Χαλάει τα σχέδια των Σαμαρά, Βενιζέλου και Σημίτη ο Γιώργος, με μια πρόταση που μόνο επιφανειακά αφορά την τύχη του ΠΑΣΟΚ, στην ουσία όμως αλλάζει τα δεδομένα σε ότι αφορά:
1. Την κοινοβουλευτική στήριξη της κυβέρνησης.
2. Τις ισορροπίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Λίγες ώρες μετά την συνάντηση του Ε. Βενιζέλου με τον Κ. Σημίτη και 24 ώρες μετά την δική του συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο ο Γιώργος Παπανδρέου εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με την τακτική  του σημερινού αρχηγού του Κινήματος και αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
-Διαφωνεί με την διάλυση του ΠΑΣΟΚ με στόχο την δημιουργία Δημοκρατικής Παράταξης την οποία σχεδιάζει ο Ε. Βενιζέλος με την στήριξη Σημίτη.
- Ζητά  «Έκτακτο και Ανοιχτό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, Εκτάκτων Αποφάσεων όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις». Τονίζει ότι η προκήρυξη συνεδρίου συνοδεύεται με προσκλητήριο προς όλους, είτε είναι στο ΠΑΣΟΚ σήμερα, είτε δεν είναι.

Η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ θα γίνει με ανοικτό Μητρώο μελών (όχι δηλαδή με τα καταλόγους του Βενιζέλου) ώστε να εκλεγεί και Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (η οποία θα αφαιρέσει από τα χέρια της σημερινής ηγεσίας του κόμματος την δυνατότητα ελέγχου).
- Ζητά φυσικά εκλογή νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τη βάση.
Η πρόταση Παπανδρέου χαλάει τον σχεδιασμό  όχι μόνο των Σημίτη- Βενιζέλου αλλά και τις ισορροπίες στην ίδια την συγκυβέρνηση. Ο αδύναμος κρίκος της συγκυβέρνησης δηλαδή το ΠΑΣΟΚ αποσταθεροποιείται και μπροστά στην διαπραγμάτευση με την τρόικα  αλλά και ενόψει της αναζήτησης των 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.
Ο Γ. Παπανδρέου που όλοι περίμεναν ότι θα κάνει κάποια δική του κίνηση (κόμμα, σχηματισμό κα) αποφάσισε να κτυπήσει στην καρδιά του προβλήματος, να κτυπήσει εκ νέου την  ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση  του είναι βέβαιο ότι θα συγκινήσει πολλούς ΠΑΣΟΚους, οι οποίοι είναι ανενεργοί ή κοιτάνε προς άλλες κατευθύνσεις. Δημιουργεί μια νέα κινητικότητα στην ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ η οποία σέρνεται χωρίς πυξίδα.
Και φυσικά ανταποδίδει το προηγούμενο κτύπημα Βενιζέλου προς τον ίδιο, με το ίδιο νόμισμα.
Η «ανάσταση νεκρών» που υποσχέθηκε  ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μέσω της μετατροπής του ΠΑΣΟΚ σε Δημοκρατική Παράταξη, βρίσκει μπροστά της την επανεμφάνιση του Γ. Παπανδρέου.
Στέκεται όμως εμπόδιο και στα σχέδια του Κ. Σημίτη που εμφανίστηκε την Παρασκευή χαμογελαστός  στην συνάντηση του με τον Βενιζέλο, ως κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Και μην ξεχνάμε πως όλ αυτά συμβαίνουν τρία χρόνια ακριβώς από την πτώση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2011

Λίγες ώρες πριν ο Ε. Βενιζέλος υποσχότανε «Ανάσταση νεκρών», μέσω της μετατροπής του ΠΑΣΟΚ σε Δημοκρατική Παράταξη. Επειδή όμως κι αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο ζητούσε την συμβολή και συμμετοχή των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Σημίτη και του θυμωμένου Γιώργου Παπανδρέου.  Ο Γ. Παπανδρέου πήγε στο ραντεβού με τον Ε. Βενιζέλο χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του. Ο Κ. Σημίτης όμως ενδιαφέρεται  κυρίως  για το άμεσο πρόβλημα που λέγεται σταθερότητα της σημερινής κυβέρνησης.  Γι αυτό εμφανίστηκε χαμογελαστός στο ραντεβού του με τον Ε. Βενιζέλο με τον οποίο και συζήτησε τα ΠΑΝΤΑ.  Στην ανακοίνωση του βγήκε από το γραφείο του μετά την συνάντηση της Παρασκευής αναφέρεται: ότι οι δύο άνδρες ζήτησαν «τα κύρια θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, και ιδίως τις μελλοντικές εξελίξεις στην οικονομία και τις σχέσεις της Ελλάδας  με τις γειτονικές της χώρες. Όσον αφορά τη συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, συμφώνησαν ότι η Δημοκρατική Παράταξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα. Ο Κώστας Σημίτης επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί εντατικά η προσπάθεια συνεργασίας με όλες τις κινήσεις και τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην δημιουργία του αναγκαίου ισχυρού πόλου για την πολιτική σταθερότητα και το μέλλον της χώρας».
Ολ αυτά αναδεικνύουν τις σκοπιμότητες του κάθε παράγοντα και συγχρόνως ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να αναστηθεί  η παράταξη που λέγεται ΠΑΣΟΚ.  Ακόμα και ο Κ. Σημίτης τονίζει ότι πρέπει να υπάρξουν ενωτικές διεργασίες  για να υπάρξει ο νέος πόλος που «θα συμβάλλει στην σταθερότητα της χώρας».
Δεν  έχει βεβαίως τις ίδιες απόψεις και σχέδια ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, που βλέπει την αλλαγή του ονόματος αλλά πάντα υπό τη δική του ηγεσία. Είναι η ανάγκη της στιγμής, είναι το φόβητρο του ΣΥΡΙΖΑ και τα προβλήματα της οικονομίας που απειλούν την κυβέρνηση, γι αυτό και εμφανίζεται μια επίπλαστη κινητικότητα. Χωρίς όμως την συμμετοχή μελών, στελεχών, οπαδών και ψηφοφόρων, έστω κι αυτών που έχουν απομείνει.

Απόψεις

ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ* Η θεωρία των «δύο άκρων» είναι ένα σχήμα το οποίο προσπαθεί να ερμηνεύσει την ιστορία ως μια διαρκή διαπάλη ανάμεσα στη «μετριοπάθεια» και την «ακρότητα». πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΠολλά ερωτηματικά προκλήθηκαν από την ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΠ ότι τοποθετείται ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε θέση Ειδικού Συμβούλου , επικεφαλής του προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας . Πέραν του ότι η θέση... πλήρες κείμενο
Κυριάκος Πιερίδης Στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο γίνεται σάλος για τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, που αναμειγνύουν και πάλι την Κύπρο και τον πρόεδρό της, Νίκο Αναστασιάδη. πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΌταν ο υπουργός Επικρατείας Γεραπετρίτης ορίζει ως όριο άμυνας τα 6 ν.μ παραιτούμενος από την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων , γιατί να το κάνει η Γαλλία; Όταν η κυβέρνηση αρνείται να υπερασπιστεί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΕμβρόντητοι ακούσαμε ότι ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα του Μητσοτάκη και θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός όμως είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο απαντώντας σε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Ολλανδία μετέφερε πάνω από 2.000 Αφγανούς , αλλά η ΥΠΕΞ παραιτήθηκε μετά από πρόταση μομφής. Ο Δένδιας δεν κατάφερε να μεταφέρει δύο διερμηνείς, αλλά είναι ακλόνητος!Η σύγκριση προκαλεί θλίψη. Ποιότητα... πλήρες κείμενο