του Σπύρου Σουρμελίδη

Κάτι φωνές και διαμαρτυρίες έχουν αρχίσει να ακούγονται στην ΝΔ για φαινομενικά επιμέρους θέματα, δείχνουν όμως οτι η ...παντοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη αρχίζει να αισθάνεται τις συνέπειες της πολιτικής της και την μεγάλη αμφισβήτηση που εμφανίζουν οι έρευνες. Κυρίως όμως φαίνεται οτι στον “συνασπισμό” δυνάμεων, παραγόντων και ομάδων συμφερόντων που στηρίζουν τον Κ. Μητσοτάκη, έχει αρχίσει η γκρίνια.  Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει κινητικότητα, ώστε να παραμείνει το κόμμα στην επιρροή Σημίτη-Βενιζέλου, άρα να συνεχίζει να στηρίζει τον συνασπισμό που δημιουργήθηκε γύρω από τον Κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει τα λεφτά του πακέτου στήριξης, έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνει νομοθετικά, διοικητικά , το νέο τοπίο που θα βρούμε μετά την πανδημία. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό, πρέπει να διαμορφωθεί και το πολιτικό τοπίο ώστε οι δυνάμεις-παράγοντες που στηρίζουν την κυβέρνηση, να μπορέσουν και στην επόμενη φάση να ελέγξουν την κατάσταση. 

 

Οι πρώτες γκρίνιες 

Ήταν οι κυρίες Μαριέτα Γιαννάκου και Ολγα Κεφαλογιάννη που ξεκίνησαν  την έντονη διαμαρτυρία τους για το νομοσχέδιο περί επιμέλειας τέκνων. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και μια γενικότερη αμφισβήτηση της πολιτικής  της κυβέρνησης. Ήρθαν όμως ο Κώστας Τζαβάρας (Ηλεία)  και η Αννα Ευθυμίου (Θεσσαλονίκη) για να θέσουν γενικότερα πολιτικά θέματα. Ο Κ. Τζαβάρας με αφορμή τις διαφωνίες του  με την κα Κεραμέως για την Ηλεία, είπε  οτι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος γιατί “δεν ασχολείται με γελοιότητες”. Για να ακολουθήσει η κα Ευθυμίου  η οποία διαφώνησε με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά ζητώντας αλλαγές. που εκτός από την πολιτική τους σημασία έχουν και επιστημονική – νομική σημασία, καθώς η κυρία Ευθυμίου είναι  δικηγόρος – εργατολόγος. Η βουλευτής είπε ότι παραμένουν το 8ωρο και το 40ωρο, τόνισε όμως ότι η σχέση εργοδότη και εργαζομένου δεν είναι ισότιμη, γιατί υπάρχει σχέση  εξάρτησης,  λέγοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι στην πράξη οι εργοδότες θα καταστρατηγήσουν το 8ωρο και το 40ωρο. Η κυρία Ευθυμίου, υπογραμμίζοντας και την ιδιότητα της εργατολόγου, είπε ακόμα ότι το ΣΕΠΕ  πρέπει να στελεχωθεί περισσότερο και να μη γίνει «νέο ΕΦΚΑ», ενώ ενστάσεις διατύπωσε και για τον τρόπο που επιχειρείται η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας ωραρίου. «Είναι σημαντική, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να μπουν όλοι. Να γίνει προτεραιοποίηση», είπε και ζήτησε να μπουν ποσοστά  τηλεργασίας . «Δεν μπορεί μία επιχείρηση να στέλνει όλο το προσωπικό της σε τηλεργασία. Να μπουν συγκεκριμένα ποσοστά.  Να επικαιροποιήσουμε στην τηλεργασία την έννοια του εργατικού ατυχήματος», υποστηρίζει.

Οι διαφωνίες αν και επιμέρους αν και περιορισμένες, είναι τα πρώτα δείγματα των αντιρρήσεων που υπάρχουν στην παραδοσιακή ΝΔ για το σύστημα εξουσίας που δημιούργησε ο κ. Μητσοτάκης με την συνδρομή των Σημίτη και Βενιζέλου, και των ανθρώπων που προέρχονται από τον χώρο  του ΠΑΣΟΚ (στο κράτος, στην αυτοδιοίκηση, στις τράπεζες, σε οργανισμούς, σε επιχειρήσεις κλπ, κλπ). 

Η νέα...πραγματικότητα 

Το σχέδιο Χατζηδάκη είναι καίριο γιατί από τα εμβληματικά νομοσχέδια της κυβέρνησης για να διαμορφώσει το νέο οικονομικό και κοινωνικό τοπίο . Είναι η απαιτούμενη προϋπόθεση – η διάλυση η της αγοράς εργασίας- για να εφαρμοστεί το σχέδιο Πισαρίδη για την ανάπτυξη, ουσιαστικά για το μοίρασμα του πακέτου των 32 δις.

Δυστυχώς το σχέδιο Πισαρίδη δεν είναι κάτι νέο, για την νέα εποχή. Είναι ένα απωθημένο από την περίοδο 2000-2004 , το οποίο με ευθύνη του πολιτικού συστήματος δεν εφαρμόστηκε.

Σήμερα όμως είναι πίσω από τις ανάγκες. Αυτό που παραμένει σταθερό δυστυχώς στην Ελλάδα, είναι ο τρόπος διανομής του μεγάλου χρήματος. Μια διανομή που δεν οδηγεί στην ανάπτυξη , στην παραγωγή ή στην αλλαγή παραγωγικού μοντέλου. 

Προϋπόθεση είναι και ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση  , αφού μέσω αυτής θα διατεθεί ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων και του πακέτου  των 32 δις και του ΕΣΠΑ της 7ετίας (για να φτάσουμε στα 70 δις). Το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, συγκεντρώνει όλη την εξουσία στον Δήμαρχο, άρα μέσω αυτού θα γίνει και η επιλογή (διανομή) έργων. 

Tο λεγόμενο επιτελικό κράτος ήρθε για να ενισχύσει  τον πρωθυπουργικό έλεγχο. Η ρύθμιση που αναθέτει στον πρωθυπουργό και τον έλεγχο των μεγάλων έργων, μπορεί να μην φαίνεται αυτή την ώρα κακή ή …ύποπτη (όπως αφήνουν ορισμένοι να εννοηθεί). Έρχεται μάλιστα να συμπληρώσει μια πρακτική, αφού και άλλοι τομείς βρίσκονται στον αποκλειστικό έλεγχο του πρωθυπουργού όπως η ΕΥΠ ακόμα και η ΕΡΤ. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα θα το δούμε στο άμεσο μέλλον.

Πάντως  η τάση το να βρίσκονται τόσες λειτουργίες, σε επίπεδο διαχείρισης και κάθε απόφασης, υπό τον πρωθυπουργό, είναι φανερό ότι αποσκοπεί σ ένα μήνυμα προς τον πολιτικό αλλά και τον οικονομικό κόσμο: Τα πάντα τα ελέγχω εγώ. 

Αυτοί που θέλουν το ΚΙΝΑΛ σαν βοήθημα 

Το ΚΙΝΑΛ  είναι ένα ιδιόμορφο σχήμα, το οποίο σχεδιάστηκε από άλλους (Κ. Σημίτης, Ε. Βενιζέλος) για ένα εντελώς διαφορετικό σκοπό. Την διαμόρφωση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που σημαίνει οτι το ΚΙΝΑΛ θα έχει ένα ρόλο βοηθητικό-συμπληρωματικό.  Στόχος ήταν να ενταχθεί και το ΠΟΤΑΜΙ, το οποίο τελικώς απορροφήθηκε απο την ΝΔ.

Αυτό το σχήμα (ΚΙΝΑΛ) δείχνει να μην “αντέχει” ούτε καν την μετεξέλιξη του….προς την αυτονομία του. Η Φώφη Γεννηματά , επιδιώκει να στηρίξει την δική της παρακαταθήκη, μέσα σε μια εξαιρετικά αντιφατική πορεία. Γιατί κληρονόμησε ένα ιδιόμορφο σχήμα, το οποίο σχεδιάστηκε από άλλους (Κ. Σημίτης, Ε. Βενιζέλος) για ένα εντελώς διαφορετικό σκοπό.  Η προσπάθεια της είναι υπονομευμένη από την ίδια την κατασκευή. Τα 250μέλη της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ ελέγχονται πλειοψηφικά από τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον ευρωβουλευτή του Κινήματος που έχει αναφορές στον Ε. Βενιζέλο. Η κα Γεννηματά προσπαθεί όλο αυτό το διάστημα να φτιάξει ενα ΚΙΝΑΛ σχεδόν από την αρχή, με διακριτά χαρακτηριστικά και άλλο σκοπό. Δύσκολο, εγχείρημα που χρειάζεται πολλές επεμβάσεις στο αρχικό σχήμα ίσως και χρόνο.

Την ώρα όμως που πρέπει να διαμορφωθεί το νέο τοπίο, υπάρχει η αγωνία να μείνει το ΚΙΝΑΛ στον αρχικό του στόχο. Στήριγμα της εξουσίας Μητσοτάκη (Προσοχή όχι της ΝΔ γενικώς, αλλά του Κ. Μητσοτάκη ειδικώς). 

Χωρίς προσχήματα στηρίζεται τώρα η υποψηφιότητα Ανδρέα Λοβέρδου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Και όπως φαίνεται αυτός  θα είναι ο βασικός αντίπαλος της Φώφης Γεννηματά το φθινόπωρο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. 

 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο