Ειδικού Συνεργάτη


Πόσο απέχει η τραγωδία από την κωμωδία; Μια λεπτή γραμμή για πολλούς. Αλλά στην πολιτική οι αποστάσεις εκμηδενίζονται σε ελάχιστο χρόνο. Το 1989 ο μακαρίτης Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας συνομιλούσε με έναν ισχυρό εκδότη. Ο εκδότης, του ζητούσε επίμονα να σχολιάσει τη φημολογούμενη δωροδοκία του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Γιώργο Κοσκωτά. «@ρχιδι@ Μιραλέικα» είναι η παροιμιώδης έκφραση που αποδίδεται στον μακαρίτη τον Κουτσόγιωργα. Ή, όπως αλλιώς συνηθίζεται να λέγεται, «τα @ρχιδι@ του Καράμπελα», οι πιο διάσημοι ανδρικοί αδένες που επικαλείται ο θυμόσοφος λαός για να καταδείξει τη μεγάλη ασημαντότητα που προσδιορίζει πολλές καταστάσεις του καθημερινού βίου.  Στις δέκα το πρωί της περασμένης Πέμπτης, ο οικονομολόγος Κυριάκος Τόμπρας, ήταν ο πρώτος μάρτυρας που πέρασε το «κατώφλι» της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του Νίκου Παππά.  Χρειάστηκαν μόλις δυόμισι ώρες, από την έναρξη της κατάθεσης του, για να κάνει τον γύρο του διαδικτύου, η πιο ηχηρή σφυρήλατη  «κουδούνα» που φόρεσε ποτέ μάρτυρας στο αφήγημα της δωροληψίας πολιτικού.


Στις 12.30 το πρωί της περασμένης Πέμπτης, σε δεκάδες ηλεκτρονικές σελίδες φιλοξενούνταν ο δηκτικός τρόπος με τον οποίο ο μάρτυρας διέψευσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, του υπέδειξε τον Χρήστο Καλογρίτσα ως εταίρο σε σχήμα που θα διεκδικούσε τηλεοπτική άδεια το 2016.
«Στη μήνυση που έχει καταθέσει η εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ αναφέρεται ότι σας υποδείχθηκε από ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο να φέρετε σε επαφή τις οικογένειες Χούρι και Καλογρίτσα για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες», ανέφερε ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Σταύρος Κελέτσης στον Κυριάκο Τόμπρα, τον άνθρωπο που έφερε σε επαφή τους εκπροσώπους του λιβανέζικου κολοσσού CCC και τον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα, τον Αύγουστο του 2016.


«Τα α@@@@ια του Καράμπελα, κύριε πρόεδρε! Οι εξυπνάδες του Καλογρίτσα! “ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, τα στελέχη”! … Να έρθει να πει Καλογρίτσας ποιος το υπόδειξε!», απάντησε ο Κυριάκος Τόμπρας αφήνοντας άναυδους προεδρείο, βουλευτές και πρακτικογράφους της προανακριτικής επιτροπής. Ήθελε να το πει; Του ξέφυγε; Για όποιον λόγο και επικαλέστηκε τον Καράμπελα ο  κ. Τόμπρας, η απάντησή του, θα κατατρέχει για πολλές εβδομάδες τις «ηχηρές αποκαλύψεις» που προαναγγέλλουν, στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο, μέλη της επιτροπής για το “white house”, το οποίο αναφέρεται σε mail και περιλαμβάνεται στη δικογραφία της αντιδικίας Καλογρίτσα-Χούρι και πρέπει τώρα να ταυτοποιηθεί με το Μέγαρο Μαξίμου, επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ.
  

 Οι καναλάρχες και το αμάρτημα του ΣΥΡΙΖΑ


Η προανακριτική επιτροπή διερευνά αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι ο Νίκος Παππάς διέπραξε το έγκλημα της δωροδοκίας πολιτικού και αν διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Όποιο όμως πόρισμα και αν συντάξει η ΝΔ, ένα δεν αλλάζει: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη κυβέρνηση που υποχρέωσε τους καναλάρχες να πληρώσουν ενοίκιο για τη χρήση τηλεοπτικών συχνοτήτων. Και αυτό ισοδυναμεί για τους καναλάρχες με προπατορικό αμάρτημα, αμάρτημα που δεν παραγράφεται και δεν ξεχνιέται.
Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποίησε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες προκειμένου να θέσει υπό την επιρροή της έναν τηλεοπτικό σταθμό; Και αν το έπραξε, απέτυχε παταγωδώς. Άλλωστε στα «ευαίσθητα» του Καράμπελα έχουν φορτωθεί δεκάδες ονόματα και κόμματα της εγχώριας πολιτικής σκηνής, όταν αυτά δεν ήταν χρήσιμα στη διαπλοκή.

Ο μάρτυρας- η κατάθεση


 Άνθρωπος ομιλητικός, κυνικός με τις πρακτικές των εγχώριων και ξένων επενδυτών, γνώστης των κινδύνων και των ρίσκων μιας επιχειρηματικής σύζευξης, ο Κυριάκος Τόμπρας είναι το πρόσωπο που τον Αύγουστο του 2016 προξένεψε τον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα με τους Χούρι της CCC, του λιβανέζικου κολοσσού που εδρεύει στην Ελλάδα με το καθεστώς εξωχώριας εταιρείας, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο «αρραβώνας» τελέστηκε σε κλειστό κύκλο, στο deck της πολυτελούς θαλαμηγού των Χούρι στο Πόρτο Χέλι. Ο γάμος δεν έγινε όμως ποτέ. Ο γαμπρός έκανε πίσω γιατί όλοι ξεφώνιζαν τη νύφη. Ο προξενητής δεν πήρε φράγκο για το προξενιό και ο γαμπρός ζητάει από τον Καλογρίτσα να πληρώσει τη… νύφη.

Ο Κυριάκος Τόμπρας κατέθεσε ότι τον Ιούλιο του 2016, ένας εκ των αδελφών Χούρι που κατέχουν τον λιβανέζικο κολοσσό CCC, ο Σάμερ Χούρι, εκδηλώνει το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Στελέχη της εταιρείας αναθέτουν στον Κυριάκο Τόμπρα να αναζητήσει ελληνική εταιρεία για να συνεταιριστούν οι Χούρι μαζί της, διότι, κατά πάγια πρακτική, οι Άραβες στις επενδύσεις τους, θέτουν ως προϋπόθεση, πρώτον, σε κάθε επένδυσή τους να έχουν τοπικό εταίρο, δεύτερον, η επένδυση να είναι φιλική στην εκάστοτε κυβέρνηση, «για να μην πάθουν όσα έπαθε ο εμίρης του Κατάρ που ακόμη κλαίει για το επενδυτικό του εγχείρημα στην Ελλάδα» και τρίτον, η δουλειά να είναι έτοιμη. Εν προκειμένω οι Χούρι αναζητούσαν εταιρεία με έτοιμο κανάλι, και όχι να φτιάξουν ένα κανάλι από το μηδέν. Όπως κατέθεσε ο Κυριάκος Τόμπρας, οι Χούρι «έψαχναν κάποιον μικρό, για να τον βάλουν στο παιχνίδι και να κάνουν κουμάντο αυτοί, γιατί αυτοί θα χρηματοδοτούσαν».
Έχοντας αυτά υπόψη του, ο οικονομολόγος που δηλώνει ότι διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις με τα στελέχη της CCC, απευθύνθηκε αρχικά, στον μακαρίτη Γιώργο Κουρή (ήταν ο ιδιοκτήτης του KONTRA) και στη συνέχεια στον Φίλιππο Βρυώνη (ιδιοκτήτης του παλιού ΕΤV). Πήγε πρώτα στον Γιώργο Κουρή γιατί «το 2015, το KONTRA CHANNEL ήταν το μόνο κανάλι που στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Κουρής δεν εξασφάλισε την στήριξη της κυβέρνησης: «Μου λέει ο Κουρής “θέλω να με αφήσεις 48 ώρες να μιλήσω”. Καταλαβαίνω ότι ήθελε να μιλήσει σε επίπεδο κυβέρνησης. Του λέω “εντάξει, Γιώργο μου”. Επιστρέφω σε 48 ώρες και η απάντηση που παίρνω από τον Γιώργο Κουρή είναι πολύ συγκεκριμένη. Μου είπε λοιπόν επί λέξει ο Κουρής: “Δεν μπορώ. Δεν με εμπιστεύονται τα… @@@”».

Με" μισή καρδιά"


Ο Κυριάκος Τόμπρας πήγε στη συνέχεια στον Φ. Βρυώνη. Ο επιχειρηματίας δεν πληρούσε τη μια από τις τρεις προϋποθέσεις, δηλαδή δεν ήταν φιλικός στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά είχε έτοιμο κανάλι». Ο Βρυώνης του δήλωσε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη CCC. «Αφού μπορείς, πήγαινε να πάρεις ευλογίες (σ.σ. από την κυβέρνηση) και έλα να μου πεις ότι μπορείς», είπε ο Κυριάκος Τόμπρας στον Φ. Βρυώνη, αλλά σε λιγότερο από 24 ώρες και ο Βρυώνης του είπε πως δεν μπορεί.
 
Μετά από τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες, ο Τόμπρας απευθύνθηκε, «με μισή καρδιά», στον Χρήστο Καλογρίτσα: «Είχε φτιάξει εταιρεία όμως δεν είχε φτιάξει κανάλι. Πληρούσε όμως την προϋπόθεση του government friendly».
Το βράδυ της 16ης Αυγούστου του 2016, ο Κυριάκος Τόμπρας «παίρνει από το χέρι» τον Χρήστο Καλογρίτσα και τον πάει στη θαλαμηγό του Χούρι στο Πόρτο Χέλι. Εκεί ο Χρήστος Καλογρίτσας γνωρίζεται και ανταλλάσσει την πρώτη χειραψία με τον Σάμερ Χούρι. Και ενώ ο Κυριάκος Τόμπρας πηγαίνει προετοιμασμένος να διαπραγματευτούν τα δύο μέρη και να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας, ο Σάμερ Χούρι του ανακοινώνει «είναι όλα κλεισμένα, είναι όλα τελειωμένα, έχουμε συμφωνία»: «Ο Καλογρίτσας γελούσε. Του λέω “τι συμφωνία έχετε; Είχατε συμφωνήσει πριν έρθουμε εδώ πέρα;”. Μου λέει “άσε, έχουν μιλήσει άλλοι”».
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο μάρτυρας, για το κανάλι θα χρειάζονταν 50 εκατομμύρια ευρώ, τα 25 εκατομμύρια θα δίνονταν μπροστά και τα άλλα 25 εκατομμύρια μετά. Ο Καλογρίτσας ήταν ξεκάθαρος, ότι δεν θα βάλει εκείνος τα 25 εκατομμύρια στην πρώτη φάση του διαγωνισμού αλλά θα έβαζε τα άλλα 25 εκατομμύρια μετά. Ο Σάμερ Χούρι συμφώνησε ότι η πλευρά του θα έβαζε τα πρώτα 25 εκατομμύρια


Στις εύλογες ερωτήσεις, αν η τόσο εύκολη κατ΄αρχήν συμφωνία στο Πόρτο Χέλι, ήταν αποτέλεσμα της παρέμβασης του Νίκου Παππά, ο Κυριάκος Τόμπρας διευκρίνισε πολλές φορές πως «δεν ήταν ποτέ παρών σε συζήτηση Παππά με Καλογρίτσα».

Εξωχώρια


Η εταιρεία CCC είναι εταιρεία του ν.89, δηλαδή εταιρεία που έχει έδρα στην Ελλάδα, αλλά απαγορεύεται εκ του νόμου να έχει δραστηριότητες στην Ελλάδα. «Οι εταιρείες του ν.89 είναι οι ελληνικές offshore. Έχουν φορολογικά προνόμια, έχουν προνόμια στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά σου λέει, κύριε, απαγορεύεται να κάνεις δουλειά στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα θα έχεις μόνο έδρα, θα έχεις μόνο εργαζόμενους και δεν θα κάνεις δουλειές. Άρα λοιπόν, η CCC αντικειμενικά ήταν αδύνατο να μπορεί να συμμετάσχει ευθέως στο εγχείρημα, γιατί της απαγορεύεται από τον νόμο», δήλωσε στην προανακριτική επιτροπή ο Κυριάκος Τόμπρας.
Η εγγυητική επιστολή
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι Χούρι θα έβαζαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ της εγγυητικής για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Όμως τότε το επενδυτικό εγχείρημα προσέκρουσε στις δύο πρώτες μεγάλες δυσκολίες. «Ο διαγωνισμός είχε δύο δικλείδες ασφαλείας για την εγγυητική. Πρώτον, η εγγυητική θα ήταν από τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεύτερον, ότι η εγγυητική θα ήταν cash back, που σημαίνει ότι για να βγει αυτή η εγγυητική έχουν μπει χρήματα», κατέθεσε ο Κυριάκος Τόμπρας.
Τότε, όπως είπε ο μάρτυρας, Χούρι και Καλογρίτσας «σηκωθήκαν κρυφά από εκείνον και πήραν από το χέρι τον Καλογρίτσα και πήγαν στο Μαξίμου». Τα όσα κατέθεσε στη συνέχεια ο Κυριάκος Τόμπρας, αποδείχθηκαν σκωτσέζικο ντους για τους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην προανακριτική επιτροπή. Γιατί ο Έλληνας διαμεσολαβητής κατέθεσε πως από το Μαξίμου ο Καλογρίτσας τον πήρε τηλέφωνο. Στο τηλεφώνημα αυτό ο Τόμπρας ενημερώθηκε από τον Χούρι που συνομίλησε μαζί του (σ.σ. από το κινητό τηλέφωνο του Καλογρίτσα), πως σκοπός της συνάντησης ήταν να γίνει αποδεκτή η εγγυητική επιστολή που θα καλύπτονταν από τους Άραβες. Αυτό ήταν το ζεστό μέρος του σκωτσέζικου ντους. Το κρύο όμως μέρος του ντους, ήρθε, για τους βουλευτές της ΝΔ, σε δευτερόλεπτα: «Και σε  μία ώρα με παίρνει ο κ. Khoury στο τηλέφωνο και μου λέει, “έχεις δίκιο, δεν μπορεί να γίνει έτσι η δουλειά. Άρα, μου λέει, πρέπει να έρθουν τα λεφτά”». Ήταν βράδυ Παρασκευής και η προθεσμία για την εγγυητική έληγε την προσεχή Δευτέρα.

Η υπεργολαβία


Τότε παρενέβη ο ξάδελφος του Σάμερ Χούρι, o Φουάντ Χούρι, οικονομικός διευθυντής της CCC, και προτείνει σύμβαση υπεργολαβίας προκειμένου να έρθουν τα 3.000.000 ευρώ στην Ελλάδα.
Καθώς στα Εμιράτα η Κυριακή είναι εργάσιμη ημέρα, τα χρήματα φεύγουν από την ABU DHABI ISLAMIK BANK, και με ανταποκρίτρια τράπεζα την HSBC του Λονδίνου, έρχεται το έμβασμα στην Attica Bank. Τότε η πλευρά Καλογρίτσα κάνει τα λεφτά δάνειο από την εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ στην εταιρία «Βλαδίμηρος Καλογρίτσας» με το κανάλι, για να βγει και η εγγυητική επιστολή.
Καθαρή η συναλλαγή
Και είναι αυτό το σημείο της κατάθεσης του Κυριάκου Τόμπρα που εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, ως μάρτυρα στην προανακριτική επιτροπή, τον Γιάννη Στουρνάρα. Η προέλευση των 3.000.000 ευρώ βρέθηκε καθαρή στον έλεγχο κανονιστικής συμμόρφωσης, για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η συναλλαγή αυτή ελέγχθηκε όχι μόνο από την Attica Bank αλλά και μεταγενέστερα από την Τράπεζα της Ελλάδος.
«Η σύμβαση αυτή ήταν εικονική για να έρθουν τα χρήματα νομότυπα στην Ελλάδα», δήλωσε ο Κυριάκος Τόμπρας αλλά «άφησε με τη μισή χαρά» τους βουλευτές της ΝΔ διότι όπως εμφατικά τόνισε, «αυτό το θέμα το έχει λύσει ο Άρειος Πάγος», δηλαδή ότι «μια σύμβαση εικονική δεν είναι παράνομη» και «για να υπάρχει νομιμοποίηση εσόδων από  παράνομες δραστηριότητες, πρέπει η δραστηριότητα να είναι παράνομη. Εάν, λοιπόν, η δραστηριότητα της εικονικής σύμβασης δεν είναι παράνομη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες δεν υπάρχει».

Τον άφησαν στα.. σκυλιά

 


Ο Καλογρίτσας με τα 3.000.000 ευρώ γίνεται υπερθεματιστής. Κανείς από τους διεκδικητές τηλεοπτικής άδειας δεν περίμενε ότι ο Καλογρίτσας θα έβρισκε τα χρήματα της εγγυητικής μέσα σε δύο 24ωρα. Όταν αυτό έγινε γνωστό, «τότε ξεκίνησε ο κανιβαλισμός του Καλογρίτσα» από τους ανταγωνιστές του. «Οι άδειες ήταν τέσσερις, οι υποψήφιοι ήταν επτά, θα έμενε έξω ο Κοντομηνάς, θα έμενε έξω ο Βαρδινογιάννης, οι άλλοι που θα έμπαιναν μέσα έπρεπε, επιτέλους, να βάλουν το χέρι στην τσέπη και αν δεν το έχεις βάλει ποτέ, είναι δύσκολο να το βάλεις και να αρχίσεις να πληρώνεις», κατέθεσε ο Κυριάκος Τόμπρας και πρόσθεσε ότι «ο κανιβαλισμός» έφτασε μέχρι και το αφήγημα με τα «βοσκοτόπια».


Και τι έκανε τότε το Μαξίμου και ο Νίκος Παππάς, για να στηρίξουν τον επιχειρηματία που δήλωνε, από μόνος του κιόλας, «μπροστινός» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωνε «κόκκινος» εργολάβος, που υποτίθεται ήταν ο άνθρωπος του Τσίπρα, υποτίθεται ήταν ο άνθρωπος του Παππά; «Μου έκανε εντύπωση πως δεν βγήκε κανένας από την Κυβέρνηση να στηρίξει τον Καλογρίτσα. Τον Καλογρίτσα τον άφησαν να τον φάνε τα σκυλιά των ΜΜΕ», είπε ο Κυριάκος Τόμπρας και κατέθεσε ότι τις ημέρες που ακολούθησαν και ενώ η κυβέρνηση πέταξε στα σκυλιά τον «κόκκινο εργολάβο», άρχισαν να ασκούνται πιέσεις και στην ίδια τη CCC, «από τις καλές οικογένειες των Αθηνών με τις οποίες συναγελάζονται», να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους.


«Εμάς οι πατεράδες μας, μας δίδαξαν να μη μας ξέρει η μάνα μας. Τι δουλειά έχουμε να μπλέξουμε με κανάλια;», είπε στον Κυριάκο Τόμπρα ο Ταουφίκ Χούρι, ο μεγάλος αδελφός της οικογένειας, και «ο νούμερο ένα στην εταιρεία». Οι Χούρι, βλέποντας δε ότι ο Καλογρίτσας δεν πληροί ούτε την βασική προϋπόθεση του government friendly, έκαναν πίσω. «Τι να κάνουμε τη δουλειά; Αυτός ήρθε και μας είπε ότι έχει την πλάτη της Κυβέρνησης και η Κυβέρνηση είπε αν θα βάλει λεφτά δικά του», είναι η φράση των Χούρι που επικαλέστηκε ο Κυριάκος Τόμπρας στην προανακριτική επιτροπή. Η CCC αποχωρεί από το εγχείρημα, έχοντας καταγράψει ζημιά τριών εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια όμως ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ακυρώθηκε ο διαγωνισμός στο ΣτΕ και όλοι οι υπερθεματιστές πήραν πίσω τα χρήματα της εγγυητικής επιστολής, τα τρία εκατομμύρια. «Έτσι, λοιπόν, ένα ωραίο πρωί ο Καλογρίτσας βρίσκεται με τρία εκατομμύρια ευρώ», δεν τα επιστρέφει ποτέ πίσω στη CCC και διατείνεται ότι με τα χρήματα αυτά χρηματοδότησε την εφημερίδα Documento.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο