Δεν είναι ούτε η πρώτη και σίγουρα ούτε η τελευταία φορά που τα ΜΜΕ σιωπούν για να προστατεύσουν έναν πρωθυπουργό. Η σιωπή γύρω από το Πόθεν Έσχες του Μητσοτάκη και της συζύγου του δεν σημαίνει ασυλία.. Είτε το θέλει ο πρωθυπουργός , είτε δεν το θέλει, το πολιτικό σκηνικό πλέον έχει αλλάξει. Δεν κρίνεται πλέον μόνο για την πολιτική και κοινοβουλευτική του δράση. Κρίνεται και για το ήθος και ύφος της εξουσίας που ασκεί ο ίδιος , όπως και η κυβέρνησή του. Όπως και τα ΜΜΕ. Η κατεστραμμένη εδώ και χρόνια  αξιοπιστία των οποίων είναι ο χειρότερος σύμβουλος για τον πρωθυπουργό. Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να επηρεάσει και τους θεσμούς, κατατροπώθηκε ήδη στη βουλή, προκειμένου να υπάρξει και η θεσμική συγκάλυψη. Μάταιος κόπος. Η είδηση των ημερών δεν είναι μόνο το διάτρητο Πόθεν Εσχες . Είναι και η δημόσια δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Μητσοτάκης «θα λογοδοτήσει». Και αυτή η δέσμευση έχει ξεχωριστή σημασία. Ωστόσο ο αγώνας της κυβέρνησης να έχει συμμάχους κάθε σύστημα, εξουσία και μηχανισμό είναι άνευ όρων . Το τελευταίο σκάνδαλο είναι ένα δώρο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.


Ειδικότερα. Στις 29 Ιουλίου, ημέρα ανακοίνωσης των Πόθεν Έσχες των πολιτικών έγινε φανερό ότι ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του δεν συμπεριέλαβαν την γαλλική εταιρεία. Ήδη ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις. Δεκάδες ακίνητα, καταθέσεις  και γύρω στο 1.300.000 ευρώ δάνεια. Το θέμα όμως, όπως ήδη έχουμε επισημάνει είναι ότι έχει πολιτικοποιηθεί καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει μετατρέψει σε ζήτημα πολιτική ηθικής και όχι μόνο . Γιατί με την ανακοίνωσή του με την οποία σχολιάζει το Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού, αλλάζει επίπεδο.


Αναφέρει ότι ο Μητσοτάκης  για μία ακόμη φορά δεν δήλωσε στο πόθεν έσχες του την γαλλική εταιρία που κρύβει παράνομα από το 2016 και έτσι, «συνεχίζει να παραβιάζει το νόμο και δεν απαντά στο απλό ερώτημα: Τι κρύβει η εν λόγω εταιρία και δεν την δηλώνει;». Αναφέρεται όμως και στα ΜΜΕ τονίζοντας:
«Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η αποκάλυψη της παρανομίας από τον Πρωθυπουργό θα ήταν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων. Στο καθεστώς του κ. Μητσοτάκη αρκούν τα τηλεφωνήματα στα κανάλια, αφού από όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας μόνο το Open είχε ρεπορτάζ για τις αποκαλύψεις και την τραγελαφική προσπάθεια συγκάλυψης στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης. Ούτε καν η Δημόσια Τηλεόραση, η οποία για ακόμη μία φορά λογόκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για χάρη του «αυτοκράτορα».
 Η ουσία όμως βρίσκεται στην συνέχεια:
«Ο κ. Μητσοτάκης, όσο και να προσπαθεί να μετατρέψει την Ελλάδα από ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα σε κακέκτυπο απολυταρχικών καθεστώτων, να ξέρει ότι δεν θα μείνει τίποτα κρυφό. Η αλήθεια θα λάμψει και ο ίδιος, όση προστασία και αν έχει από τα Μέσα, θα κληθεί να λογοδοτήσει».
       

Σκάνδαλο εκατοντάδων εκατομμυρίων



 Οσμή σκανδάλου αναδύεται  από  τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος σύμφωνα με την οποία εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας απαλλάσσονται από την υποχρέωση κατασκευής, με δικό τους κόστος, ανεξάρτητης υποθαλάσσιας σύνδεσης με νησιά και δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη σύνδεση Κρήτης - ηπειρωτικής Ελλάδας που φτιάχτηκε με χρήματα του δημοσίου.

Όπως καταγγέλλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ, Σωκράτης Φάμελλος, «απαλλάσσονται άδειες παραγωγής του 2010 και του 2011, που αφορούν τεράστιες ποσότητες. Βλέπω ότι είναι άνω των 2.000 MW στην Κρήτη από την υποχρέωση κατασκευής του υποθαλάσσιου καλωδίου, που οι πληροφορίες μιλάνε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ». Και προσθέτει:

«Εδώ έχετε καταλύσει κάθε έννοια διαφάνειας. Και προκύπτει ένα ζήτημα. Αλλάζετε εκ των υστέρων μετά από 10 χρόνια τους κανόνες μιας άδειας, υποτιμώντας όλους τους υπόλοιπους που θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν αν το έργο δεν είχε υποθαλάσσιο καλώδιο. Πώς θα γίνει αυτό; Κατοχυρώνουν κάποιοι δικαιώματα όταν υποβάλλουν αίτηση για ένα άλλο έργο και τους το δίνετε με άλλη μορφή;» σημειώνει ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, είχαν δοθεί άδειες με την προϋπόθεση ότι θα κατασκευαστεί ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση από τις εν λόγω εταιρίες. Πλέον αυτές απαλλάσσονται από την εν λόγω υποχρέωση.

Την ίδια στιγμή εγείρονται σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τον υγιή ανταγωνισμό καθώς ορισμένες εταιρίες δεν έλαβαν σχετική άδεια καθώς αδυνατούσαν αν κατασκευάσουν δική τους σύνδεση, με βάση τα προβλεπόμενα.

Σε ιδεολογικό επίπεδο αυτό ονομάζεται παραγωγή πλούτου. Το κράτος επενδύει, οι ιδιώτες πλουτίζουν . Ο λαός πληρώνει, μια νέα ολιγαρχία ευνοείται με νόμο μάλιστα.
Δημοκρατία ή Ολιγαρχία; γι αυτό θα λογοδοτήσει στον λαό ….

Απόψεις

Του Στράτου ΒαλτινούΟ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε ποτέ, ότι θα συνομιλήσει με την Τουρκία μόνο αν συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και εγκαταλείψει την αναθεωρητική της πολιτική. Το κάνει όμως με τη Βόρεια Μακεδονία. πλήρες κείμενο
Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο