Του Σωτήρη Σιδέρη

 Πολιτικοί παράγοντες που πρόσκεινται στη ΝΔ ,  εκτιμούν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε την κυβέρνηση για το θέμα  των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία,  που αρνείται  ο Μητσοτάκης να φέρει στη βουλή, θα ετίθετο ζήτημα επιβίωσης της κυβέρνησης, είτε πολιτικά, είτε κοινοβουλευτικά.  Πολλοί ανέμεναν ότι  ο Νίκος Δένδιας με την επίσκεψή του  στα Σκόπια την Τρίτη 31 Αυγούστου θα διόρθωνε την στάση της κυβέρνησης και να δεσμεύονταν για την ψήφιση των συμφωνιών. Ωστόσο σιώπησε και αυτό είναι εις βάρος των εθνικών συμφερόντων για μικροκομματικούς λόγους. Η εθνικιστική ακροδεξιά καραδοκεί… Η διπλοπροσωπία  της κυβέρνησης όμως πρέπει να λάβει ένα τέλος. Πολιτικά, δημοκρατικά , κοινοβουλευτικά. Τα περί συναίνεσης δεν μπορεί να είναι το ημερήσιο άλλοθι ενός πρωθυπουργού που εκ πεποιθήσεως είναι διχαστικός. Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί ότι εκφράζει έναν άλλο κόσμο, προοδευτικό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, ας κάνει την κίνηση, καταθέτοντας πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για το θέμα των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία.  


   Είναι γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί υπεύθυνη  κριτική στο θέμα αυτό και γενικότερα στην εξωτερική πολιτική. Εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά ως προς την Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει κοινή στάση και ιδεολογική, αλλά και πολιτική, καθώς  έχει  συντριπτικό, στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι  της κυβέρνησης.
Αλλά δεν αρκούν όλα αυτά, την στιγμή μάλιστα που η διεθνής κατάσταση είναι απειλητικά ρευστή. Απατούνται πλέον νέες επεξεργασίες, νέες θέσεις, νέοι θεσμοί να δώσουν πνοή σε μια νέα στρατηγική στην εξωτερική πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο κομματικών οργάνων  και σε επεξεργασίες που θα επαναφέρουν την Ελλάδα στο προσκήνιο. Η χώρα μας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη στον διεθνή διπλωματικό καταμερισμό, κανένας σοβαρός οργανισμός, αλλά και μεγάλες χώρες μοιράζονται με την Ελλάδα σχέδια και πολιτικές . Η υποβάθμιση είναι τεράστιας σημασίας , καθώς στην περιοχή σχηματίζονται διαρκώς νέες συμμαχίες, νέα σχήματα και οι ισορροπίες αλλάζουν με ταχύτητα. .
Δεν σιωπά ο ΣΥΡΙΖΑ και σε επίκαιρα ζητήματα η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίζεται με σύνεση  τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, σειρά ερωτημάτων θέτει στον ΥΠΕΞ ο τομεάρχηςς Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, με θέμα την επίσκεψη Δένδια στα Σκόπια δηλώνοντας  μεταξύ άλλων τα εξής:

 «Εδώ και δύο χρόνια η Κυβέρνηση -εγκλωβισμένη στα εσωκομματικά της αδιέξοδα- αρνείται να αξιοποιήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να προωθήσει την στρατηγική σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας χώρο στις εθνικιστικές δυνάμεις των δύο χωρών αλλά και το πεδίο ελεύθερο για την Τουρκία. Αποτελεί θλιβερή και αντιφατική εικόνα ο ΥΠΕΞ να εκφράζει προβληματισμό για την πολυεπίπεδη αμυντική συμφωνία Τουρκίας-Βόρειας Μακεδονίας όταν η Κυβέρνηση δεν μπορεί εδώ και δύο χρόνια να κυρώσει ούτε μια τεχνική στρατιωτική συμφωνία.
 
Για να έχει λοιπόν πραγματική αξία οποιαδήποτε επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία ή συνάντηση με αξιωματούχους της, πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, τις οποίες περιμένουμε από τον Υπουργό Εξωτερικών:
 
Πότε θα εφαρμοστεί η Συμφωνία του Ιουνίου 2019 για αλλαγή των σχολικών βιβλίων της Βόρειας Μακεδονίας, ως προς τις αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο; Ποιος είναι ο οδικός χάρτης για αλλαγή  ονομάτων και ειδικά των αθλητικών ομοσπονδιών στη γείτονα; Πότε θα πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες συναντήσεις για τα εμπορικά σήματα; Πότε η Ελλάδα θα αλλάξει τις οδικές πινακίδες ώστε να αναφέρονται στη Βόρεια Μακεδονία; Πότε θα κυρωθούν τα τρία μνημόνια; Πότε θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας για να υπάρξουν νέα μνημόνια και συμφωνίες;Περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και όχι νέα επικοινωνιακά παιχνίδια. Η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για ασκήσεις δημιουργίας εντυπώσεων».

       

Η πρόταση μομφήςΗ δήλωση είναι διπλωματικά ευπρεπής και επιβεβλημένη. Αν όμως επρόκειτο για μια κυβερνητική στάση λίγων ημερών μετά τις εκλογές, θα λέγαμε ότι πρέπει να περιμένουμε. Όμως προσωπικά ο Νίκος Δένδιας και ο πρωθυπουργός ασκούν συνειδητά μια πολιτική αποστασιοποίησης σε συγκεκριμένα  ζητήματα σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών εδώ και δύο χρόνια, όχι γιατί επιβάλλεται από το εθνικό συμφέρον, αλλά από το κομματικό. Κατά συνέπεια η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει πλέον να υπερβεί τα τετριμμένα και να αναλάβει πολιτική δράση.Ο Δένδιας και ο Μητσοτάκης τηρούν  μια ιδιοτελή κομματικά στάση που προκαλεί προβλήματα στην εικόνα της χώρας και σταδιακά παγιώνει μια αρνητική κατάσταση, πέραν των επιπτώσεων που έχει την βαλκανική πολιτική. Οι απειλές των Καραμανλή και Σαμαρά  ότι θα καταψηφίσουν τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία αφορούν  και το εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ, αλλά και  τη χώρα. Οπότε η ΝΔ ας πάρει την εθνική ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτεια.   Η πολιτική στα βαλκάνια και την Ευρώπη είναι ρευστή. Το διεθνές περιβάλλον απειλητικό. Και η Συμφωνία των Πρεσπών επιβάλλεται να εφαρμόζεται όχι παθητικά, αλλά ενεργητικά και μάλιστα να κατατίθενται και νέες ιδέες για περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, αλλά και την παρέμβαση της χώρας στα βαλκάνια.
Υπό αυτό το πρίσμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αντικείμενο την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών η κυβέρνηση θα έχει θέμα επιβίωσης. Είτε συσπειρωθεί , είτε αποσυσπειρωθεί θα έχει και διεθνές πρόβλημα και εσωτερικό πρόβλημα. Γιατί δεν μπορεί να συνεχίσει να υποκρίνεται. Αν δεν θέλει την συμφωνία, ας την καταγγείλει. Αν θέλει αλλαγές, ας το δηλώσει επίσημα στη βουλή. Αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ό Μητσοτάκης όπως και ο Δένδιας, ή θα πιούν το πικρό ποτήρι και θα δεσμευθούν για την εφαρμογή της Συμφωνίας με ότι αυτό συνεπάγεται για  την ενότητα της κυβέρνησης και της ΝΔ ή θα προτείνουν κάτι άλλο, κάποια άλλη συμφωνία, οτιδήποτε, οπότε ας τα βγάλουν πέρα με τους  ακροδεξιούς εθνικιστές που φωλιάζουν πλέον και σε κόμμα και σε κυβέρνηση.  Πέραν του γεγονότος ότι υπάρχει και ο σοβαρός διεθνής αντίκτυπος.


Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να επιτρέψει άλλο εθνικό βατερλό. Όπως με το Ελσίνκι και τον ανεκδιήγητο Καραμανλή που το ακύρωσε χωρίς να προτείνει εναλλακτική πολιτική. Και το αποτέλεσμα ήταν η απογείωση της επιθετικότητας της Τουρκίας έκτοτε.
Ταυτόχρονα πρέπει να διαλυθεί ο μύθος ότι τα αποκαλούμενα εθνικά θέματα δεν πρέπει να συζητιούνται δημόσια και να μην υπάρχει αντιπαράθεση. Ο μύθος αυτός αποτέλεσε ένα διαχρονικό άλλοθι της δεξιάς με στόχο να μην ελέγχεται για τις εξαρτήσεις, τις ανεπάρκειες και τον διαχρονικό ενδοτισμό της, αποδεικνύοντας πολλές φορές ότι οι πατριωτικές κραυγές είχαν στόχο το πελατειακό ακροατήριο και όχι το συμφέρον της χώρας.
Η πολιτική είναι πολύ σκληρή υπόθεση για να δοθεί ασυλία σε ένα τέτοιο μείζον ζήτημα στον Μητσοτάκη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιτείνει το αδιέξοδό του, ιδού η Ρόδος. Συναίνεση στα  εθνικά εγκλήματα για να αθωωθεί η ακροδεξιά συμμαχία του Μητσοτάκη, δεν μπορεί να υπάρξει.
 

Απόψεις

ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ* Η θεωρία των «δύο άκρων» είναι ένα σχήμα το οποίο προσπαθεί να ερμηνεύσει την ιστορία ως μια διαρκή διαπάλη ανάμεσα στη «μετριοπάθεια» και την «ακρότητα». πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΠολλά ερωτηματικά προκλήθηκαν από την ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΠ ότι τοποθετείται ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε θέση Ειδικού Συμβούλου , επικεφαλής του προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας . Πέραν του ότι η θέση... πλήρες κείμενο
Κυριάκος Πιερίδης Στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο γίνεται σάλος για τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, που αναμειγνύουν και πάλι την Κύπρο και τον πρόεδρό της, Νίκο Αναστασιάδη. πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΌταν ο υπουργός Επικρατείας Γεραπετρίτης ορίζει ως όριο άμυνας τα 6 ν.μ παραιτούμενος από την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων , γιατί να το κάνει η Γαλλία; Όταν η κυβέρνηση αρνείται να υπερασπιστεί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΕμβρόντητοι ακούσαμε ότι ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα του Μητσοτάκη και θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός όμως είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο απαντώντας σε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Ολλανδία μετέφερε πάνω από 2.000 Αφγανούς , αλλά η ΥΠΕΞ παραιτήθηκε μετά από πρόταση μομφής. Ο Δένδιας δεν κατάφερε να μεταφέρει δύο διερμηνείς, αλλά είναι ακλόνητος!Η σύγκριση προκαλεί θλίψη. Ποιότητα... πλήρες κείμενο