Με εκατό κρούσματα την ημέρα βρισκόμασταν σε καραντίνα. Με 2.500 κρούσματα ανοίγει πλήρως η οικονομία από τις 14 Μαίου και φυσικά δεν υπάρχει ανοσία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να μην έχει εμβολιαστεί. Είναι λοιπόν εύλογα τα ερωτήματα ή κάτι δεν πάει καλά από την αρχή.  Και έρχεται ο ΠΟΥ με μια έκθεση καταπέλτη να εκφράζει βεβαιότητα ότι η πανδημία μπορουσε να αντιμετωπιστεί πολύ καλύτερα. Αν θέλαμε να σώσουμε την οικονομία και φυσικά και τους ανθρώπους, θα μπορούσε να λειτουργεί πλήρως  εδώ και έναν χρόνο, με μέτρα προστασίας ανάλογα   με αυτά που  έχουν ληφθεί  μετά το Πάσχα. Και με τον τρόπο αυτό και φυσικά με τεστ παντού, εκατομμύρια πολιτών θα είχαν αμυνθεί καλύτερα στην κρίση και ταυτόχρονα και με μέτρα προφύλαξης και σε συνδυασμό με τα εμβόλια,  η Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει ανώδυνα  ή λιγότερο επώδυνα το πρόβλημα.


Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη. Η κυβέρνηση κάνει πολιτική, πολλές φορές βρίσκονταν εκτός κλίματος. Καρφώματα , δυσλειτουργίες , συμφέροντα και λάθος αποφάσεις οδήγησαν σε αυτή την παρατεταμένη κρίση. Αλλά η περίφημη Επιτροπή Ειδικών, οι λοιμοξιωλόγοι, κάθε είδους και ειδικότητας επιστήμονες που έκαναν παρέλαση κάθε βράδυ από τις τηλεοπτικές συχνότητες σε τι ακριβώς συνέβαλλαν; Γιατί οι αποφάσεις δεν έχουν λογική. Πολλές φορές κατηγορήθηκαν ότι υπέκυψαν σε κυβερνητικές πιέσεις, άρα το επιστημονικό τους κύρος ή δεν το είχαν ποτέ ή κατέρρευσε μπροστά  σε κάθε υπουργό, υφυπουργό ή παράγοντα. Δηλαδή όλοι αυτοί ήταν και είναι συμμέτοχοι στα πολιτικά παιχνίδια . Και νοιώθει κανείς θλίψη γιατί και ο ΠΟΥ πιστεύει ότι η  Πανδημία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πολύ καλύτερα.
       

Ο ΠΟΥ δείχνει ευθύνες

.
Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», δήλωσε η Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, πρώην πρόεδρος της Λιβερίας και μία από τις συμπροέδρους της επιτροπής των ειδικών. Η έκθεση των ειδικών δεν θεωρεί ότι υπάρχει μόνο ένας ένοχος για την εξέλιξη της πανδημίας. Αντίθετα «η κατάσταση αυτή οφείλεται σε μυριάδες αποτυχίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις στην προετοιμασία και την αντίδραση» στην πανδημία, υπογράμμισε η Σίρλιφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Επιτροπή  που διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγέσους βάσει της απόφασης που υιοθετήθηκε τον Μάιο του 2020 από τις χώρες μέλη και αποτελείται από 13 ειδικούς αποκαλύπτει τις ευθύνες. Ειδικότερα στην  αναφέρεται ρητά και στην έκθεση των ειδικών: «είναι ξεκάθαρο ότι ο συνδυασμός κακών στρατηγικών επιλογών, της έλλειψης επιθυμίας να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και ενός συστήματος από το οποίο έλειπε ο συντονισμός δημιούργησαν ένα τοξικό κοκτέιλ το οποίο επέτρεψε στην πανδημία να μετατραπεί σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση».
Φυσικά ούτε ΣΥΡΙΖΑ είναι , ούτε Αριστεροί λαϊκιστές είναι οι Ειδικοί του ΠΟΥ. Αντίθετα,    εξετάζουν εδώ και οκτώ μήνες την εξάπλωση της πανδημίας και τα μέτρα που έλαβε ο ΠΟΥ, αλλά και οι χώρες για να την αντιμετωπίσουν και οι διαπιστώσεις είναι τραγικές. Άρα υπάρχουν ευθύνες.

 

Να γίνει ανεξάρτητη έρευνα


Ίσως είναι εθνική ανάγκη μια ανεξάρτητη Επιτροπή να διερευνήσει και στην Ελλάδα, τι ακριβώς συνέβη από τις αρχές του 2020 και ποιος φέρει ευθύνες γι αυτό το χάος. Με τα sms, με την απουσία τεστ, με τα σχολεία, τα ΑΕΙ, τις επιχειρήσεις . Κάποιοι πρέπει να απολογηθούν και αν κριθούν ένοχοι για λάθη ή παραλείψεις να τιμωρηθούν. Είναι σίγουρο ότι το αίτημα αυτό, είναι και δημοκρατικό και αυτονόητο ότι πρέπει να ερευνηθεί τι συνέβη στη χώρα.
Κανείς μέχρι τώρα δεν σήκωσε το δάχτυλο στην κυβέρνηση για τους 11.000 νεκρούς.  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξηγηθεί πως λαμβάνονταν οι αποφάσεις,  γιατί είχαμε τόσους νεκρούς, γιατί η οικονομία ζούσε σε διαρκές σοκ εξαιτίας των αποφάσεων που λαμβάνονταν.


Ακόμη και η βουλή  ήταν όμηρος αυτής της πολιτικής. Υπολειτουργούσε ως προς τον έλεγχο , αλά υπερλειτουργούσε για λογαριασμό της κυβέρνησης και τα δεκάδες νομοσχέδια που ψήφιζε . Είναι κατάπτωση της δημοκρατίας ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε η βουλή και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την διεύρυνση της συμμετοχής με την φυσική παρουσία των βουλευτών στις εργασίες της Βουλής, στην διάσκεψη των Προέδρων. Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, η κ. Γεροβασίλη άφησε αιχμές για την μέχρι τώρα ολιγωρία και την υποβάθμιση της Δημοκρατικής λειτουργίας και δήλωσε στον κ. Τασούλα :
 «Δεν κατανοώ τον λόγο για τον οποίο το Κοινοβούλιο υπολειτουργεί, την στιγμή που η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει την Οικονομία, τα σχολεία και ετοιμάζεται να ανοίξει και τον τουρισμό. Τον Δεκέμβριο είχατε προγραμματίσει την δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου, προκειμένου να μην υποβαθμισθεί περαιτέρω η Δημοκρατία, στο όνομα της πανδημίας. Όμως μετά τον καταχρηστικό και προνομιακό εμβολιασμό, κυβερνητικών στελεχών και άλλων παραγόντων της Ν.Δ. εγκαταλείψατε το σχέδιο, εξαιτίας της κοινωνικής κατακραυγής».
Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να προχωρήσει σε διεύρυνση, καθώς περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών.  Πρώτα θα περάσει η πανδημία και μετά ο πρόεδρος της βουλής θα πάρει τις εισηγήσεις των ειδικών.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο