Πολύ “χέσιμο”  έχει πέσει τα τελευταία 24ωρα. Ο ένας λέει ότι τον έχει χεσμένο  τον πρωθυπουργό, ο άλλος στην Προανακριτική αποκαλεί «χέστες» τους  βουλευτές της ΝΔ. Οι πολιτικές εκτιμήσεις είναι πλέον για χέσιμο. Όπως τα έγραφε ο Γεώργιος Σουρής στους «Μυρωμένους Στίχους» πριν από εκατό και πλέον χρόνια... “Σκατά βρωμάει τούτος δω, σκατά βρωμά κι εκείνος,  σκατά βρωμάει το σκατό, σκατά βρωμά κι ο κρίνος”. Από τότε όμως έως σήμερα κάποιοι μας έχουν (όλους και όλα) “χεσμένους”. 

 

Τα όσα είπε ή φέρεται να είπε ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης,  έφεραν σε απόλυτη αμηχανία την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, τόλμησε μόνο να  πει ότι οι δηλώσεις Λασκαρίδη «είναι απαράδεκτες δηλώσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται καμία διόρθωση». Κατά διαβολική σύμπτωση ενα 24ωρο πριν, ο βασικός μάρτυρας στη Προανακριτική της Βουλής, Χρήστος Καλογρίτσας, φέρεται να χαρακτήρισε τους βουλευτές της ΝΔ “χέστες” γιατί δεν τολμούν να καλέσουν τους Λιβανέζους ιδιοκτήτες της εταιρίας CCC , με τους οποίους ο ίδιος έχει διαφορές.  Οι φράσεις δεν είναι απλώς προσβλητικές για  την κυβέρνηση, δείχνουν την απαξίωση  του πολιτικού προσωπικού.  Όπως και να έχουν ειπωθεί, σε όποια μορφή και για τον όποιο λόγο, δείχνουν δυστυχώς την πραγματικότητα. Οι άνθρωποι με δυνατότητες δεν  υπολογίζουν κυβερνήσεις. Οι εφοπλσιτές της ποντοπόρου Ναυτιλίας, θεωρούν διαχρονικά ότι δεν εξαρτώνται από τις κυβερνήσεις και οτι οι δουλειές τους είναι στη θάλασσα.  Και ας  γνωρίζουν καλά πρόσωπα, από κρατικά στελέχη έως πρωθυπουργούς.  Ο κ. Λασκαρίδης είναι γνωστός επιχειρηματίας, δεν είναι μόνο εφοπλιστής.  Δραστηριοποιείται στον τουρισμό, έχει ξενοδοχεία και καζίνο, έχει πάρει μεγάλα δάνεια από Τράπεζες, για τα οποία έγιναν και γενναίες ρυθμίσεις. Η δράση του είναι πολυσχιδής. Ναυτιλία και αλιεία, καζίνα και ξενοδοχεία, δωρεές στο Πολεμικό Ναυτικό και νέα πλατεία Ομονοίας, εκστρατεία για θάλασσα χωρίς πλαστικά και μαθητές στα σχολεία με δωρεάν παγουρίνα. Είναι και φίλος με τον σημερινό πρωθυπουργό.  Ο δε κ. Καλογρίτσας, είναι ο άνθρωπος πάνω στον οποίο η ΝΔ στήριξε την προανακριτική κατά του Νίκου Παππά. 

Η αμηχανία 

Η αμηχανία της κυβέρνησης, η δυσκολία της να σχολιάσει και να επικρίνει, δείχνει την πραγματικότητα. Αν κάποιοι διαδηλωτές σήκωναν πανό με κάτι ανάλογο ή κάποιος συνδικαλιστής ή στέλεχος της αντιπολίτευσης έλεγε κάτι απρεπές, θα είχαμε εκστρατεία κατά του λαϊκισμού, δεκάδες αναλυτές να μιλούν για την κατάντια της πολιτικής αντιπαράθεσης και να εξηγούν γιατί χρεοκόπησε η χώρα. Τώρα; Σιωπή! Μια σιωπή που ήρθε να ενισχύσει τα ερωτήματα για το ποιου ακριβώς είδους σχέση του εφοπλιστή με την κυβέρνηση επέβαλε την σιωπή αφενός του υπουργού Ναυτιλίας στο ντοκιμαντέρ και την προσπάθεια αφετέρου όλο το τελευταίο τετραήμερο να «θαφτεί» το θέμα από τα περισσότερα εγχώρια, συστημικά μέσα ενημέρωσης. 
Ευτυχώς δεν  είναι απόλυτη. Ενδεικτικό το πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατίας» το οποίο έχει τίτλο «Ρεσιτάλ υποτέλειας» και αναφέρει: «Καμία απάντηση στον φίλο και συνεργάτη της οικογένειας Μητσοτάκη που δήλωσε ότι «έχει χε....νο τον πρωθυπουργό». 

Αποστάσεις απο τον  κ. Πάνο Λασκαρίδη, πήρε ο αδελφός του Αθανάσιος Λασκαρίδης:  

«Αναφορικά με τον πρόσφατα δημιουργηθέντα θόρυβο σχετικά με τις δηλώσεις του αδελφού μου Παναγιώτη Λασκαρίδη σε συνέντευξή του στο European Investigative Collaboration, επιθυμώ να δηλώσω ότι αυτές είναι προσωπικές του απόψεις τις οποίες όχι μόνο δεν συμμερίζομαι, αλλά με βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετο. Η Ελληνική Ναυτιλία οφείλει την μετεωρική άνοδο και εξαιρετική επιτυχία της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, κατά κύριο λόγο, στην προστασία και υποστήριξη που επέδειξαν όλες ανεξαιρέτως οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις προς αυτήν.  Κάθε άλλος σχολιασμός εκ μέρους μου για το θέμα αυτό περιττεύει», δήλωσε από το Λονδίνο ο Αθανάσιος Λασκαρίδης.

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΠΑΝΟΥ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ  

Μετά το ντοκιμαντέρ του European Investigative Collaboration, και τις αντιδράσεις ο κ. Πανος Λασκαρίδης διέψευσε τα όσα μεταδόθηκαν λέγοντας οτι διαστρεβλώθηκνα οι δηλώσεις του. Τονίζει πως σε ότι αφορά τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας «έχουν όλοι στερεά γνώση για το ποιες απόψεις τρέφω για αυτούς». Κάνει λόγο για συκοφαντία και «συρραφές». 

- «Τις τελευταίες δύο ημέρες δημοσιεύθηκαν σε διάφορα social media δηλώσεις μου, παρμένες από άσχετες συζητήσεις που δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλίας μας και φυσικά ούτε τον Πρωθυπουργό, ούτε τον Υπουργό Ναυτιλίας, δηλώσεις που έγιναν σε δίκτυο ανεκδιήγητων Πορτογάλων δημοσιογράφων, που τις χρησιμοποίησαν βάναυσα εκτός θέματος και ειρμού.

Οι δηλώσεις αυτές διέρρευσαν από διάφορους παραναυτιλιακούς κύκλους  και ο μόνος σκοπός τους είναι να αμαυρώσουν τόσο τη δική μου εικόνα, όσο και να θολώσουν τα νερά στις ενδοναυτιλιακές σχέσεις των παραγόντων της Εμπορικής μας Ναυτιλίας.

Σε ότι αφορά τις δικές μου απόψεις για την ναυτιλία μας και τους θεσμούς της, παραπέμπω σε εκατοντάδες δηλώσεις και ομιλίες μου περί της Ελληνικής Ναυτιλίας που έχουν δημοσιευθεί σε αναρίθμητες συνεντεύξεις μου στον ελληνικό και τον διεθνή τύπο τις τελευταίες δεκαετίες που είχα την τιμή να αντιπροσωπεύσω τα συμφέροντα της Ναυτιλίας μας.

Αυτοί που άκριτα και συκοφαντικά χρησιμοποίησαν αυτές τις συρραφές θα υποστούν φυσικά τα επίχειρα των πράξεων τους. Σε ότι τέλος αφορά την εκτίμηση και τον σεβασμό μου και προς τον Πρωθυπουργό και προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στους θεσμούς που αντιπροσωπεύουν, έχουν όλοι στερεά γνώση για το ποιες απόψεις τρέφω για αυτούς, την Ναυτιλία και την Πατρίδα μας».

 

ΥΓ: Κατά  σύμπτωση και με αφορμή να θυμίσουμε ότι ο  Γεώργιος Σουρής έγραφε κάπου εκεί στο 1900

Ένα μυρωδάτο ποίημα…

Τίποτε δεν απόμεινε στον κόσμο πια για μένα,

όλα βρωμούν τριγύρω μου και φαίνονται χεσμένα.

Όλα σκατά γενήκανε και ο δικός μου κώλος

σκατά εγίνηκε κι αυτός, σκατά ο κόσμος όλος.

 

Μόνο σκατά φυτρώνουνε στον τόπο αυτό τον άγονο

κι όλοι χεσμένοι είμαστε, σκατάδες στο τετράγωνο.

Μας έρχεται κάθε σκατάς, θαρρούμε πως σωθήκαμε,

μα μόλις φύγει βλέπομε πως αποσκατωθήκαμε.

 

Σκατά βρωμάει τούτος δω, σκατά βρωμά κι εκείνος,

σκατά βρωμάει το σκατό, σκατά βρωμά κι ο κρίνος.

Σκατά κι εγώ, μες στα σκατά, και με χαρτί χεσμένο

ό,τι κι αν γράψω σαν σκατό προβάλλει σκατωμένο.

 

Σκατά τα πάντα θεωρώ και χωρίς πια να απορώ,

σκατά μασώ, σκατά ρουφώ, σκατά πάω να χέσω,

απ’ τα σκατά θα σηκωθώ και στα σκατά θα πέσω.

 

Όταν πεθάνω χέστε με, τα κόλλυβά μου φάτε

Και πάλι ξαναχέστε με και πάλι ξαναφάτε,

μα απ’ τα γέλια τα πολλά κοντεύω ν’ αρρωστήσω

και δεν μπορώ να κρατηθώ, μου φεύγουν από πίσω.

 

Σκατά ο μεν, σκατά ο δε, σκατά ο κόσμος όλος

κι απ’ το πολύ το χέσιμο μου πόνεσε ο κώλος! 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο