Του Σωτήρη Σιδέρη


Όπως συμβαίνει συχνά , κάθε φορά που η κυβέρνηση χάνει τον έλεγχο των εξελίξεων ή οξύνεται το κλίμα δυσαρέσκειας , αρχίζουν οι διαρροές για ανασχηματισμό ή εμφανίζονται σαν από μηχανής θεός δημοσκοπήσεις που αυξάνουν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Το χαστούκι με την υπόθεση Νοβάρτις και η δίωξη κατά του αντιεισαγγελέα Ι. Αγγελή ,  η εγκληματικότητα, το εργασιακό νομοσχέδιο και η εξαγγελία για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ προκάλεσαν σύγχυση στο Επιτελικό Κράτος που παρά τις προσπάθειές του δεν έχει βρει ακόμη ένα πειστικό αφήγημα για την μετά πανδημία εποχή. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πλέον συνείδηση της κοινωνίας ότι θα αξιοποιηθεί για εξυπηρετήσεις ολιγαρχικών συμφερόντων. Για τον λόγο αυτό , ούτε η κυβέρνηση , ούτε κάποιος σοβαρός οικονομικός αναλυτής είναι σε θέση να απευθυνθούν στην κοινωνία και να εκτιμήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας, τα ποσοστά της ανεργίας, τις νέες πραγματικές θέσεις εργασίας, τις  αμοιβές.

Αντίθετα, κάθε συζήτηση γίνεται προς αρνητική κατεύθυνση. Πρόκειται για μια κατάσταση νεφελώδους διακυβέρνησης, ένας χαλασμένος ανεμοδείκτης που αποκαλύπτει το σοβαρό πρόβλημα της κυβέρνησης.
Ως αξιωματική αντιπολίτευση η ΝΔ είχε επιλέξει την ακραία σκανδαλολογία για να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση αυτή σε συνδυασμό με την συμμαχία της με την ακροδεξιά με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών, αποτέλεσαν τον πυρήνα της πολιτικής της. Βοηθούσης της πανδημίας, η ΝΔ κατάφερε να κρατήσει μακριά την κυβέρνηση από τη φθορά επί σχεδόν δύο χρόνια. Τώρα όμως έρχονται αμείλικτα τα αποκαλυπτήρια . Είναι  βέβαιο ότι για την κυβέρνηση , αυτό το νεφέλωμα και η αδυναμία εξεύρεσης πολιτικού αφηγήματος , την οδηγεί με βεβαιότητα στην παλιά γνωστή τακτική του πελατειακού συστήματος, της εξυπηρέτησης συμφερόντων με ακόμη πιο ωμό τρόπο , ακριβώς όπως το εκφράζει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά και θα επιδιώξει ακραία πόλωση για να διατηρήσει την συσπείρωσή της.
Αφού λοιπόν ο ανασχηματισμός αφορίστηκε με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου , είναι πιθανό να ανοίξει θέμα εκλογών. Η Πελώνη δήλωσε την Τρίτη 8 Ιουνίου:
«Ο τελευταίος ανασχηματισμός έγινε πριν έξι μήνες, ο πρωθυπουργός δεν είναι οπαδός των συχνών αλλαγών, οπότε δεν υφίσταται τέτοιο θέμα» . Όμως πρόκειται για θεατρική δήλωση. Γιατί στην πραγματικότητα όπως έγινε και πριν έναν χρόνο ο χρόνος ανασχηματισμού είναι συνάρτηση των ισχυρών συμφερόντων που εκφράζονται μέσα στην κυβέρνηση σε συνδυασμό με την τακτική του πρωθυπουργού. Ως προς το πρώτο, ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να αλλάξει το πλαίσιο πολιτικής χωρίς να έχει την συναίνεση των ισχυρών οικονομικών παραγόντων της χώρας , ώστε να μην διασαλευθεί η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η φθορά της ΝΔ έχει σαφώς γίνει αντιληπτή και ίσως αποτελεί ανώφελο ρίσκο η αλλαγή προσώπων.
  

Η Νοβάρτις επιστρέφει ως εφιάλτης


Η δεύτερη εκδοχή έχει σχέση με τις πραγματικές επιδιώξεις του πρωθυπουργού. Αν δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης είχε βρει ένα σταθερό αφήγημα για την επόμενη περίοδο, πλην του Ταμείου Ανάκαμψης θα είχε γίνει γνωστό και πιθανόν να είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η απουσία σχεδίου γίνεται όλο και πιεστική για τον πρωθυπουργό καθώς αμφιταλαντεύεται καθημερινά μεταξύ πολλών διλημμάτων. Όξυνση ή ύφεση, ανασχηματισμός ή εκλογές. Βάρος στα πρόσωπα ή στο σχέδιο. Συσπείρωση ή ρίσκο με αλλαγές στην πολιτική. Όλα αυτά προκαλούν αμηχανία και στην κοινοβουλευτική ομάδα και στον κομματικό μηχανισμό. Συνέπεια όλων αυτών είναι η προσήλωση στην νομοθετική διαδικασία και μόνο με στόχο να συγκαλυφθούν οι αιτίες που προκαλούν τη φθορά. Και όμως και η καταιγίδα νομοσχεδίων είναι από μόνη της φθοροποιός διαδικασία γιατί βάζει την κυβέρνηση απέναντι στην κοινωνία.


Σύντομα θα υπάρξουν κομβικής σημασίας εξελίξεις . Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκάνδαλο Νοβάρτις επανέρχεται ως καταιγίδα και όχι βέβαια ως σκευωρία. Ό,τι αρνήθηκε να κάνει ο αντιεισαγγελέας Αγγελής θα γίνει , λογαριασμοί θα αποκαλυφθούν. Το φιάσκο της Προανακριτικής για τις τηλεοπτικές άδειες προκαλεί πάταγο και ανασφάλεια στη ΝΔ. Υπουργοί όπως ο Χρυσοχοϊδης, η Κεραμέως, ο Κικίλιας (παρά την στήριξη της Μαρέβας) προκαλούν φθορά στην κυβέρνηση, το κράτος δικαίου επανέρχεται στο προσκήνιο , όπως και το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν η μάχη κινηθεί σιγά σιγά προς τα σκάνδαλα κάτι που φαίνεται στον ορίζοντα η ΝΔ θα χάσει πολλά περισσότερα απ΄όσα νομίζει. Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν ωφελήθηκε από τέτοια συζήτηση. Ταυτόχρονα η νεολαία δείχνει σταδιακά να επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ η οικονομική κρίση θα επηρεάσει την πολιτική συμπεριφορά πολλών πολιτών.
Εν κατακλείδι. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε θολό σκηνικό. Ο πρωθυπουργός κινείται πλέον εμπειρικά ελλείψει σχεδίου. Τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα ελέγχουν πλήρως το νομοθετικό έργο και την εικόνα της κυβέρνησης και η αντιπολίτευση κερδίζει πόντους .

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο