοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί. Όταν βλέπουν ότι η δημοφιλία τους βυθίζεται και  η φθορά τους  απειλεί, επιλέγουν την εξωτερική και αμυντική πολιτική για να ορθοποδήσουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις πυρκαγιές και τις κοινωνικές αντιδράσεις στα εργασιακά, τη ΔΕΗ και τα ΑΕΙ έκανε στροφή προβάλλοντας τον εαυτό του ως πατριώτη και ηγέτη. Ο υπερτονισμός των απειλών βοηθά πάντα να αμβλύνονται οι αντιστάσεις στους υπερεξοπλισμούς, τις υποχωρήσεις , ενώ βελτιώνει την εικόνα μέσω των φιλικών ΜΜΕ. Η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα στο διπλωματικό πεδίο οπότε το πατριωτικό αφήγημα, γκρίζο ούτως ή άλλως, καλύπτει το κενό .

Το κάνει χρόνια τώρα ο Ερντογάν .Πότε πολεμώντας τους Κούρδους, πότε φυλακίζοντας κεμαλιστές, πότε με κατάρες κατά της Δύσης, πότε με την Αγία Σοφία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελλείψει πολιτικού αφηγήματος, εκμεταλλεύεται τους εξοπλισμούς ,  και η επιλογή του να μην συνομιλεί με την Τουρκία, τον βοηθά , ενώ ταυτόχρονα φλερτάρει όλο και άγρια με την φασιστικά υπολείμματα της Χρυσής Αυγής για να διατηρήσει τη δημοσκοπική πρωτοκαθεδρία. Η επαναφορά της θεωρίας των δύο  άκρων είναι τόσο άθλια όσο και οι υποστηρικτές της. Ουδέποτε υπήρξε στην ιστορία Αριστερά που να κάνει εφόδους με τσεκούρια, ξύλα και μαχαίρια στα σχολεία ή οπουδήποτε αλλού, ούτε τρόμαζε τους πολίτες, ούτε ασκούσε βία . Αυτά είναι γνωρίσματα της ακροδεξιάς και πάντα η οικογένεια Μητσοτάκη τους προσέγγιζε γιατί η σχέση με  την εξουσία είναι πλέον επάγγελμα και οι σύμμαχοι, ακόμη και αν είναι φασίστες είναι αποδεκτοί.
    

Η ανάρμοστη σχέση με την ακροδεξιά


Ο συνδυασμός είναι αναπόφευκτος. Όσο αναξιόπιστη είναι η πατριωτική αρχιτεκτονική του Κυριάκου Μητσοτάκη, άλλο τόσο επικίνδυνη η εκ νέου προσέγγιση των πάσης φύσεως ακροδεξιών, φασιστών και εθνικιστών. Είναι μια εκρηκτική σχέση που την πληρώνει και το πολιτικό σύστημα και η δημοκρατία και αναπόφευκτα η χώρα.  Το δημοκρατικό έλλειμμα της κυβέρνησης είναι ορατό. Η διπλωματική αδυναμία εξόφθαλμη. Η απουσία σχεδίου εμφανής. Ο εκμηδενισμός του ειδικού βάρους και του κύρους της χώρας ορατός από παντού. Επί ημέρες επικρατεί η ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει οπλικά συστήματα και έτσι η Ελλάδα θα έχει υπεροχή. Μόνο με την διπλωματία , το σχέδιο, τις στρατηγικές πολιτικές συμμαχίες μπορεί η  Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις απειλές, χωρίς να υποτιμούμε και την ανάγκη της ισχυρής άμυνας.
Η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Αυτή την στιγμή φαντάζουν ως περιθωριακές οι φωνές που ασκούν κριτική στις επιλογές , αλλά και στην κάλπικη εικόνα που φιλοτεχνεί η κυβέρνηση και σύντομα θα φανεί. Στη ΔΕΘ το 2020 ήταν η αλληλεγγύη της ΕΕ . Τώρα η αγορά εντάσσεται στην πολιτική του ΝΑΤΟ. Αμυντική στρατηγική και στρατηγική ασφάλειας όπου φυσάει ο άνεμος.
Μια συζήτηση στη βουλή για το δημόσιο χρέος θα ήταν μια καλή αρχή για να τεθεί σε σωστή βάση όλο το πρόβλημα.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ -ΔΕΘ 2020


«Με ρωτήσατε για την αμυντική συνεργασία, την πιθανή στρατηγική σχέση την οποία μπορεί να υπογράψουμε με την Γαλλία. Πράγματι, είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για να υπογραφεί μία τέτοια συμφωνία η οποία θα επανεπιβεβαιώνει τους πολύ στενούς δεσμούς που έχει η Ελλάδα με την Γαλλία. Πρέπει να σας πω, όμως, ότι στο ζήτημα της ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, θέλω να σας θυμίσω ότι τέτοια ρήτρα υπάρχει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση για βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους σε ένα κράτος που πλήττεται από ένοπλη επίθεση στο έδαφός του. Υπάρχει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εύχομαι ότι δεν πρόκειται ποτέ η χώρα να χρειαστεί αυτή τη ρήτρα να την ενεργοποιήσει».   

30 Σεπτεμβρίου 2021 «Athens Democracy Forum».


«Συνήψαμε με τον πρόεδρο Μακρόν μία στρατηγική συνεργασία. Υπάρχει το άρθρο της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που λέει πως εάν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεχθεί επίθεση τότε το άλλο θα συνδράμει προς βοήθεια. Συμβολίζει την δέσμευση της Γαλλίας αλλά και το ενδιαφέρον της για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πήραμε τις φρεγάτες στο καλύτερο τίμημα και στον καλύτερο χρόνο παράδοσης. Πήραμε πλοία που θα βάλουν το Πολεμικό μας Ναυτικό στην ψηφιακή εποχή και που θα μας ενισχύσουν σημαντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα».


Σε ερώτηση γιατί να γίνει αυτή η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, αφού η Ελλάδα είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «Η συμφωνία συμβαδίζει με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ περί αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας των κρατών - μελών του. Υποχρέωση μου είναι να υπερασπιστώ την πατρίδα μου. Πρόκειται επίσης για μία ξεκάθαρη στάση από την πλευρά της ΕΕ να κινείται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της σε περιοχές, που το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εμπλακεί και χωρίς την έγκριση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για ακόμη 5 χρόνια. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα, οι εν λόγω πρωτοβουλίες είναι αλληλοσυμπληρωματικές. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, είναι μακράν η επιτυχέστερη συμμαχία»

Απόψεις

Του Στράτου ΒαλτινούΟ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε ποτέ, ότι θα συνομιλήσει με την Τουρκία μόνο αν συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και εγκαταλείψει την αναθεωρητική της πολιτική. Το κάνει όμως με τη Βόρεια Μακεδονία. πλήρες κείμενο
Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο